U starom selu Krug, poviše Sumpetra, smještena je Villa Gita, kako je kuću za odmor po svojoj unuci nazvao bivši pomorac iz Malog Rata Ivo Ković. Na gradnju nevelike katnice šjor Ivo se odlučio još prije 35 godina, kad je kupio parcelu u Krugu, selu uz koje je vezan uspomenama i obiteljskom poviješću. U vrijeme kupnje napravio je gustirnu i “udario” temelje kuće, a onda se posvetio poslu pomorca. Zarađeni novac investirao je u gradnju kuće u Krugu. I tako je kuća ukupne površine 230 kvadrata ovoga ljeta u cijelosti završena, zajedno s kompletnim uređenjem interijera i dvora. Villa Gita ima četiri spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama, kuhinju i blagovaonicu s dnevnim boravkom, u kojemu je i kamin sa zanimljivim detaljima, te sauna i teretana u prizemlju. U dvoru pozornost plijeni pergola i sjenica te bazen i jacuzzi. Sve to uz činjenicu da selo, pa i kuća, imaju električnu energiju, ali još uvijek nemaju vodovod "visoke zone".
 

Omiška rivijera v2.0

Turističko vijeće Grada Omiša podržalo incijativu turističkih radnika grada Omiša i Općine Dugi Rat da se TZ Grada Omiša, TZ Općine Dugi Rat i TZ Općine Zadvarje udruže i da ubuduće zajedno nastupaju na turističkom tržištu kao jedinstvena destinacija - OMIŠKA RIVIJERA. Gradonačelnik Grada Omiša a ujedno i predsjednik TZ Grada Omiša Ivan Kovačić kordinirati će ovu incijativu sa načelnicima općina odnosno čelnicima TZ Dugog Rata i Zadvarja. Područje OMIŠKE RIVIJERE jedinstveno je na Mediteranu po raznovrsnosti i bogatstvu prirodnih ljepota, jedinstvenim plažama, bogatoj kulturnoj baštini, neslućenim potencijalima za aktivni odmor i sportsko-rekreativni turizam, potencijalima na kojima nam mogu zaviditi i puno veće i danas značajnije turističke destinacije.. Na Omiškoj rivijeri u špici sezone boravi stvarno preko 35.000 gostiju koji ostvaruju preko 2 milijuna noćenja od čega je registrirano, pretostavlja se, tek nešto više od trećine. No pustimo sad noćenja, namete i registracije već osmislimo kako pametnoj i održivo realizirati barem neke od naših brojnih turističkih potencijala..
 

Spektakl: Gusarska bitka u Omišu

Rekonstrukcija gusarske bitke, ambicizoni projekt Turističke zajednice grada Omiša i Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije razvio se tijekom godina u pravi turistički spektakl koji u Gradskoj luci u gradu Gusara okupi preko 10.000 posjetitelja i na atraktivan način oživi ponosnu povijest grada na Cetini. Ovaj jedinstveni događaj rekonstrukcija je povijesne bitke iz 13. stoljeća između Omiških gusara i Mlečana. Slavni gusari, vladari obale i otoka od rijeke Cetine do Neretve od 12. do 15. stoljeća izborili su mnoge pobjede na moru. Gusarska bitka u Omišu održati će se u utorak, 18. kolovoza 2015 s početkom u 19.30 sati. Pozivaju se svi ljubitelji turističkih i povijesnih atrakcija, "gusari" i oni koji će to tek postati, da dođu u Omiš i budu dio ovog nezaboravnog događaja...

Raspored događanja:
19.30 – Početak mimohoda
20.30 – Početak gusarske bitke
22.30 – Koncert Alena Nižetića
 
Rekonstruirana gusarska bitka iz 13. stoljeća, u kojoj su borbu vodili omiški gusari predvođeni knezom Maldukom Kačićem s Mlečanima predvođenim zapovjednikom flote Akoncijem, uprizorena je u utorak navečer u gradskoj luci u Omišu gdje je spektakularne prizore ove pomorske bitke u kojoj su omiški gusari pobjedili Mlečane promatralo oko deset tisuća posjetitelja među kojima je bilo i mnoštvo turista. Već devetu godinu za redom u omiškoj gradskoj luci tako oživljava gusarska bitka iz 13. stoljeća čije je uprizorenje prenošeno na hrvatskom i engleskom jeziku a slika događaja i preko velikog video zida. U uprizorenju bitke sudjelovalo je oko stotinu članova povijesne skupine "Omiških gusara" te "Dubrovačkih trombunjera", "Kliških uskoka" i viteškog društva "Kumpanija" iz Blata na Korčuli. U gusarskoj bitci u omišku gradsku luku uplovio je veliki mletački jedrenjak, a napali su ga gusari s malim brodicama. Tijekom napada sijevale su sablje, čuli su se pucnji kubura i gusarskih topova, a omiški gusari predvođeni knezom Maldukom pobijedili su brojčano nadomoćnijeg mletačkog neprijatelja. Zarobljeni zapovjednik Mlečana Akoncije spasio je pak svoj život otkupninom, odnosno predajući Omišanima škrinju s blagom, te se obvezao da će ubuduće zlatnicima plaćati prolaz Bračkim kanalom...
 

Gusarska bitka - Omiš 2015

Turistički spektakl "Gusarska bitka - Omiš 2015“ održati će se u utorak, 18.08.2015. u 20:30 u Gradskoj luci Omiš. Kroz niz godina, manifestacija "Gusarska bitka“ izrasla je u iznimno atraktivnu ljetnu priredbu za područje Grada Omiša, Splitsko-dalmatinske županije i Republike Hrvatske. Gusarska bitka jedinstvena po tome što rekonstruira izvornu Gusarku bitku iz 13. stoljeća i time gradi brand Omiša kao grada gusara, a sve donekle bazirano na povijesnim činjenicama i razvoju kulturnog turizma. U samoj spektakularnoj bitci (samo da i voditelj ove godine bude na visini zadatka) sudjeluju pripadnici hrvatskih povijesnih vojnih postrojbi, pripadnici "Kumpanije“ sa Korčule, Dubrovački trombonjeri i domaćini, Omiški Gusari, a kao posebni gosti sudjeluju i Kliški Uskoci. Njihov mimohod kroz Omiš počinje u 19:30 sati. Treba istaknuti da se i ove godine, kao i svih godina do sada, očekuje više od 10 tisuća posjetitelja Gusarske bitke..