Po čemu je Hrvatska prepoznatljiva?

Bit brenda proizlazi iz kulture odnosno različitosti, posebnosti se stvaraju po modelu kulturne proizvodnje. To znači da ono što je prepoznatljivo nastaje po istom principu kreacije kao i bilo koji drugi proizvod kulture. Ovo je teza koju zastupa teoretičar dizajna Feđa Vukić u svojoj novoj, upravo objavljenoj knjizi “Hrvatske posebnosti, teorija i praksa identitetskih sustava”. Riječ je o zbirci kolumna koje je Vukić tijekom dvije godine objavljivao u Privrednom vjesniku (koji je i izdavač knjige), koje je zaokružio teorijskim tekstom, originalnim znanstvenim radom pod nazivom “Teorija i praksa identitetskih sustava”... piše Pavica Knezović Belan na stranicama Jutarnjeg Lista ...

 KAKO IDENTIFICIRATI I PROMOVIRATI LOKALNE POSEBNOSTI
 
Komunikacijski dio važan je element posebnosti hrvatske kulture
 
Piše: Pavica Knezović Belan / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List
- http://www.jutarnji.hr/j2/clanak/art-2008,11,18,,141625.jlFeđa Vukić
 
“Nitko nije formulirao strategiju pojma Hrvatske u inozemstvu. Kroz niz tekstova odnosno kolumni analiziram lokalne posebnosti kao osnove identiteta, odnosno govorim o tome kako se lokalne posebnosti trebaju brendirati”, objašnjava Vukić koju ovu knjigu smatra svojim najambicioznijim radom do sada.
 
Ono što Vukić nudi je, po vlastitoj tvrdnji, drukčija teorija o brendu, odnosno kako on to voli reći - identitetskom sustavu. Kod nas bi tek trebala zaživjeti lokalna adaptirana metoda stvaranja identitetskih sustava.
 

Povratak tradiciji
 
Kolumne su u knjizi podijeljene u četiri poglavlja: Lokalna i globalna tranzicija, Korporacijski identiteti, Identiteti proizvoda i Strategije i taktike komunikacije.
Kroz dvije godine se u kolumnama u Privrednom vjesniku tako Vukić bavio problemima kao što su “Što je donijela šopingmolizacija?”. Tu upozorava na promjene u društvenoj dinamici hrvatskih gradova izazvane gradnjom šoping centara - od toga da ljudi u centar grada gotovo više ne odlaze po “kruh i mlijeko” do već opće prihvaćenog fakta šoping mola kao mjesta važne društvene interakcije ...
 

PROČITAJTE VIŠE...
http://www.jutarnji.hr/j2/clanak/art-2008,11,18,,141625.jl