Okusi Dalmacije: U 'Lava' na rašćiku i soparnik!

Tomislav NikšićRašćika naša domaća, nepravedno zanemarena na jelovnicima dalmatinskih restorana, doživjela je kulinarsko uskrsnuće u restoranu "Spalatum" hotela Le Meridien Lav. Na njegovu jelovniku, koji je nedavno osvježen, uz rašćiku su na isturenu poziciju stavljeni soparanik i viška pogača. Novi šef kuhinje Tomislav Nikšić kaže da su novi jelovnik dugo i pomno pripremali, a povratak tradiciji i svježe domaće namirnice pokazali su se punim pogotkom, koji, međutim, nije bio jednostavan ... 

DE LUXE TRADICIJA
NA MENIJU SPLITSKOG HOTELA 'LE MERIDIEN LAV NA ISTURENE POZICIJE DOŠLE RAŠĆIKA SOPARNIK I VIŠKA POGAČA

 
Luksuzni restoran svoj jelovnik vratio u - konobu
 
Piše:  T.Š. Bendić / Slobodna Dalmacija
Foto: Jadran Babić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
- Uhvatio me je bijes kad sam shvatio da prvu količinu Tomislav Nikšićnaručene rasćike moram čekati puna četiri dana. Našli smo je kod jedne bake, uzgaja se na prirodni način, a na našem je jelovniku poslužujemo uz medaljonske svičice s kompotom od suhih smokava i gratiniranim krumpirom - objašnjava Nikšić.
 
On se voli zaigrati u svojem poslu, pa se tako među novim jelima nalaze i "Okusi Dalmacije", koloplet u kojem pogači i soparniku društvo prave i salata od hobotnice, rolice pršuta i mozzarelle, te masline.
 
Probirljivi gosti odmah su prepoznali i toplu salatu sa špinatom, te varivo, koje je dosad bilo posve zaboravljeno jelo.
 
- Ono u sebi ima čičer, leću, orzo, mahunarke sa shi-take gljivama i pancetu, koja je po služila kao odlična posteljica za lignje s roštilja.
 
A ako bih birao, tada bi moj favorit bili pancetom omotani medaljoni od grdobine s umakom od maslina i naranče, kremicom od palente i narančine kore uz sotirani špinat.


Cijeli se jelovnik zasniva na svježim namirnicama dostavljenim od dalmatinskih proizvođača i dobavljača - naglašava chef, koji je iz Zagreba gastronomskim putevima obišao mnoge zemlje i došao do - Podstrane.

Povezani članci

Who's Online

We have 264 guests and no members online