Hrvatske gastronomska baština: Novi standardi za ugostitelje

soparnikUpravo promoviran standard namijenjen je prije svega domaćim restoranima, ali i barovima i hotelima koji će, ako ga prihvate, svoje objekte moći označiti standardiziranom pločom s nazivom "Hrvatska autohtona kuhinja". Svi potencijalni klijenti znat će da ulaze u objekt u kojem u jelovniku ima najmanje 70 posto jela iz "Popisa jela hrvatske gastronomske baštine". Polako, ali sigurno stvara se brend hrvatske gastronomije ..


GASTRONOMIJA

Novi standardi za ugostitelje

Hrvatska autohtona kuhinja vladat će ovdašnjom gastroscenom

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda - "Hrvatska autohtona kuhinja" - potpisan je i predstavljen u nedjelju u poznatom zagrebačkom restoranu "Stari Puntijar".

školjke

Poseban standard namijenjen je prije svega domaćim restoranima, ali i barovima i hotelima koji će, ako ga prihvate, svoje objekte moći označiti standardiziranom pločom s nazivom "Hrvatska autohtona kuhinja", na hrvatskom i engleskom jeziku te odgovarajućom grafikom.

Svi potencijalni klijenti znat će da ulaze u objekt u kojem u jelovniku ima najmanje 70 posto jela iz »Popisa jela hrvatske gastronomske baštine". Dugačak i bogat popis tih jela inače prati spomenuti pravilnik.

hrvatska tradicijska jela

Polako, ali sigurno stvara se brend hrvatske gastronomije, rečeno je prilikom predstavljanja novog pravilnika. Prema riječima ministra turizma Damira Bajsa, riječ je o pionirskom pothvatu zbog kojeg se prije godinu dana moralo mijenjati i dotadašnje zakone.

»Novi pravilnik unosi nove standarde u ugostiteljstvo«, kazao je Bajs, dok je državni tajnik Ministarstva turizma Željko Lenart istaknuo da će se uz domaća jela ovim putem ujedno promovirati i hrvatske namirnice dokazano visoke kvalitete.

hrvatska tradicijska jela

Predstavnici Ministarstva turizma, a s obzirom na to da gotovo 90 posto turista čine stranci, i na ovaj se način nastoje udaljiti od predodžbe o Hrvatskoj kao zemlji isključivo temeljenoj na suncu i moru. Naprotiv, žele nas pozicionirati prema imidžu odredišta visokog stila življenja s ekopredznakom.

Gastronomija tu igra veliku ulogu: posljednje istraživanje Tomas o stavovima i potrošnji turista u Hrvatskoj, iz ljeta 2010., pokazalo je da gastronomija, kao motiv dolaska u našu zemlju, zauzima visoko četvrto mjesto.

hrvatska tradicijska jela

Štoviše, Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja pri HOK-u koji okuplja 16.000 obrtnika od kojih će se mnogi sigurno uključiti u ovaj program, reći će da turisti u prvi dodir s nekom zemljom dolaze upravo posredstvom hrane, odnosno stola.

Novim je pravilnikom definirana hrvatska autohtona enološka i gastronomska ponuda. Njime se, rečeno je tijekom predstavljanja, utvrđuju i određuju uvjeti i elementi koji moraju biti ispunjeni za dodjelu spomenutog standarda, kao i oznaka i načina označavanja.

riba i vino

Pravilnik će omogućiti razlikovanje i prezentiranje ugostiteljskih objekata po ponudi tradicionalnih hrvatskih jela, obogaćivat će ugostiteljske ponude širenjem nacionalne gastroponude i autohtonih jela, ali i promovirati Hrvatsku kao turističko odredište s bogatom gastronomskom baštinom i kulturom.

Popis jela, uz ostalo, obuhvaća hladna predjela, kruh i peciva, topla predjela, juhe, variva i jela sa žlicom, glavna jela i priloge, salate i deserte.

soparnik
 

Popis jela gastronomske baštine

Predjela:

bećarska satrica, bijeli kobasi, benkovački prisnac, fazan na grofovski, dugoreška žuljica, kosana mast, šokol, špek, šunka u kruhu, basa s projom, cicvara, buzara, frigana janjeća krv, gulaš s keljem, inćuni u kori, jetrica s jukom, masnica, mlinci na varaždinski, nadjevene rajčica na primorski, štrukli s repom i čvarcima...

inćuni


Juhe:

bijela juha, braveća juha, črna juha, habsburška juha, hlebinska juha...

Variva:

batuda, čobanac, fiš paprikaš, gulaš ćoravi, lički lonac, kaštradina, maneštre...

kaštradina s manistrom


Glavna jela:

arambašići, buncek kuhani dimljeni, čabranske krvavice, fazan na moslavački, đuveđ od veprovine, gulaš od podolca, medvjeđa šapa, perkelt od soma, pečena raca punjena heljdinom kašom, kunić na saft klinčekima, purica s mlincima, smuđ u češnjaku, zec na masti, žgvacet od teletine i janjetine...

arambašić s kaštradinom

Deserti:

bajamini i bazlamača, bučnica, knedle, makovnjača, mandulat, paprenjaci, paradižot, zlevanka...

paradižot

Povezani članci

Who's Online

We have 164 guests and no members online