Lijepa večer u poljičkom likovnom krugu uz izložbu Ante Tonća Alača

U Dugom Ratu se u subotu u prostorima Galerije KRUG istoimene Poljičke likovne udruge uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera otvorila nova izložba slika, radova Ante Tonćija Alača, umjetnika iz Makarske. Rođen u jednom od najslikovitijih podneblja južnog Jadrana, Ante Tonći Alač svoju inspiraciju pronalazi u Staroj Podaci, mjestu rođenja svoje majke. Zbog toga je i naslovio ovu izložbu "Selo moje majke" koja je u cjelokupnom opusu njegovog stvaralaštva snažno duhovno povezana sa prethodnim ciklusom slika "Riba moga oca".
Motive ovog novog ciklusa nije trebao tražiti, oni su mu bili tu na mitskim prostorima Stare Podace, gdje je višestoljetna povijest ostavila neizbrisive tragove ispričane u napuštenim kamenim kućama, ranokršćanskim i romaničkim crkvama, fortifikacijskim objektima, srednjovjekovnom kulom, starim grobljima, ulomcima ranokršćanskih ukrasa i stećaka...
Izložbu je otvorila Diana Jurin, predsjednica PLU Krug Dugi Rat, a okupljenima se potom obratio prigodnim slovom o djelu i autoru izložbe likovni kritičar Ante Toni Brkić, a naposljetku se skupu obratio i sam autor. Bio je to početak još jedne lijepe večeri u poljičkom likovnom krugu..

Piše: MB, foto: Laura Alač Spatzi

Lijepa večer u poljičkom likovnom krugu uz izložbu Ante Tonća Alača

Crtica o umjetniku

Ante Tonći Alač rođen je 1966. godine u Makarskoj. Formalni kontakt s umjetnošću ostvario je krajem 1990-ih godina kada se uključuje u radionicu Željka Jermana u Splitu, gdje kroz predavanja i nove medije (umjetničke instalacije, video, fotografiju, performans) dolazi u doticaj s postmodernizmom. Na Beppe Assenza Academy of Art u Splitu završio je studij slikarstva 2001. godine. član je HDLU u Zagrebu od 2002. godine. Sudionik je brojnih skupnih izložbi i likovnih kolonija, a samostalno je izlagao u Zagrebu, Sarajevu, Širokom Brijegu, Pločama, Splitu i Dubrovniku. Voditelj je likovne kolonije “Stara Podaca” u Podaci.

Lijepa večer u poljičkom likovnom krugu uz izložbu Ante Tonća Alača

Lijepa večer u poljičkom likovnom krugu uz izložbu Ante Tonća Alača