Okusi Hrvatske treći na svijetu

Ovih dana su se hrvatski meštri od kužine iz Njemačke, s IKA-e, Kulinarske olimpijade koja je u organizaciji Svjetske asocijacije chefova održana u njemačkom gradu Erfurtu, vratili s brončanom medaljom. Treće mjesto Kuharska reprezentacija Hrvatske osvojila je u konkurenciji timova 57 država, koje je predstavljalo oko 1600 kuhara. Zlato su osvojili Nijemci, a srebro Norvežani. Članovi hrvatske reprezentacije bili su Miroslav Dolovšćak, Marija Kuzminski, Berislav Lacković, Davor Capan te dva Dalmatinca - Splićanin Hrvoje Zirojević i Hvaranin Jakša Ðaja ...

REPREZENTACIJI PRIPALA BRONCA

Okusi Hrvatske treći na svijetu

Piše: M. Šilović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Dok se o plasmanu dalmatinskog tima, koji se u Erfurtu natjecao među regijama, već pisalo, o uspjehu hrvatske državne kuharske reprezentacije govore izbornik hrvatske reprezentacije Branko Ognjenović i član olimpijskog brončanog tima, kuhar splitskog restorana "Nevera" Hrvoje Zirojević.

Hrvatska kuharska reprezentacija

Hrvatska kuharska reprezentacije sa svojim (d)jelima

- Natjecali smo se u kategoriji Rl, gdje šest članova reprezentacije sprema 110 obroka u tri slijeda. Pri ocjenjivanju se gleda sve - od učešća materijala, izgleda jela, okusa, čak se po kantama gleda i koliko ima otpada - veli Branko Ognjenović.

- Hrvatski tim je besprijekorno odradio posao, a još dva dana prije polaska na Olimpijadu, članovi hrvatske reprezentacije posuđivali su po hotelima opremu da bismo uopće mogli otići u Njemačku. I zato je zapravo ta naša brončana medalja za nas dijamantna - veli zadovoljno Ognjenović.

- Naziv našeg menija bio je "Okusi Hrvatske" i jela su predstavljala Lijepu našu u njezinu morskom i njezinu kontinetalnom dijelu - kazao nam je Hrvoje Hrvoje ZirojevićZirojević na svom radnom mjestu, u restoranu "Nevera" na splitskim Bačvicama.

Glavnim jelom - majstorski pripremljenim fazanom i kunićem - boje Hrvatske branio je kontinentalni dio. Jug i sjever ujedinili su se oko deserta, pa je tu bilo i međimurske gibanice i male splitske torte s jedrom od čokolade, glaziranoga grožđa i karamelizirane ljubičaste smokve.

Dalmacija je dobila poseban zadatak izboriti odličan rezultat svojim morskim toplim predjelom. To je bio brancin, očišćen od kosti, nadjeven smiksanim skuhanim školjkama, zavijen poput kugle i skuhan na pari. Prilog je bio šug od poma, s prženim pinjolima, bosiljkom i malo ružmarina.