HNK Split: Terezija Kusanović igra Juditu, a Ivica Čikeš Oloferna

Terezija KusanovićU HNK Split upravo su počele probe za premijernu operu "Judita" Frane Paraća koja je nastala prije devet godina, kada je i praizvedena na Splitskom ljetu. Redatelj je, kao i tada, Petar Selem, a izvedbom će 30. siječnja dirigirati maestro Nada Matošević koja je već stekla iskustvo s ovom operom prilikom njezina riječkog izdanja. Za sada je počeo rad s pojedinim solistima i zborom, piše Jasmina Parić u Slobodnoj Dalmaciji, a nekima su role dobro poznate, dok ih drugi još uče. Ivica Čikeš pjevat će tako ulogu Oloferna, asirskog vojskovođe u kojoj je već nastupao, a Judita će biti naša Omišanka - solistica Terezija Kusanović, koja je ovu ulogu uspješno odigrala u Rijeci, zamijenivši Nelli Manuilenko, prvu splitsku Juditu ...

 PREMIJERNA OBNOVA 'JUDITE' FRANE PARAĆA KRAJEM SIJEČNJA U HNK SPLIT             
 
Isto, a različito

 
Dirigentica Nada Matošević, redatelj Petar Selem iscenograf Matko Trebotić sa solistima vježbaju i uvode izmjene u operu proizvedenu prije devet godina na Splitskom ljetu
 
Piše: Jasmina Parić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Predstava je u programu označena kao "premijerna obnova" jer će se koristiti ista scenografija i kostimi premda redatelj Selem i scenograf Matko Trebotić planiraju uvoditi i neke izmjene, odnosno, dodatno naglasiti određene elemente komada.
 

Terezija Kusanović

Terezija Kusanović igra Juditu, a Ivica Čikeš Oloferna

Škola Nelli Manuilenko
 
"Najviše sam se bojala nastupa u riječkom HNK, a ovdje u Splitu mi je ipak lakše, premda imam tremu. Ali, u međuvremenu sam nastupala i na jednoj koncertnoj izvedbi u Puli pa sam stekla sigurnost.
 
To je tehnički jako teška uloga, a i fizički nije lako izdržati: nakon što u trećoj sceni Judita ude na pozornicu, ostaje tu do kraja, doslovno se moram presvlačiti iza kulisa i opet uskakati"
, kaže Terezija Kusanović.
 
Ona je oduševljena Paraćevim djelom, a posebno zborskim dionicama i vjeruje da ih je skladatelj pisao imajući na umu velike mogućnosti splitskoga Zbora. Također, uloga Judite je donekle bila prilagođena sjajnoj mezzosopranistici Nelli Manuilenko koja danas sve rjeđe nastupa jer se posvetila pedagoškom radu, ali na sreću, ona je Terezijina profesorica i svakodnevno s njom radi.
 
"Kada se predstava postavljala u Rijeci, četiri solistice su pogledale partituru i odbile ulogu. Profesorica Manuilonko mi je priskočila u pomoć i uspjela sam savladati ulogu samo zahvaljujući njoj.
 
I ona je zadovoljna - rekla mi je: "Našla sam nasljednicu i nisam ostavila Hrvatsku bez Judite", priča u pauzi nova biblijska heroina.

Povezani članci

Who's Online

We have 80 guests and no members online