Kaštela: Gibonni u klapskim izvedbama

Ovogodišnje desete Večeri dalmatinske pisme – Dalmatia world music 2008. - su podijeljene u dva dijela, prvi Prst u more (autor Zlatko Gall), te drugi klapski dio - Večer pobjednika Kaštelanskog đira i natjecateljski Kaštelanski đir (umjetnički ravnatelj Vladan Vuletin). A upravo obrade Gibonnijevih pjesama su tema koncertnih večeri Prsta u more. Na pozornicu u Kaštel Kambelovcu, tako će 3. srpnja prvo rockeri i njihove obrade skladbi popularnog splitskog pjevača, skladatelja i autora stihova, a 5. srpnja – subota – pred mikrofone na Trgu sv. Mihovila će – klape! ...

DESETE VEČERI DALMATINSKE PISME – U KAŠTEL KAMBELOVCU 5. SRPNJA PRST U MORE
 
Izvor: VDP / vdp.hr
 
Koliko su stihovi pravog majstora od pera i nota Zlatana Stipišića Gibonnija saživjele među klapskim svitom najbolje govori podatak kako će pozornici u Kaštel Kambelovcu obrade Gibonnijevih pjesama izvoditi vrhunske klape iz Dalmacije, Hrvatskog Primorja, Istre i Sjeverne Hrvatske.
 
- Budući je "Prst u more" ove godine posvećen Gibonniju, a u jednoj večeri obrade njegovih skladbe izvode samo klape, Zlatko Gall mi je s punim povjerenjem prepustio odabir klapa i obrada. Sama činjenica da je za Prst u more Gall već dva puta dobio Porina (Večer posvećena Tomi Bebiću i Večer posvećena Momčilu Popadiću), te da je ove godine tema vrhunski Gibonnijev autorski i izvođački opus,  povjereni zadatak itekako obvezuje – doznajemo od prof. Vladana Vuletina, koje je dodao:
 
- Osmišljavanju i realizaciji klapske večeri posvećene Gibonniju se pristupilo vrlo studiozno. Na ovom klapskom projektu s velikim zanosom i vrlo odgovorno sudjeluje više od sto i pedeset glazbenika - pjevača, umjetničkih voditelja i obrađivača.
 
No što je i najbitnije, što treba posebno i naglasiti,  bit će praizvedene i nove obrade vrhunskih autora:  Joško Ćaleta, Mojmir Čačija, Olja Dešić, Ivica Kaleb, Rajmir Kraljević, Milivoj Rilov, Duško Tambača i Vladan Vuletin.
 
Tako će publika moći ovog vrućeg srpnja uživati u klapskom izričaju brojnih Gibonnijevih hitova: Ako me nosiš na duši, Sve ću preživit, Šta će meni moja dica reć, Anđeo u tebi, Ovo mi je škola, Činim pravu stvar, Zlatne godine, Vrime da se pomirim sa svitom...
 
- Ništa nije prepušteno slučaju i uvjeren sam kako će publiku oduševiti izvedbe muških klapa i to Braciera – Bol na Braču, Cambi - Kaštel Kambelovac, Luka – Ploče, Grobnik – Grobnik, Motovun – Motovun, Sveti Juraj HRM – Split, Tragos – Trogir, te ženskih klapa Dišpet – Zagreb, Luka – Rijeka, Neverin – Kaštel Lukšić, Putalj – Kaštel Sućurac i mješovitih klapa Drid – Marina, Sedam Kaštela – Kaštel Gomilica.
 
Sve ove klape su osvajale nagrade u jednom od naših klapskih događanja Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima ili omiškom Festivalu dalmatinskih klapa ili pak na brojnim festivalima diljem Europe, pa su jamac vrhunskog ostvarenja povjerenog im zadatka - nadopunio je Vuletin, te nastavio:
 
- Iako im je zahtjevna Gibonnijeva glazba veliki izazov i traži potpunu pjevačku dispoziciju, te večeri klape će pjevati neopterećene imperativom osvajanja nagrade jer večer nije natjecateljska.
 
Uspjeh naprosto ne može izostati! -
  rezimirao je prof. Vladan Vuletin, umjetnički ravnatelj svih klapskih događanja Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima.

Povezani članci

Who's Online

We have 189 guests and no members online