Knjižare se pune ozbiljnim naslovima

Ljeto završava, gradovi na kontinentu, a i neki na moru koji su zaboravili da su na moru, polako se pune ljudima i automobilima. I dok suncobrane, opekline, kreme za sunčanje i kupaće gaće zamjenjuju kišobrani, asfalt i nedostatak parkirnih mjesta, nekakvu tranziciju doživljava i literatura. Pa ako smo s ljetom ostavili gomilu tzv. ljetne literature - krimića, ljubića i inih ića - kojom su nas prigodno, recesijski, počastili domaći izdavači, onda smo s jeseni, koja se zasad ipak pomalja samo kalendarski, dobili i nešto zahtjevnije literature. I nikad nitko neće znati tko je prvi počeo s tim titranjem stereotipima, kao što se neće znati jesu li mediji požutjeli zbog zahtjeva čitatelja ili je bilo obrnuto. Kako bilo, knjižare se pune ozbiljnijim naslovima, a mi smo ih u očekivanju prave jeseni malo pobrojili. Suprotno uzusima, krenut ćemo s tzv. malim izdavačkim kućama, jer one i tako gotovo u pravilu ne povlađuju konzumerizmu ...

ZA SVAKOG PO NEŠTO

Knjižare se pune ozbiljnim naslovima


Mali izdavači ostaju uglavnom dosljedni svojim izdavačkim politikama, dok su srednji, a pogotovo veći, kao najvažniju antirecesijsku mjeru uveli priličnu komercijalizaciju naslova


Piše: Davor Mandić / Novi List
Izvor: Novi List

http://www.novilist.hr/Scena/Kultura/knjizare-se-pune-ozbiljnim-naslo.aspx


Šareni dućan

Nemalo su se iznenadili mnogi kad su pročitali najavu Knjižare se pune ozbiljnim naslovimanovog romana Nicka Cavea "Smrt Bunnyja Munroa" u izdanju "Šarenog dućana". I to ne zato što je prava za roman otkupila mala koprivnička izdavačka kuća, već zato što roman izlazi upravo kada i njegovo prvo englesko izdanje!

A budući da je roman valjalo i prevesti, to znači da je "Šareni dućan", odnosno njegov spiritus movens Krunoslav Jajetić, dobio ekskluzivno pravo na tekst koji se i u svijetu očekuje s nestrpljenjem, kao drugi roman ovog svjetski poznatog kantautora.

No nije to sve od "Šarenog dućana" za ovojesensko literaturno uzdizanje; još u rujnu izaći će posljednje napisano djelo najpoznatijeg književnika među nacistima, Knuta Hamsuna, i to ni manje ni više nego njegova autobiografija u kojoj se ovaj nobelovac nije pokajao zbog svojih uvjerenja, kao i dramski i "dramoidni" tekstovi Daniila Harmsa u knjizi "Gotovo obične drame".


Aora

Nela Milijić iz "Aore" najavila je također nekoliko zanimljivih naslova za jesen, no suprotno od "Šarenog dućana", sve ovoprostornih pisaca i pjesnika.

Tako izlaze zbirke poezije srpskog pjesnika i književnog djelatnika Nenada Miloševića "Time Code" te bosanskohercegovačke autorice Asje Bakić "Može i kaktus, samo neka bode", ali i omladinski roman bosanskohercegovačkog pisca Nenada Veličkovića "100 zmajeva", roman "Duše od gume" Dore Kinert Bučan te zbirka priča Igora Rajkija "Zadirivalište".

"Duše od gume", kaže urednička napomena, naizgled je jednostavna priča o tome kako odanost literaturi i čitanje kao potraga za životom oblikuju život jedne djevojke, dok je "Zadirivalište" izbor iz dosad najvećim dijelom objavljene proze Igora Rajkija.


Disput

Agilni "Disput" i ove jeseni nastavlja u svom uobičajenom tonu; osim sabranih tekstova u rasponu od morfologije do filozofije jezika, velikog jezikoslovca i intelektualca Vladimira Anića "Naličje kalupa: sabrani spisi" i četiriju eseja Oscara Wildea u knjizi "Intencije", pripremaju se i dvije nove knjige u biblioteci "Na tragu klasika".

Prvi roman Piera Paola Pasolinija "Uličari" (Ragazzi di vita, 1955), autora poznatijeg po provokativnim filmovima, u svoje je doba izazvao burnu kritičku reakciju javnosti te je oštro cenzuriran, da bi odsad bio dostupan i u hrvatskom prijevodu.

Druga jesenska "Disputova" knjiga iz cijenjene i "Kiklopom" ovjenčane bibloteke jest djelo suvremenog francuskog književnika i nobelovca Jeana-Mariea Gustavea Le Clézioa "Afrikanac", kratki autobiografski roman koji istražuje šire područje Afrike, ali i autorove memorije.


Fraktura

Kombinaciju domaćih i stranih autora nudi zaprešićka "Fraktura". Nova prozna knjiga Daše Drndić pod nazivom "April u Berlinu" beskompromisno je, i prema sebi i prema drugima i prema povijesti, istraživanje emigrantskih sudbina koje su obilježile dvadeseto stoljeće, ali jednako i tzv. malih ljudi, čime se dolazi do velike priče.

Urednička napomena kaže da autorica poput kaleidoskopa ulazi u intimu svakoga čitatelja te ga tjera da krene u osobno istraživanje vlastite prošlosti i prošlosti vlastite obitelji.

U izdanju iste kuće izlaze još i novi romani Ivane Šojat Kuči "Unterstadt" i Sibile Petlevski "Tabu" te prvi tom dnevničkih zapisa Dubravka Detonija "Atlas života".

Od stranih knjiga izlazi roman suvremenog ukrajinskog pisca Jurija Andruhoviča "Dvanaest prstena", zatim prvi prijevod jednog suvremenog grčkog romana na hrvatski jezik - "Mala Engleska" Joane Karistjane - pa novi roman Zeruyje Shalev "Muž i žena" te novi autobiografski roman nobelovca Imrea Kertésza "Dosje K".
 
Bit će i nešto hitova; izdvajamo nastavak trilogije "Millenium" Stiega Larssona "Djevojka koja se igrala vatrom" te treći dio pustolovina opata Atta Melanija Veritas iz pera Rite Monaldi i Francesca Sortija.


Profil

Izbor iz većih izdavačkih kuća započet ćemo onim iz "Profila", koji nas je začudio zbirom jesenskih noviteta koje su nam odlučili predstaviti. Jer dok se drugi mogu podvesti pod onu "svega po malo", pa i za zahtjevnije, "Profil" nas, pomalo zakašnjelo u kontekstu godišnjeg doba, podsjeća na ljeto i valove u "Skitaču na valovima" Berislava Lončarevića, svojevrsnom amalgamu putopisa i bajke o surfanju ili pak na to da "Život je kratak", što misli Janet Street Porter u svom "radnom podsjetniku za jačanje odlučnosti, motivacije i ženske samosvijesti".

A ako je nekome još uvijek ostalo godišnjeg odmora pa planira putovanje, tu su još i "Vodič Rim" te "Vodič Berlin" iz serije vodiča po metropolama svijeta.

Posljednji najavljeni naslov iz "Profila" je "Kratka povijest ljudske rase" Michaela Cooka, koji istražuje prijelomne trenutke ljudske povijesti u posljednih 10.000 godina.


Naklada Ljevak

U "Nakladi Ljevak" od strane proze najavljuju "Stvari o kojima sam šutjela", autorice Azar Nafisi, koja je napisala uspješnicu "Lolita u Teheranu", zatim "Pod limunovim stablom" Bhire Backhaus, prvijenac autorice koja opisuje iskustvo mlade Indijke u Americi, a tu je i prigodno 2U iščekivanju jeseni Scotta Bluma, poluautobiografska parabola na tragu "Alkemičara".

Publicistički niz započinjemo graničnim tekstom Jona Ronsona "Muškarci koji bulje u koze", ironičnom pričom o neobičnim idejama koje se prakticiraju u američkoj vojsci.

"Ljubav za početnike" novi je naslov sveprisutnog Srećka Horvata, subjektivističko-fenomenološka studija ljubavi, koja na tragu Rolanda Barthesa i semiotičkog postulata Charlesa S. Peircea, po kojem možemo misliti samo u znakovima, pokušava pokazati da možemo i voljeti samo u znakovima.

"Seks, droge i čokolada", knjiga prilično komercijalnog naslova, podnaslovljena kao "Znanost užitka", autora britanskog biologa Paula Martina, popularno-znanstveno je istraživanje užitka kroz seks, drogu i čokoladu.

Iz uredničke radionice Ede Popovića u "Nakladi Ljevak" najavljuju esej o Jamesu Joyceu "Nos za novosti", autora Hansa Zischlera i Sare Danius, pustolovni roman Tomice Bajsića "Okavango" i krimić Edija Matića "Grimalda".


V.B.Z.

I u "V.B.Z."-u su se ozbiljno pripremili za jesen. Tako uskoro izlazi biografija Michelle Obame, prve dame SAD-a, iz pera novinarke Washington Posta Lize Mundy, zatim knjiga Dana Arielyja "Predvidljivo iracionalni", u kojoj se istražuju nevidljive sile koje utječu na naše odluke, odnosno "Tajni kod" Priye Hemenway, gdje se istražuju pitanja zakona svemira i skrivenog "božanskog plana" koji se u njemu otkriva.

Tu su još i Stephen Hawking s "Teorijom svega", zatim dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhammad Yunus, koji je "Za svijet bez siromaštva", Dan Brown sa svojim novim romanom "Izgubljeni simbol", Hanif Kureisi s također novim romanom "Imam ti nešto za reći", ali i Predrag Matvejević s "Knjigom o kruhu", koja se u jednom dijelu nadovezuje na "Mediteranski brevijar", odnosno Boris Dežulović s novim romanom "Čudo u P.M."


Jesenski izlozi knjižara bit će, dakle, puni svega i svačega, od zakašnjele tzv. ljetne literature do ozbiljnih naslova kojima, složit će se mnogi, pašu bilo koja godišnja doba, no koja u posljednje vrijeme ipak nekako izlaze s jeseni.

U cijeloj toj priči mali izdavači, najčešće oni koji se egsistencijalno pokrivaju na drugačiji način, ostaju uglavnom dosljedni svojim izdavačkim politikama, dok su srednji, a pogotovo veći, kao najvažniju antirecesijsku mjeru uveli priličnu komercijalizaciju naslova.

Čini se da će u kontekstu vrijednih, a manje isplativih naslova u narednom periodu najznačajniju ulogu igrati potpore javnog kapitala. Koje su sve manje.

Kulturnim vijećima, u ovom ili onom obliku, ovog ili onog naziva, koja te potpore dodjeljuju, posao neće biti lak.

Povezani članci

Who's Online

We have 163 guests and no members online