Kogo: Konzerviranje voća

Ponedjeljkom Kogo za naš gastro-serijal priprema recepte za konzerviranje voća. Danas pišemo o konzerviranju borovnica, bazge, oskoruša, tikava, te izradi slatkog od ruže i njenih latica. Pa krenimo s receptom za borovnice u šećeru. Kuha se ¾ kg šećera s ¼ litre vode tako dugo dok se mrvi. Tada se pomiješa i doda 1 kg očišćenih borovnica i komadić vanilije, te kuha još 5 minuta. Drugi dan se kuha to opet 5 minuta, a treći dan tako dugo dok sok ne postane kao med. Vrućim borovnicama se pune stakla, koja se tek slijedeći dan zavežu i spreme na hladno mjesto.

Piše: Kogo

Pekmez od borovnice

U jednu teću naslaže se u slojevima 1 kg očišćenih borovnica i ½ kg šećera i ostavi preko noći na hladnom mjestu. Drugi dan kuha se od toga gusti pekmez, koji se još vruć puni u stakla, a zaveže plahtom ili pergament papirom poslije 1-2 dana kada se po vrhu napravi korica.


Procijeđeni pekmez od borovnica

Stave se u teću oprane borovnice i kuhaju u vlastitu soku dok se raskuhaju. Onda se procijedi i pasira 1 kg borovnica i kuha sa pola kg šećera 20 minuta.

Zatim se vruće puni u stakla i tek drugi dan zaveže sa celofanom.


Bazgova (zova) masa

Uzme se 6 kg crnih bazgovih bobica, koje su osobito ljekovite. Naberu se ujesen, očiste, slože u teću i ostave na toploj ploči štednjaka. Uslijed topline bobice raspucaju bez dodavanja vode i puste dosta soka, tako da se mogu skuhati bez da zapare. Netom su bobice skuhane skinu se s vatre i još vruće pune u flaše s patentom.

Ovaj sok se preporuča dati djeci ošećeren. Uz mlijeko prava je delikatesa.


Sušene oskoruše

Uberu se oskoruše ne sasvim zrele, zelene boje. Zatim ih se ostavi dok ne postanu tamno smeđe i kašaste. Nakon toga se oskoruše raspolove i nanižu na debeli konac i suše  na suncu ili se mogu raširiti u tepsijama i sušiti na suncu dok se ne osuše. Zatim se spreme u platnene vrećice na suho zračno mjesto.

Kada ih želimo upotrebiti popare se vrućom vodom i dodaju zimi drugom kompotu. Vrlo su ukusne, jer su dosta slatke.


Tikva s mirodijama

Za ovo su najpodesnije okrugle žute tikve sa crvenkasto žutim mesom. Kada su ove zrele ostave se na hladnom, zračnom mjestu sedmicu dana. Na 1 kg mesa od tikve uzme se isto toliko šećera, 2 grama mirodije Ingerve (dobije se u drogeriji ili polj. apoteci) i 2 grama samljevenog bijelog papra.

Tikva se oguli do kore, izreže na kriške, a sjeme se potpuno ostrani. Nakon što se izrezala izmjeri se i prokuha u kipućoj vodi. Zatim se stavi na cijedilo da se voda ocijedi, složi u porculansku zdjelu, pokrije ozgo mirodijom i šećerom u prahu, pokrije ubrusom i ostavi preko noći.

Idući dan se prokuha sok sa šećerom  10-tak minuta i opjeni te doda unutra tikva, pusti da kratko vrijeme zakuha dok ne postane prozirna, ali ne smije biti mekana.

Mlačno se složi u flaše, a sok se još prokuha da bude prilično gust, pa se nalije vruć u flaše i pusti 2-3 dana na zračnom prostoru. Zatim se dobro zaveže i spremi na suho zračno mjesto.


Slatko od latica ruža (I)

Izmjeri se 25 dkg mirisavih svibanjskih ružinih latica, zatim se kuha napose 1 kg šećera sa ½ litre vode dok ne postane gusto. Nakon toga se ružine latice istrižu škarama na duge, uske komade i poškrope vrućim šećerom. Kada je šećer skuhan, ružine latice se dobro izgnječe, ocijede i stave kuhati u šećer.

Malo prije no što su gotove, stavi se unutra onaj ocijeđeni sok od ruža i sok od 1 limuna. Kada je dobro gusto digne se s vatre i pusti ohladiti, puni flaše i dobro zaveže pergament papirom.


Slatko od ruža (II)

Izmjeri se 10 dkg ružinih latica od tzv. šećerne ruže. Postupa se kako je gore opisano. Ružine latice se preliju vrućom vodom, bace se u hladnu vodu i dobro se ocijede, zatim se doda komadić limunove kiseline u veličini lješnjaka i 50 dkg šećera pa se tako drži 1 sat u tome.

Skuha se još 50 dkg šećera sa manje od pola litre vode, dok ne postane gusto. Doda se tome prignječene ružine latice i kuha dok dobro ne zgusne, te se doda sok od 1 limuna. Ukloni se zatim s vatre i skida pjena s površine, pokrije mokrom krpom i ostavi tako 24 sata na hladno.

Reda se u flaše i zaveže. Bolje je spremiti u manje flaše.

Povezani članci

Who's Online

We have 140 guests and no members online