Velika magija u HNK Split

Velika MagijaOvo je bio moj prvi susret s poznatim talijanskim dramatičarem Eduardom De Filippeom na sceni. Bez obzira na nepoznavanje opusa velikog talijanskog književnika 20. stoljeća, čula sam za antologijsku Šjora Filu koja je zadnji put u Splitu uprizorena prije petnaestak godina. Usprkos mojoj neupućenosti, Velika magija me privukla imenom autora, temom i (glumačkom) postavom. Jednostavnim rječnikom rečeno, Velika magija nije magična...

Velika magija

Čuli ste za antologijsku Šjora Filu? Velika magija me privukla imenom autora, temom i (glumačkom) postavom. Ali jednostavnim rječnikom rečeno, Velika magija nije magična...

Velika Magija

Piše: Nikolina Radmilo

Bilo je tu htijenja, želje, potencijala, ali u procesu uprizorenja se zastranilo te je predstava ostala nedorečena. Bez obzira na manjkavosti, drama, na trenutke, može zabaviti, nasmijati gledatelje i nije razvučena, gledanje predstave je dobrodošlo pitko iskustvo.

Što se tiče same drame, ona na vrlo zanimljiv način pristupa vječnoj temi ljubavnog trokuta koji se zamršava onog trenutka kada supruga tijekom opsjenarskog trika bježi s ljubavnikom.

Cijela zbunjoza koja se događa na sceni je gledatelju jasna i simpatična te živi u iščekivanju raspleta. Situacija u kojoj se nađe suprug je naivna i komična. Doduše, pojedinci bi se možda i mogli pronaći u nekim situacijama, prepoznati se, ali uprizorenje nije dovoljno uspješno da bi gledatelja ponijelo, uvuklo u takve misli.

Velika Magija

Nedugo nakon odlaska iz kazališta ostaje utisak kako je bilo gledljivo i ponekad šaljivo.

Ova drama je bila moj prvi susret sa Ivicom Vidovićem uživo na sceni. Od pustog očekivanja, neugodno sam iznenađena. Čini mi se da je on osnovni problem nemagičnosti predstave. Rijetki su trenutci u kojima se kod njega osjetilo, uočilo istinsko suživljenje s likom opsjenara, Otta Marvuglie. Veći dio predstave je šetao po sceni kao da nije njegov posao, tek izgovarajući naučene rečenice i privodeći predstavu kraju.

Jako ugodno iznenađenje je bio Frane Perišin, utjelovio je zabludjelog supruga Calogera Di Spelta koji si ne želi priznati da ga je žena ostavila zbog ljubavnika. Glumac je svoju ulogu iznio besprijekorno. Na početku skeptičan i ciničan, tijekom predstave se razvio u zbunjeno i fatalističko lice, da bi predstavu okončao kao psihički rastrojeni pojedinac koji više nije u stanju prihvatiti stvarnost. Na trenutke djeluje manijakalno, na trenutke sjetno i čeznutljivo.

Velika Magija  u HNK Split

Što se tiče ostale glumačke družine, bilo ih je priličan broj, svi su obavili svoj dio posla više nego zadovoljavajuće, sasvim unutar zadanih okvira. Kao sporedna lica ukazali su na određene segmente djela i polako se povukli.

Još bih jedino izvojila Dijanu Vidušin, odbjegla supruga, Marta Di Spelta. Mlada i iznimno perspektivna glumica, svaki put ponovno oduševljava i iznenađuje. Iako je na sceni bila tek kratko, malo na početku i malo na kraju, ulogu je iznijela vrlo vješto i u tih nekoliko isprekidanih fragmenata uspjela dočarati lice.

Čarobnost se pokušala oživjeti dobro osmišljenom scenografijom (Tihomir Milovac) u kombinaciji s uspješnim oblikovanjem svjetla (Zoran Mihanović) i prigodnim zvukom (Damir Punda). Jako decentni i fini kostimi (s iznimkom odjeće opsjenarove žene, Tajana Jovanović, za vrijeme iluzionističke predstave) vrlo zanimljivog kroja i detalja su doprinijeli doživljaju (klase) društva koje je prikazano u komadu, jedini nedostatak leži u bojama.

Velika Magija u HNK Split

Budući da je samo Marta imala nešto vedriju, življu boju kostima, sve ostale su bile pomalo dosadno nježne i slične. Iako vjerujem da je kostimografkinja (Marija Moca Žarak) imala viziju, željela i time odaslati određenu poruku, karakterno i fizički obojati Martu Di Spelte, rješenje nije bilo najsretnije.

Prva ovogodišnja splitska premijera se nije uspijela izdvojiti iz prosječnosti i običnosti nagovješćujući slabi početak novog ljeta.

Nadajmo se da je HNK Split trkač na duge staze koji možda lošije starta, ali je zato jak tijekom utrke, i opasan u finišu.

Povezani članci

Who's Online

We have 766 guests and no members online