Hrvatsko katoličko glazbeno društvo 'Podstrana' proslavilo 100-tu obljetnicu

Hrvatsko katoličko glazbeno društvo - PodstranaSkoro bi propustili zabilježiti i ovdje značajan događaj iz susjedne Podstrane da prvo pero Malog Rata, naš Davor Gragat nije odlučio popratiti prigodnim slovom promoviranje Monografije Hrvatskog kotoličkog glazbenog društva Podstrana... U prepunom restoranu "Pitomcia" u Podstrani 27. studenoga 2008. godine Hrvatsko katoličko glazbeno društvo Podstrana svečano je proslavilo 100-tu obljetnicu svog  djelovanja, i promoviralo Monografiju, rad autora Siniše Vukovića. Likovna urednica bila je gđa. Margarita Kelava, a autor zaštitnog znaka je Edo Šegvić. Proslava koja je trebala biti obilježena tijekom prošlog ljeta, odgođena je zbog promoviranja monografije, koja je tiskana i tom prilikom promovirana i podijeljena nazočnima na svečanosti. Ovoj rijetkoj ali značajnoj proslavi  nazočili su svi današnji glazbari iz Podstranskog društva kao i brojni mještani i prijatelji glazbe ...

 Promovirana Monografija Hrvatskog katoličkog glazbenog društva Podstrana

Tekst i slike: Davor Grgat

Nakon što je o postranjskoj glazbi skoro sve rečeno u spomenutoj Monografiji, i još puno toga rečenog ovom prilikom, citirajmo ipak rečenicom - dvije što je ovom prilikom kazala gđa. Kelava:

"Ne samo sto godina glazbe, nego ovo je tek  početak novih stoljeća glazbe u našem malom mistu. Vjerujem  da s takvim entuzijazmom, sa takvim divnim radom, s jednom bogatom tradicijom, koja postoji u Podstrani, da ova glazba ima  budućnost, i to joj od srca želim.", naglasila je gđa Margarita Kelava.

Načelnik Općine Podstrana, Mario Tomasović, ustvrdio je "kako je riječ o zaista rijetkoj ali značajnoj publikaciji, iz koje je vidljiv životni put podstranjske glazbe i glazbara, sa konstatacijom da je svaka kuća dala po jednog ili više glazbara, te upravo stoga ova proslava nije proslava samo ovoga društva i njegovih članova današnjih glazbenika, već i cijele Podstrane".

Nemoguće bi bilo sve iznijeti što je ovom prilikom rečeno, ali i uz najbolju volju da kažemo kako je Moniografija Podstranskog glazbenog društva sa 235 velikih stranica bogato ilustrirana, kako tekstom tako i fotografijama, dopustite mi da kraće ovdje pokušam prezentirati sažetak ove knjige...

Hrvatsko katoličko glazbeno društvo - Podstrana

"Monografija Stoljeće djelovanja Limene glazbe u Podstrani obuhvaća razdoblje od godine 1907. do danas, od vremena, dakle, kad je osnovano Društvo u čijem će okrilju nastati i razviti se puhački orkestar kao njegova najbolja i najdugovječnija sekcija, pa sve do vremena današnjeg, u kojem ovo pišemo: kad je zaokružena lijepa obljetnica, jubilej od jednog stoljeća.

Premda su na tlu Dalmacije postojale, i postoje, mnoge limene glazbe, malo koja se može podičiti dugovječnošću Glazbe iz Podstrane. A kad tome pridodamo i nemjerljivo bogatstvo programa, brojnih nastupa i gostovanja te svakovrsnih drugih sadržaja, eto razloga za ponos svima koji žive u ovom ljupkom gradiću pokraj Splita.

Podstrana prostorno i kulturološki gravitira Splitu, kao urbanoj sredini s elementima megalopolisa, ali je na početku XX. stoljeća ona bila sasvim samosvojna cjelina, samostalna u svojoj izoliranosti i samozadovoljna u svojoj kampanilističkoj dovoljnosti.

Premda je i danas Podstrana administrativno samostalna lokalna zajednica, ona je u prostornoj percepciji faktički postala dijelom Splita. Ali, i kao naselje i kao kulturna činjenica ovo je mjesto posvema zadržalo svoju navlastitost i autentičnost.

Jedan od važnih argumenata koji nedvosmisleno svjedoči u korist neovisnosti Podstrane jest upravo limena glazba, odnosno društvo u cjelini.

Inicijativu za osnivanje Društva pokrenuo je ondašnji župnik don Petar Car, koji je zaslužan za većinu kulturno-društvenih činjenica koja su se za njegova župnikovanja dogodila u Podstrani. Plodovi i sjemenja koja je ovaj čovjek posijao, sabiru se i kušaju i dandanas.

I inače je Crkva, poglavito tijekom minulog stoljeća, bila glavnim pokretačem okupljanja i organiziranja mještana u slične projekte, pa ni Podstrana u tom pogledu nije ostala izolirani slučaj.

Najprije don Petar Car, a potom don Marko Perojević i don Vjekoslav odigrali su prevažnu ulogu u kompletnom funkcioniranju Društva.

Tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata Glazba i glazbari sudjelovali su u vojnim akcijama, neki od njih su i poginuli, a pojedina glazbala su ili uništena ili izgubljena.

Svaki put nakon ratova rad Glazbe iznova je revitaliziran, a zahtjevi koji su se postavljali pred nju, u umjetničkom i organizacijskom smislu, bivali su sve većima.

Limena glazba iz Podstrane svirala je na sprovodima i na svečanostima, najviše u lokalnoj sredini, ali je bilo i gostovanja u udaljenim mjestima regije i države, kao i gostovanja u inozemstvu (Belgija).

Davor GrgatHrvatsko katoličko glazbeno društvo - Podstrana

Svojim aktivnim radom puhački orkestar iz Podstrane prenosio je ugled i baštinu svojega mjesta, ostavljajući vazda prelijepu sliku samoga sebe, ali i svojega mjesta u cjelini.

Limena glazba djeluje i danas vrlo živo, okupljajući velik broj mladih mještana i nastupajući diljem države, sukladno stogodišnjoj tradiciji, na ponos onih koji u svemu tome sudjeluju, na ponos svojim pradjedovima, kao i Društvu unutar kojega je stasala i u kojem još uvijek djeluje".

Povezani članci

Who's Online

We have 90 guests and no members online