Mračni svijet Nick Cave-ovih duhova

Nick CaveNije novost da neka glazbena zvijezda napiše knjigu, ali je rijetkost da netko takav napiše dobro književno djelo, roman koji ćemo pročitati u jednom dahu. Upravo to je napravio australski pjevač Nick Cave s nedavno izdanim romanom "Smrt Bunnya Munroa", objavljenim u sklopu izdavačke kuće Šareni dućan i u hrvatskome prijevodu Denisa Peričića. Vođa grupe "The Bad Seeds", autor brojnih legendarnih pjesama, otac mračnog rocka i lice koje smo navikli gledati kako izranja iz tame televizijskog ekrana pjevušeći svojim dubokim sjetnim glasom, ovoga puta odvest će nas u književni svijet nalik njegovim glazbenim stihovima - uznemirujuć, nasilan i gotovo nestvaran ...

 

Mračni svijet duhova
 

Australski pjevač Nick Cave odvodi čitatelja u književni svijet nalik njegovim glazbenim stihovima - uznemirujuć, nasilan i gotovo nestvaran
 

Piše: Vedran Jerbić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 

Tko je Bunny Munroe? On je trgovac kozmetičkim "Smrt Bunnya Munroa"proizvodima, prodavač mita o ljepoti, slatkorječivi zavodnik, neodgovorni otac i muž, neumjeren u piću i pokretan isključivo vlastitim spolnim nagonom, egoist koji ruši sve pred sobom, manipulator i romantik, lažljivac koji je izgubio kontrolu i umorni ratnik ljubavi pred porazom.

Roman počinje Bunnyevim samoosvještenjem u neuglednoj hotelskoj sobi, trenutak kada shvaća da će uskoro umrijeti i telefonskim pozivom njegove uplašene, tabletama za smirenje omamljene supruge Libby, koja ga zove zbog vijesti o novom napadu serijskog ubojice koji hara Britanijom s rogovima na glavi i masakrirajući trozupcem svoje žrtve.
 
Lažući svojoj ženi kako se ne može vratiti kući jer je izvan grada, a zapravo je u hotelu nedaleko, Bunny će noć provesti s prostitutkom, a jutro s mladom konobaricom ignorirajući Libbyin poziv u pomoć.
 
Po povratku kući, Bunny će pronaći stan u potpunom neredu, uplakanog sina koji luta po stanu i suprugu koja se objesila u spavaćoj sobi. Iako nevjeran od prvog dana svoga braka, Bunnyeva istinska ljubav prema supruzi i majci njegova djeteta gurnut će ga u ponor bez dna, crnu jamu prepunu bolnih sjećanja i razarajućih uspomena.
 
Caveov roman vodi na odiseju jednog izgubljenog čovjeka, progonjenog osjećajem krivice i neizdrživom boli zbog smrti svoje supruge, ukletog pojedinca koji će pokušati skupiti ostatke upropaštenog života, neispunjenih snova i razbijenih iluzija.

Nick Cave

Stil kojim piše australski rocker je nemilosrdan, žestok i provokativan, ne ostavljajući čitatelju ni jedan trenutak predaha, poput nezaustavljivog vlaka smrti koji bez voznog reda vodi prema propasti tijela i duše.

Stvarnost kakvu Cave opisuje u svojem romanu, mjesto je prepuno opasnosti i prijetnji, napučena je izopačenim pojedincima, ženama sumnjivog morala, nasilnicima, osamljenim kućanicama, ubojicama i duhovima - poput kakve noćne more iz koje se ne možemo probuditi.

Ipak, i u tom labirintu ljudske bijede i rezignacije, na prljavim stubištima i u smrdljivim provincijskim kućama, opskurnim hotelskim sobama i zadimljenim barovima na rubu grada Cave diskretno i neupadljivo provlači jednu misao, jednu mudrost čovjeka koji je i sam doživio rasap obitelji u mladosti (smrt oca i vlastitu heroinsku ovisnost) - bez ljubavi smo nitko i ništa, "živi mrtvaci" poput Bunnya Munroa.
 
Roman je potresan i dirljiv, romantična nadnaravna priča zapakirana u mračni celofan bolnih sjećanja.

Povezani članci

Who's Online

We have 192 guests and no members online