Omiški izvor na Savi

Svjedočeći svakodnevno pjesmi dalmatinskoj, koja to sve manje jest, i klapama, koje to uopće i nisu, u Omiškom festivalu dalmatinskih klapa, svojevrsnom institutu za dalmatinsku pjesmu, kao da su sebi dali za pravo, distancirajući se od melosne euforije, uvesti malo više reda i indirektno ponuditi smjernice što je zapravo dalmatinska pjesma. "Zvuči paradoksalno, ali ponekad je korak natrag nužan da se učine dva naprijed, jer sličnih je pokušaja estradizacije melosa bilo i ranije i zapravo se ideje o 'univerzalnosti' ciklički javljaju", reći će Dražan Mladin, ravnatelj festivala, pred subotnje tradicionalno gostovanje finalista Omiša u Lisinskom ...


ESTRADOM UZVODNO

DVADESET PETI NASTUP OMIŠKOGA FESTIVALA DALMATINSKIH KLAPA U LISINSKOM


Omiški izvor na Savi


Koncert pod naslovom 'Pismo moja, hrli tamo' u svom jubilarnom izdanju ponudit će ove godine strogo izvorne napjeve s rijetkim izuzecima proizvedenim na ušću Cetine, dakle one skladane, na tradicionalnom pučkom pjevanju


Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Foto: Neja Markičević / EPEHA
Izvor: Slobodna Dalmacija


Koncert pod naslovom "Pismo moja, hrli tamo", u svom 25. izdanju ponudit će ove godine strogo izvorne napjeve s rijetkim izuzecima praizvedenim na ušću Cetine, dakle one skladane, na tradicionalnom pučkom pjevanju.

Klape u Lisinskom


Što i kako se pjeva

Sličnih ideja bilo je i prije nekoliko godina, kada se propozicijama inzistiralo na izvornosti kako u natjecateljskom dijelu, tako i kroz posebnu večer "u pet", makar je i taj koncept poslije djelomično modificiran jer se došlo do zaključka kako bi se strožim inzistiranjem na izvornosti zapravo uništio sav reprodukcijski napor organizatora, akumuliran godinama u Večeri novih skladbi.

"Treba imati na umu delikatnost situacije da, bez obzira na ustaljene folklorne sheme, suvremeni autorski rukopisi i uha navikla na glazbu koje se ne mogu otarasiti i koja ih svakodnevno bombardira, a inventivnost u svom bogatstvu siromaštva dalmatinske melodike teško može odoljeti nemoralnoj ponudi", reći će Jasminko Šetka ispred trofejnog Šufita, čije će se ime kao voditelja dva puta spomenuti u Lisinskom.

"Na posljetku ne zanemarivo, klapski pokret, amaterizam, svojedobno su zatekli žene dilemom kako ih tretirati i gdje svrstati, a sada se slično događa i sa mješovitim sastavima, koji nemaju etnološko pokriće u narodu, jer žene se prije dvjestotinjak godina nisu ovako ili ovoliko družile sa suprotnim spolom", ima tumačenje Jurica Bošković, voditelj niza klapa i animator klapskih susreta u Bolu.

Ardura"Dakle, može im se sugerirati barem što će i kako pjevati", dodat će umjetnički ravnatelj festivala Dušan Šarac u "završnoj" besjedi.

I ne samo to, u traženju novih komplementarnih sadržaja i klape su gubile kriterije pa posezale za neprimjerenom literaturom, a sve da bi se udovoljilo medijskom diktatu, ali i osokolile pjevačke ambicije kroz zalhtjevnije forme, melosno neutemeljene.

Virus uvezen iz zabavne glazbe počeo se opasno širiti pjevačkim pukom, zvijezdama koje je Bog nagradio lijepim glasom, pa će samim tim oni bez kojih se navodno ne može sugerirati što će se pjevati.

Zato se na okruglu obljetnicu "Omiša u Lisinskom" ove subote namjera organizatora nekima ne čini revolucionarnom, baš kao i eventualne slobode za show koji idu na dušu onima koji su svojom lojalnošću festivalu i kvalitetom zaslužili. A zapravo jest!