Klapska pisma: Vratiti omiški festival izvorima?

Festival dalmatinskih klapa OmišVraća li se “Omiš” definitivno svojim izvorima? To pitanje i te kako se nametnulo poslije savjetovanja klapskih voditelja s ravnateljima Festivala dalmatinskih klapa Dušanom Šarcem i Draženom Mladinom u omiškom hotelu Plaža. - Kao preporuku klapama načinio sam izbor od blizu 100 pjesama, koje su gotovo zaboravljene na omiškoj pjaceti, a za koje bih volio da budu barem dijelom njihov izbor za idući festival. Na to me prosto natjerala činjenica da se klape u svom repertoaru vrte u krug, da je u optjecaju petnaestak naslova. Želio bih i da se vrati vrijeme, kad si mogao prepoznati klapu po pjesmi i karakterističnom zvuku, otočkom, splitskom, šibenskom... Točnije, da klape nose jasan pečat svog kraja kazao je, među inim, u uvodnom izlaganju Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj “Omiša” ...

NA UŠĆU CETINE VODITELJI KLAPA ZAGOVARAJU VRAĆANJE IZVORIMA

Vratiti omiški festival izvorima!

Dušan Šarac načinio je izbor od stotinjak zaboravljenih pjesama, jer se stalno pjeva petnaestak istih, a Krešimir Magdić ističe da se nove skladbe moraju vratiti iz Blata u Omiš

Piše: Ivo Mikuličin / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Klapsko proljeće 1971.

klapa Bunari iz Vodica u OmišuKlapski voditelji za ponavljanje istih pjesama neizravno optužuju i članove Stručnog ocjenjivačkog suda, točnije njihovo favoriziranje određenih naslova.

- Stara je istina da je i malo lošiji original bolji od dobre kopije. Žiri bi trebao prestati favorizirati klape, koje poznate izvedbe Trogira , DC-a ili Šibenika imitiraju u svakom motu, dahu, a podržavati one, koji na festival donose drugačiji stil, nove obrade starih gotovo zaboravljenih pjesama. U tom smislu trebalo bi uvesti i  nagradu za nove obrade, za najbolje izvedeni stari napjev – bili su gotovo unisoni nazočni klapski voditelji.

Nemale dvojbe donio je i istup klapske legende, dubrovačkog skladatelja Krešimira Magdića (Sutra će te ponit, Sušna zikva na škoju...), čiji stavovi nisu odudarali od mlađih voditelja, a koji je posebnu pozornost podario Večeri novih skladbi.

- Večer novih skladbi treba biti udarna u festivalskom programu. Zato je iz Blata na Korčuli valja vratiti u Omiš, a Blaćanima dati neki drugi program. Treba animirati provjerene, ali i nove autore. Tko zna da li bi neke moje pjesme nastale da to od mene nisu tražile poznate klape poput Ošjaka, Maestrala... - govorio je Magdić.

klapa Šufit
Klapa Šufit

Njegov istup nas je dodatno vratio omiškim izvorima, točnije u daleku 1971. godinu, kad su poslije sličnog savjetovanja objelodanjeni kriteriji vrednovanja klapa.

Klapaši naprosto inzistiraju da se tako nešto ponovi poslije zadnjeg savjetovanja.

Povezani članci

Who's Online

We have 427 guests and no members online