Kaštelanski žmuli i pjati u metropoli

spiza i kuvarivdpDugi Rat ima Poljički soparnik, a Kaštela bob i vino. Prava dalmatinska fešta očekuje se u srijedu, 14. svibnja, u Novinarskom domu u Zagrebu. S početkom u 19 sati, naime, Kaštela stižu u metropolu, predstavit će Dalmatinci svojim gostima, prijateljima, poslovnim partnerima, sponzorima, ljudima od mora koji žive u Zagrebu, uglednicima iz javnog i kulturnog života, novinarima i svim drugim zaljubljenicima u ono morsko, sve što će napraviti ovo ljeto, ali i sve ono što su napravili od minulog ljeta. A kako tog ima puno počnimo redom...

KUŠAJ I SLUŠAJ KAŠTILA DANAS U ZAGREBU
 
Izvor: VDP

Prvo će uzvanike Udruga Večeri dalmatinske pisme upoznati sa događanjima na ovogodišnjim desetim, slavljeničkim Večerima dalmatinske pisme – Dalmatia world music 2008. - koji će, ipak se radi o rođendanu i to okruglom, ove godine imati čak pet večeri.


U znaku Gibe

vdpPrst u more naziv je prvog dijela VDP-a, koji će se održati u tri svečarske ljetne noći, od 3. do 5. srpnja imenom Čovik od soli gdje će i rock glazbenici i klape odati počast Zlatanu Stipišiću Gibonniju obradom upravo njegovih pjesama u svom štihu.

Treća, ekstra večer, kao svojevrsni poklon publici na Trgu sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu gdje se sama fešta eto već desetu godinu održava, bit će Večer zahvale sa izložbom fotografije Jadrana Babića te filmom i spotovima autora Žarka Batinovića,  s istim motivom – pjevačkom legendom Gibonnijem.
            

Kaštelanski đir

Drugi dio VDP-a, imena Klapske večeri ostaju vjerne klapama, no ovi zaljubljenici u dalmatinske note, imat će samo jednu natjecateljsku večer i to 12. srpnja imena Kaštelanski đir kada će pred publikom u Kaštelima i gledateljima pred malim ekranima na Hrvatskoj televiziji, u direktnom prijenosu, 21 klapa iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, izvesti 21 skladbu, 21 poznatu pjesmu u novoj obradi, u suvremenoj izvedbi.

Vrsni izvođači, vrsni klapski pjevači, osim za naklonost publike i njihovih nagrada, borit će se i za najviše ocjene Stručnog prosudbenog vijeća.

Večer prije, 11. srpnja, na tren ćemo se vratiti u prošlost, posjetit će nas izvođači zašto su klape tako popularne – na rasporedu je Večer pobjednika Kaštelanskog đira. Sve vrhunske klape, svi oni koji su bili nagrađivani u zadnjih devet godina VDP-a, naći će se na pozornici i još jednom nam izvesti pjesme za sjećanje!
           
Osim pisme, uz koju uvijek ide i dobra trpeza, Udruga prijatelja i štovatelja vina i vinskih proizvoda Kaštelanski crljenak predstavit će i dobru kapljicu, kaštelanske vinske sorte koje također  ubiru brojne nagrade na mnogim vinskim festivalima.

No osim vina, Kaštelani i ovo ljeto pripremaju iznenađenje – Večer otvorenih konoba.

Uz žmul triba napunit i pjat – često su govorili stari, a kako uvijek starije treba slušati, Zagrebu će gosti sa Jadranske obale donijeti i malo – okusa.  Uživanje za nepce, degustaciju onog iskonskog dalmatinskog jer šta ima lipše od dalmatinske spize?

kaštela

Ujedno će vrsni novinar no i sam kuhar Zlatko Gall, te brojni drugi majstori od špahera, osim prepune trpeze, otkrit nam i nove ricete dalmatinske kužine, te najaviti i Dane boba zakazane za 17. svibnja, a gdje ako ne u Kaštelima. Kambelovcu naravno.

Dugi Rat ima svoj Poljički soparnik, a Kaštela bob i vino...

Povezani članci

Who's Online

We have 174 guests and no members online