Najljepša žena u gradu i druge priče starog pokvarenjaka

Knjiga C. BukowskogNedavno je u prijevodu Vojka Plovanića u izlogu Šarenog Dućana osvanula knjiga, zbirka tridesetak, dobrim dijelom autobiografskih, priča Charlesa Bukovskog - "Najljepša žena u gradu i druge priče". To, naravno, znači da se opet susrećemo s pjesnicima, svodnicima, pijancima, kurvama,  kockarima, besposličarima i ostalim autorovim prijateljima i prijateljicama, koje je ovaj put smjestio u žešće okruženje: priče su agresivnije, tvrđe, brutalnije, mračnije, a neke i šokantne; poneke tjeraju i suze na oči - što od smijeha, što od plača... Sve u svemu, Bukowski u svom najboljem izdanju ponovo dokazuje da je jedan od najizvornijih talenata kratkog pripovijedanja ...

CHARLES BUKOWSKI

Najljepša žena u gradu i druge priče

Piše: Denis Peričić / Moderna Vremena info
Izvor: Moderna Vremena info

"Živio sam deset godina bez posla. Ljudi su mi davali novac, jelo, stanove u kojima sam boravio. Jesu li mislili da sam idiot ili genije, to nije bilo važno. Ja Charles Bukowski: "Najljepša žena u gradu"sam znao što sam. Nisam bio ni jedno ni drugo. Što je ljude poticalo da mi daju darove nije me brinulo. Primao sam darove i primao sam ih bez osjećaja pobjede ili/i prisile. Moja jedina postavka bila je da ništa ne tražim... To je jedan od mojih problema: nikad se nisam borio ni za najmanju sitnicu..."

Tako piše Charles Bukowski u nekoj od ovih 30, dobrim dijelom autobiografskih, priča, sabranih u knjigu "Najljepša žena u gradu i druge priče", nedavno izašlu u prijevodu Vojka Plovanića u izlogu Šarenog Dućana.

To, naravno, znači da se opet susrećemo s pjesnicima, svodnicima, pijancima, kurvama, kockarima, besposličarima i ostalim autorovim prijateljima i prijateljicama, koje je ovaj put smjestio u žešće okruženje: priče su agresivnije, tvrđe, brutalnije, mračnije, a neke i šokantne; poneke tjeraju i suze na oči - što od smijeha, što od plača...

Sve u svemu, Bukowski ponovo dokazuje da je jedan od najizvornijih talenata kratkog pripovijedanja - nekim piscima ni petsto stranica nije dovoljno da izreknu ono što on lakoćom ispiše na deset.

Svatko tko pročita ovu - po mnogočemu upravo Najljepšu - zbirku, piše recenzent, moći će bjelodano posvjedočiti nepodnošljivoj lakoći pripovijedanja koju u svojim otkačenim zapiscima podastire stari pokvarenjak.

Charles BukowskiZa kraj ove bilješke još jedno tipično Bukovo razmišljanje:

"A sada, oprostite mi dragi čitatelji, vratit ću se kurvama i konjima i cugi, dok još imam vremena. Ako je u njima sadržana smrt, tada, po meni, izgleda puno manje uvredljivo biti odgovoran za vlastitu smrt nego umrijeti od one smrti koju vam donose ukrašenu frazama o Slobodi i Demokraciji i Humanosti i/ili bilo kojem ili sveukupnim tim Sranjem."