HNK: Premijerno izvedena opera 'Judita'

JuditaU splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) večeras je pred punim gledalištem premijerno izvedena opera "Judita", koju je na temelju istoimenog djela Marka Marulića uglazbio Frano Parać uz suradnju Tonka Maroevića. Režirao je Petar Selem, kojemu je to treći angažman na Paraćevoj operi, a izvedbom je ravnala Nada Matošević, intendantica HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, kojoj je ovo prvi angažman u splitskom HNK. Scenograf predstave je Matko Trebotić. U ulozi Judite nastupila je Tereza Kusanović, u ulozi Oloferna Ivica Čikeš, a u ostalim ulogama Vinko Maroević, Božo Župić, Sergej Kiseljev, Žana Marendić BUčević, Snježana Katić, Tonči Banov, Sveto Matošić Komnenović i Ante Ivić. Po završetku predstave publika je burnim pljeskom nagradila izvođače ...

 Izvor: Slobodna Dalmacija

Ovo je treće postavljanje Paraćeve "Judite" na pozornicama kazališnih kuća u Hrvatskoj u posljednjem desetljeću. Prvi puta je izvedena na "Splitskom ljetu" 2000. godine, 2006. je stavljena na repertoar HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a izvođena je i na zagrebačkom Muzičkom bijenalu 2001. godine.

Judita

Kritičari ocjenjuju da je Parać, sačuvavši Marulićev izvorni stih, skladao dojmljivu operu jednostavnim ali snažnim glazbenim jezikom.

Povezani članci

Who's Online

We have 425 guests and no members online