Kulturizam: Tragom Artoriusa

Poduzetnik i avanturist Željan Rakela i Denis Jonjić Artorivs osnivač udruge "ARTORIUS" iz Podstrane pokreću projekt "Tragom Artoriusa" kojem je cilj povezati mjesta na kojima je živio i radio Lucius Artorius Castus, rimski vojskovođa iz ranog 3. stoljeća čiji je život, najvjerojatnije, bio povijesna podloga za legendu o kralju Arturu, toliko popularnu u evropskoj literaturi i filmu. Artoriusov grob nalazi se na groblji Sveti Martin u Podstrani. Povijesnu priču o Lucius Artorius Castus naš poduzetni avanturistički duo želi više izdignuti u domaćoj i evropskoj javnosti te tako pridonjeti i kulturizmu naše rivijere. Planirajući krenuti na 17-dnevni put dug 7.000 km kojim bi povezali brojne kulturne i arheološke lokalitete povezane sa Artoriusom i njegovim životnim putom, dvojac kojeg podržavaju i brojne institucije i udruge planira posjetiti ta mjesta i povezati današnje ljude u jednu lijepu priču koju žele i zabilježiti u dokumentarcu u pripremi kojeg su već uključeni brojni arheolozi, povjesničari i stručni savjetnici, poput, izdvojimo samo najznačajnije, John Matthew (UK), Antonio Trinchese (ITA), Linda Malcor (USA)..
 
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i u prosincu 2015. "izbrojila" je lijepe rezulate. Brojčanik gostiju zaustavio se na 14% više dolazaka i 37% više noćenja u odnosu na predhodnu godinu. Apsolutno riječ je o ukupno 66.766 ostvarenih noćenja i 18.364 dolazaka, a relativno o najvećem porastu noćenja od svih županija u RH. Naravno, turistička perjanica u županiji je grad Split sa povećanjem od 78% u noćenjima, a tu su još grad Omiš sa 42%, grad Trogir sa 22% i grad Kaštela sa 19%. 42% porasta u Omišu odličan je rezultat, no zapitajmo se koliki bi on bio da u gradu u posezoni ne rade samo dva, tri restorana i da turistički djelatnici nisu već, čast i hvala iznimkama, dobrano utonuli u zimski san?! I dok se naši turistički vrhovnici s pravom hvale lijepim brojkama i dobrim, statističkim, iskoracima u produženje turističke sezone, ne zaboravimo da, uz pohvale svim zaslužnim turističkim djelatnicima na terenu za ove pomake nabolje, puno toga bi u moglo i moralo biti bolje u destinacijskom menadžmenu Splitske rivijere, pogotovo u mjestima pored Splita. Uloga ne samo županijske već i lokalnih turističkih zajednica, te pogotovo podrška općina i gradova u potpori i sufinanciranu raznih društvenih aktivnosti za svoje stanovnike, pa posljedično i za naše goste, te promicanju naše destinacije tu je presudna. A tu još ima puuuno prostora za napredak. Jer potencijali su nam uistinu ogromni. Ne znamo li kako ih oplemeniti i istodobno ne ugroziti svoju sredinu posljedicama masovnog turizma, valja nam učiti od onih koji znaju.. Jer statistike mogu dokazati sve osim istine.
 
Naši vrijedni ugostiteljski i turistički radnici zaslužili su vrijedna priznanja stuke na poslovno-turističkoj burzi "PUT" održanoj od 24. do 6.studenog u dvorcu Trakošćan u Hrvatskom zagorju, u sklopu koje su dodijeljene i tradicionalne godišnje turističke nagrade "Simply the best" za 2015. godinu. Nagradu dodjeljuje Udruga hrvatskih putničkih agencija i časopis "Way to Croatia". Obrtu Kaštil Slanica dodijeljene su čak dvije nagrade sa zlatnim znakom. Izletište Radmanove mlinice dobilo je priznanje sa zlatnim znakom za kvalitetu usluge i kreativan pristup razvoju sadržaja turističke ponude lokalne zajednice, dok je Turističkoj agenciji Radmanove mlinice uručeno priznanje sa zlatnim znakom za kreativnu suradnju s lokalnom zajednicom na razvoju novih turističkih sadržaja. Čestitamo!
 
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji sa Udrugom hrvatskih putničkih agencija u sklopu projekta poticanja razvoja destinacijskih menagement kompanija izradila je web portal "Discover Central Dalmatia" za prezentaciju turističkih programa iz brošure "Discover Central Dalmatia". Portal se nalazi unutar web stranice dalmatia.hr. Službeno predstavljanje portala "Discover Central Dalmatia“ održati će se u petak 04.12.2015. s početkom u 11,00h u hotelu Park u Splitu.
 
U starom selu Krug, poviše Sumpetra, smještena je Villa Gita, kako je kuću za odmor po svojoj unuci nazvao bivši pomorac iz Malog Rata Ivo Ković. Na gradnju nevelike katnice šjor Ivo se odlučio još prije 35 godina, kad je kupio parcelu u Krugu, selu uz koje je vezan uspomenama i obiteljskom poviješću. U vrijeme kupnje napravio je gustirnu i “udario” temelje kuće, a onda se posvetio poslu pomorca. Zarađeni novac investirao je u gradnju kuće u Krugu. I tako je kuća ukupne površine 230 kvadrata ovoga ljeta u cijelosti završena, zajedno s kompletnim uređenjem interijera i dvora. Villa Gita ima četiri spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama, kuhinju i blagovaonicu s dnevnim boravkom, u kojemu je i kamin sa zanimljivim detaljima, te sauna i teretana u prizemlju. U dvoru pozornost plijeni pergola i sjenica te bazen i jacuzzi. Sve to uz činjenicu da selo, pa i kuća, imaju električnu energiju, ali još uvijek nemaju vodovod "visoke zone".