'Prodana djevojka' - pripreme u tijeku

PredstavaKako teku pripreme za novu predstavu KUU Mosor iz Gata, za 'Prodanu djevojku'? Za sve one koji ne znaju, ukratko: "Prodana djevojka" je tragedija u pet činova pisana desetercem, radnja se odvija početkom 17. stoljeća, za turskih vremena. Glavni lik je Kate Bobetić, roditelji su joj umrli, a stric joj zbog straha da ne odnese velik dio Bobetićeva imanja sa sobom u dotu, brani udati se za voljenog muškarca, Radoša. Zbog želje da onemogući udaju on je potajno prodaje Rečep-begu koji je otima i odvodi u svoju kulu u Zadvarju... Osim ovog centralnog događaja, tragedija pruža uvid u društvene okolnosti koje su bile prisutne u Gatima, sukobe između vlastele, sukobe s Turcima i, naravno, položaj mladih djevojaka ...

KAKO TEKU PRIPREME ZA NOVU PREDSTAVU KUU MOSOR IZ GATA - 'Prodanu djevojku'

'Prodana djevojka' - pripreme u tijeku

Piše: Nikolina Radmilo / Gata.hr
Izvor: Gata.hr

Tragediju je napisao don Stipe Kaštelan te je zajedno sa svojim tadašnjim župljanima prvi put postavio na pozornicu prije više od osamdeset godina. Praizvedba je bila 03. veljače 1924. godine.

Gaćanke

Gaćani, (moji vršnjaci) i stariji su imali priliku vidjeti ovu predstavu prije desetak godina. To je bila adaptacija i režija gospodina Ive Marjanovića koja je imala svoju premjernu izvedbu 26. travnja 1970. Svi oni, pod utiskom tog izdanja tragedije, će se, vidjevši ovo, jako iznenaditi. Iako pomalo mutno i maglovito, sjećanje mi ukazuje na šjor Ivin dramatični pristup režiji. Sama je predstava bila duža, urešenija, bogatija digresijama. Stilizirani govor je bio prisutan, sve se naglašavalo i bilo je više tipične teatralnosti na sceni.

Pripreme kreću

Poučeni odličnim rezultatima uprizorenja kolaž drame Od počela do rasula, KUU Mosor Gata je odlučila nastaviti suradnju s gospodinom Trpimirom Jurkićem. U listopadu je napravljena audicija za uloge u predstavi Prodana djevojka. Svi zainteresirani su bili dobrodošli, budući da su uloge raznovrsne i mnogobrojne, velik broj članova KUU je nazočio audiciji.

Nakon što su podijeljene gotovo sve uloge, krenule su čitalačke probe. Mjesto odvijanja je bila tapecirana dvorana s ovalnim stolom (centralni ured i prostorija sastanaka KUU Mosor Gata) na katu Doma kulture u Gatima.

Na fešti u Gatima

Tijekom čitalačkih probi došlo je do nekih izmjena te sadašnja postava koja uvježbava predstavu Prodana djevojka glasi:
 

LICA :

STIPAN BOBETIĆ, poljički vlastelin – Ivica Borovac
MARE BOBETIĆ, njegova žena – Marija Čović
TADIJA BOBETIĆ, njihov sin – Domagoj Burazin
KATE BOBETIĆ, njihova pokćerka – Nikolina Radmilo
MATKO, sluga i kmetić Bobetića – Mirko Beović
MANDE, njegova žena – Luce Mekinić
JANKO DEVIĆ, doušnik Bobetića – Filip Očasić
STJEPAN MIKULIĆ, veliki poljički knez – Jure Mekinić
IVAN SIČIĆ, vojvoda poljički – Božidar Borovac
PAVAO BEOVIĆ, sudac – Dragomir Čović
JURE KULIŠIĆ, sudac – Zdravko Proso
Don LUKA IVANIŠEVIĆ, kančilir poljički – Tomislav Pivčević
RADOŠ SUČIĆ, mladi poljićki plemić – Mario Praničević
MATIŠA, sluga velikog kneza – Ante Sičić
JOSIP KATUŠIĆ, dječak – Bruno Jerić
ANTICA KATUŠIĆ, njegova sestra
PICOKARA, njihova tetka – Neda Pivčević
MATKOVIĆ, seljak iz Kučina – Ante Radostić
RESUM REČEP-BEG, dizdar zadvarski – Marijo Kuvačić
IFET, njegova majka – Anica Borovac
MELKA, njegova sestra – Ivana Burazin
KOR: Sanja Očasić, Vedrana Pivčević, Nevena Pivčević, Nikolina Burazin, Marijana Kordun, Dina Pivčević i Marina Kuvačić
MOMCI, kneževa straža
MAJKA, u Katinu snu i finalu predstave – Luce Mekinić


Još sve uloge nisu definirane, to se odnosi na glumce koji su potrebni na sceni, ali ne izgovaraju tekstove. Oni će biti naknadno upisani u ovu podijelu zajedno sa tehničarima i ostalim sudionicima.

Predstava u Gatima

Već dva mjeseca se intenzivno iščitava tekst pod budnom paskom Trpimira Jurkića. Budući da nisam sudjelovala u pripremanju prethodne predstave nisam iskusila atmosferu proba. Dovedena na gotov čin - uprizorenje, mogla sam samo nagađati i zamišljati koliko truda je bilo potrebno. Istovremeno sam bila zakinuta za veliku zabavu i opuštajuće sate provedene u zafrkanciji i radu. Atmosfera koja vlada je odlična, umjerena kombinacija motivacije i truda, zalaganja i živaca...

Strpljivost je vrlina, bez nje sve ostalo je neizgradivo.

Za vrijeme proba mi sjedimo licima okrenuti jedni prema drugima, čitamo tekstove pokušavajući izgledati kao da uživljeno razgovaramo. Pogađate!? Ide nas pa nas ne ide...

predstava u Gatima

Postoje dva problema: što se tiče glumaca koji su već igrali u predstavi kod šjor Ive, njima je jako teško promijeniti način govora i viziju konkretne scenske situacije. Što se tiče nas kojima je ovo prvi nastup, problem je zapjevavanje na koje nas stih vuče.

Hit metoda (postupak) našeg poticajnog redatelja je vraćanje. Nakon kratkih uputa gdje on pokušava dočarati situaciju, vrijeme i mjesto, ponovno se određeni prizor čita i čita do u nedogled (preciznije – dok se ne uoči pozitivni pomak). Bit je u ostvarivanju vlastitog individualnog pečata pri igranju stanovite uloge, sve to zahvaljujući redateljevom poticaju.

Dopuštam si malo prokomentirati adaptaciju gospodina Jurkića. To se ponajviše odnosi na samu viziju tragedije koju pokušava izrealizirati preko pozornice i glumaca.

Tradicija

Adaptirajući tekst i prilagođavajući scenu i scenski pokret, Trpimir Jurkić je modernizirao predstavu.

Predstava nije suvremena i moderna u tipičnom smislu, vrijeme Turaka, kmetstva i plemića je davno za nama. Pomoću preinaka koje je uveo, cijeloj predstavi je dao ton uobičajenosti. Govor je neisforsiran, svakodnevan.

Izbacivši stiliziranost on je ukazao na učestalost prikazanog. Nije bitan Stipan Bobetić, Kate, Janko... nisu to iznimni pojedinci, oni su tipični predstavnici određenog vremena.

Bilo je mnoštvo Kata, Iva, Ana... ovaj događaj nije iznimka za sebe, izdvojen iz cjeline. Uprizorenje ukazuje na degeneriranost cijelog jednog vremena gdje se trgovalo s poljem, stokom, djevojkama...

na sceni

Sve što se događa na sceni je samo jedno u nizu! Tim gore ...

Svako vrijeme nosi svoje pa tako i režija odnosno adaptacija varira od umjetnika do umjetnika...

A sad zamislite... da je redatelj superrevolucionaran pa smo mogli dobiti suvremenu verziju -  Katu sponzorušu...

Povezani članci

Who's Online

We have 309 guests and one member online

  • admin