Rekonstruirana gusarska bitka iz 13. stoljeća, u kojoj su borbu vodili omiški gusari predvođeni knezom Maldukom Kačićem s Mlečanima predvođenim zapovjednikom flote Akoncijem, uprizorena je u utorak navečer u gradskoj luci u Omišu gdje je spektakularne prizore ove pomorske bitke u kojoj su omiški gusari pobjedili Mlečane promatralo oko deset tisuća posjetitelja među kojima je bilo i mnoštvo turista. Već devetu godinu za redom u omiškoj gradskoj luci tako oživljava gusarska bitka iz 13. stoljeća čije je uprizorenje prenošeno na hrvatskom i engleskom jeziku a slika događaja i preko velikog video zida. U uprizorenju bitke sudjelovalo je oko stotinu članova povijesne skupine "Omiških gusara" te "Dubrovačkih trombunjera", "Kliških uskoka" i viteškog društva "Kumpanija" iz Blata na Korčuli. U gusarskoj bitci u omišku gradsku luku uplovio je veliki mletački jedrenjak, a napali su ga gusari s malim brodicama. Tijekom napada sijevale su sablje, čuli su se pucnji kubura i gusarskih topova, a omiški gusari predvođeni knezom Maldukom pobijedili su brojčano nadomoćnijeg mletačkog neprijatelja. Zarobljeni zapovjednik Mlečana Akoncije spasio je pak svoj život otkupninom, odnosno predajući Omišanima škrinju s blagom, te se obvezao da će ubuduće zlatnicima plaćati prolaz Bračkim kanalom...
 

Spektakl: Gusarska bitka u Omišu

Rekonstrukcija gusarske bitke, ambicizoni projekt Turističke zajednice grada Omiša i Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije razvio se tijekom godina u pravi turistički spektakl koji u Gradskoj luci u gradu Gusara okupi preko 10.000 posjetitelja i na atraktivan način oživi ponosnu povijest grada na Cetini. Ovaj jedinstveni događaj rekonstrukcija je povijesne bitke iz 13. stoljeća između Omiških gusara i Mlečana. Slavni gusari, vladari obale i otoka od rijeke Cetine do Neretve od 12. do 15. stoljeća izborili su mnoge pobjede na moru. Gusarska bitka u Omišu održati će se u utorak, 18. kolovoza 2015 s početkom u 19.30 sati. Pozivaju se svi ljubitelji turističkih i povijesnih atrakcija, "gusari" i oni koji će to tek postati, da dođu u Omiš i budu dio ovog nezaboravnog događaja...

Raspored događanja:
19.30 – Početak mimohoda
20.30 – Početak gusarske bitke
22.30 – Koncert Alena Nižetića
 

Priče iz Grada

Pitaju li se turisti imamo li vlastitu tradiciju kad se toliko trudimo zabaviti ih kostimiranim atrakcijama iz starog Rima? Počelo je s “Danima Dioklecijana”. Ovog ljeta skoro svako mjesto, od Vrane do Igrana, ima turističku feštu s togama i gladijatorima! Jedan od zaslužnih je Vedran Matošić, bivši direktor Turističke zajednice Splita. Umjesto priča o kulturnom turizmu i autohtonim proizvodima, Matošić je turistima pristupio kao nezahtjevnim bićima željnima jednostavna provoda. Pogodio je da će pasti na jeftine trikove, poput slikanja s rimskim vojnicima, i masovno mobitelima snimati “Dioklecijana” kad se u podne pojavi i pozdravi ih na Peristilu. Ide se dalje. U Igranima je nakon predstave o kralju Arturu (za kojega gostima kažu da je odatle, a da je selo dobilo ime po njegovoj majci) DJ puštao muziku. Sad imamo sintezu mačeva i elektro-ekstaze! Želimo li privlačiti ljude plitkog ukusa, koji će uživati u kvazi-povijesti, bučnim noćima i stimulansima koji ih znaju pratiti, ne trebaju nam kvalitetni turistički proizvodi..., piše Sandi Vidulić na stranicama Slobodne Dalmacije..
 

Gusarska bitka - Omiš 2015

Turistički spektakl "Gusarska bitka - Omiš 2015“ održati će se u utorak, 18.08.2015. u 20:30 u Gradskoj luci Omiš. Kroz niz godina, manifestacija "Gusarska bitka“ izrasla je u iznimno atraktivnu ljetnu priredbu za područje Grada Omiša, Splitsko-dalmatinske županije i Republike Hrvatske. Gusarska bitka jedinstvena po tome što rekonstruira izvornu Gusarku bitku iz 13. stoljeća i time gradi brand Omiša kao grada gusara, a sve donekle bazirano na povijesnim činjenicama i razvoju kulturnog turizma. U samoj spektakularnoj bitci (samo da i voditelj ove godine bude na visini zadatka) sudjeluju pripadnici hrvatskih povijesnih vojnih postrojbi, pripadnici "Kumpanije“ sa Korčule, Dubrovački trombonjeri i domaćini, Omiški Gusari, a kao posebni gosti sudjeluju i Kliški Uskoci. Njihov mimohod kroz Omiš počinje u 19:30 sati. Treba istaknuti da se i ove godine, kao i svih godina do sada, očekuje više od 10 tisuća posjetitelja Gusarske bitke..
 
Sunčana nedjelja idealan je dan za obiteljski odlazak na plažu. Duće su odličan izbor ako imate mlađu djecu... Razmišljao je tako i poznati fotoreporter Cropix i splitski vjećnik Jakov Prkić kada se prošle nedjelje uvrstio u kolonu na Sirobuji pa krenu put Duća na kupanje i odmor s obitelji. I sve bi bilo lijepo i krasno, kao mnogo puta do tada, da im nije "prisjela kava i sladoled" u jednom "popularnom" dućkom štekatu uz uistinu prekrasnu pješčanu plažu. Dvije kugle sladoleda i kava 29 kuna(!), a računa nema?! .. Teško da će Prkiće šesna plava konobarica "Kod Tihe" opet vidjeti.., piše Slobodna Dalmacija.