Naše more, vaše more

Jiri MenzelJadranVijest da će Jiri Menzel, svjetski proslavljeni češki oskarovac, režirati seriju kratkih promotivnih filmova i spotova o Hrvatskoj, unatoč ljetošnjem fizičkom napadu na njega i filmsku ekipu u Dubrovniku, dobra je iz više razloga. Neupitna je češka ljubav prema hrvatskome moru, ali je isto tako činjenica da su Česi vrlo osjetljivi gosti. Lanjske se godine o hrvatskim 'kiksevima' govorilo čak i u češkom parlamentu (problem je bilo navodno policijsko maltretiranje dviju čeških državljanki) i mislili smo da nam nitko neće doći. Na kraju su opet u standardnim brojkama napunili Jadran. Česi se bezrazložno kod nas osjećaju kao gosti drugog reda, pa bi im i promotivni filmovi glasovitog Jirija Menzela možda pokazali da se na njih i te kako računa. To je istina, jer je Češka među primarnim državama hrvatskog turizma, a ni mi ne zaboravljamo da su nam dolazili za vrijeme rata i poraća, kada su mnogi drugi u širokom luku zaobilazili hrvatsku obalu ...

NAŠE MORE, VAŠE MORE

Potpora Jirija Menzela


Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Vijest da će Jiri Menzel, svjetski proslavljeni češki oskarovac, režirati seriju kratkih promotivnih filmova i spotova o Hrvatskoj, dobra je iz više razloga.

Jiri Menzel

Najprije stoga što Menzel zna svoj posao, iz njegove radionice ne izlaze poluuradci, ali i zbog toga što bi ti filmovi izazvali važan efekt kod Čeha. Filmovi bi se koristili u zemljama srednje i istočne Europe.

Nije da se kod nas ne bi pronašlo dobrih redatelja za taj posao, ali je velika stvar da se tog posla prihvaća Menzel koji je veličinu pokazao i time što nije napravio skandal od ljetošnjeg napada na njega i ekipu u Dubrovniku.

Njegova naklonost našoj državi vidi se i po tome što je prva dva dokumentarna filma u životu, "Moja Hrvatska" i "Naše more, vaše more", posvetio upravo našoj obali.

Povezani članci

Who's Online

We have 431 guests and no members online