Kliški uskoci opet čuvaju puteve do Dalmacije

Kliška tvrđava će se obnovitiKliška tvrđava će za koju godinu biti obnovljena te će predstavljati najveći muzej na otvorenome i biti pristupačnija turistima. Na prostoru između njenih zidina do sada je obnovljena i restaurirana crkva Sv. Vida, a uređena je i oružarnica u kojoj su izložene zanimljive replike kliško-uskočke odore, opreme i trofejnog oružja, topovske kugle, promidžbeni materijal, kao i panoi na zidovima. U oružarnici koja predstavlja i etno-muzej nedavno su otvoreni info-centar i suvenirnica gdje se posjetitelji mogu upoznati s poviješću Klisa i njegovom bogatom kulturnom etno-baštinom. Gotovo je obnovljena i mala barutana, a u tijeku je i sanacija Kneževa dvora odnosno Providurova stana, drevno kameno zdanje koje je podignuto najprije na temeljima zdanja hrvatskih narodnih vladara i kliških knezova, gdje je svojedobno bilo i zapovjedništvo tvrđave i inženjerije u doba Austrije ...

KULTURIZAM
 
Kliški uskoci opet čuvaju puteve do Dalmacije

 
Kliška tvrđava, najveći muzej na otvorenome, pristupačnija turistima. Svi radovi na restauriranju Kneževa dvora bit će financirani izravno iz proračuna Županije koja je sanaciju tvrđave uvrstila u prioritetne projekte financiranja iz pretpristupnih fondova EU-a

 
Piše: Nedjeljko Musulin / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
O tome su nam govorili Damir Žura, zapovjednik povijesne postrojbe "Kliški uskoci" koji je i predsjednik istoimene udruge, te oružar Andi Jankov. Obojica su zaljubljenici u svoje mjesto, napose tvrđavu, poput svih članova postrojbe utemeljene potkraj 2005. nakon jednogodišnjih priprema na inicijativu skupine dragovoljaca Domovinskog rata iz Klisa, bivših pripadnika 4. gardijske brigade HV-a.

Klis

"Naša udruga brine o revitalizaciji kliške tvrđave kao o muzeju na otvorenome, a sve se temelji na realnoj priči o uskocima, liku i djelu kapetana i kliškoga kneza Petra Kružića, hrvatskog junaka iz 16. stoljeća, kojemu ćemo ovdje podignuti i spomenik.
 
Jedan od ciljeva je i socijalizacija dragovoljaca Domovinskog rata te njihovo uključivanje u moderno hrvatsko društvo. Pokrećemo i projekte koji su vezani za kulturne sadržaje, kao dopunu turističke ponude i razvoja gospodarstva, zapošljavanja i zadržavanje mladih Klišana na rodnom ognjištu",
ističe Žura.

Akcije pokreću uz stručnu pomoć Waltera Firića, stručnjaka splitskoga konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, uz financijsku potporu Općine Klis i Splitsko-dalmatinske županije.
 
Ponose se povijesnom postrojbom čiji su članovi uKliška tvrđava kliško-uskočkoj odori do sada nastupili u više od 40 mimohoda, a odlično surađuju i s Hrvatskom ratnom mornaricom, njegujući i vojnu komponentu. Njihov je etno-bend u sastavu desetorice uskoka, od kojih su dvojica svirača (diplar i bubnjar) zapaženi i u Rijeci prigodom ovogodišnje proslave HRM.
 
"Zadovoljni smo što je Splitsko-dalmatinska županija preuzela obnovu i uređenje Providurova stana, koji će se koristiti za rezidencijske ili protokolarne svrhe. Tako će svi radovi na restauriranju Kneževa dvora biti financirani izravno iz proračuna Županije koja je sanaciju tvrđave, uz suglasnost Ministarstva kulture, uvrstila u prioritetne projekte financiranja iz pretpristupnih fondova Europske unije. To nam je priopćio splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader na tiskovnoj konferenciji održanoj u našoj oružarnici na tvrđavi", upoznaje nas Žura.
 
Dodaje kako će se na kliškoj tvrđavi izvoditi neke kazališne predstave 56. splitskog ljeta koje će se tematski vezati za taj ambijent. Zanimljiv je i novi projekt rekonstrukcije bitaka između kliških uskoka i turskih osvajača u 16. stoljeću, koji će se realizirati tijekom trodnevne kulturne manifestacije. Uz to će organizirati i prvi sajam starih obrta i zanata na Klisu, te obogatiti oružarnicu novim eksponatima.
 
U Udruzi ističu već poznatu njihovu uskočku travaricu, uskočki kolač uljenak koji se pripravlja poput soparnika. Navode i druge projekte u proizvodnji zdrave hrane kakvom su se krijepili njihovi preci uskoci, ali o kojima još ne žele govoriti, iako su i te kako važni za razvoj turizma i gospodarstva.

Kliška tvrđava

"Osim što je kliška tvrđava uvrštena u školske udžbenike i turističke prospekte, iduće godine ćemo izdati i prvi vodič, čiji će autor biti Walter Firić. Također ćemo izdati prvi strip o kliškim uskocima i tvrđavi na temu 'Povijest Klisa', a autor mu je akademski slikar Vinko Barić. Upravo smo inicirali i istraživanje bogate korespondencije odnosno starih spisa između Petra Kružića i papa koji su davali najveću financijsku pomoć kliškim uskocima", najavljuje Žura.

"Na prijedlog naše postrojbe na sijelu južnohrvatskih stolova Družbe južnohrvatskog zmaja 18. rujna pokrenuta je inicijativa o gradnji spomenika Petru Kružiću, koji ćemo podići iduće godine.
 
Inače, zadovoljan sam zadaćom koju obavljam u povijesnoj postrojbi kao bivši profesionalni hrvatski vojnik specijalac. Ovo mi je prigoda za učenje, proučavanje i dokazivanje u novim aktivnostima, a razmišljamo kako u našu postrojbu uključiti i žene uskokinje koje su u doba Kružića odigrale iznimno značajnu ulogu u obrani Klisa",
zaključio je Andi Jankov.
 

Burna povijest
 
Kliška tvrđava je u burnoj povijesti Klisa bila sjedište kneza Trpimira i Trpimirovića odnosno Primorske ili Kliške županije, te jedno od središta ranosrednjovjekovne hrvatske države. Od svog nastanka nadzirala je i branila najvažniju prometnu komunikaciju iz unutrašnjosti prema srednjodalmatinskoj obali.
 
Tvrđava s Klisem je najburnije povijesno razdoblje imala početkom 16. stoljeća, u doba najvećeg prodora i turskih osvajanja kada je najistaknutiju ulogu u obrani toga područja imao Petar Kružić, kapetan i kliški knez, koji je sa svojim uskocima danonoćno odolijevao najjačim napadima i opsadama.
 
Osim kliških uskoka, Kružiću su pomagali pape Leon X, Klement VII i Pavao III, dok su mu sve ine tadašnje države okrenule leđa. Poginuo je 12. ožujka 1537. u borbi s Turcima na solinskoj obali, nakon čega su kliški branitelji bili primorani predati tvrđavu neprijatelju.
 
Tvrđavu su oslobodili Mlečani sredinom ožujka 1648. uz brojno sudjelovanje domaćeg puka.

Povezani članci

Who's Online

We have 179 guests and no members online