Monty Python i 40 godina Letećeg cirkusa

Monty PhytonU Zagrebu se priređuje Tribina "Monty Python i Teorija - 40 godina Letećeg cirkusa"Godine 1969. četvorica engleskih džentlmena, jedan Velšanin i jedan Amerikanac našli su se kako bi stvorili televizijsku emisiju "Leteći cirkus Montyja Pythona", koja je promijenila televizijski humor. Iza Pajtonovaca i njihova neobičnog pogleda na svijet ostale su četiri sezone Letećeg cirkusa, mnoštvo skečeva, pjesama i nekoliko filmova (Sveti gral, Brianov život i Smisao života) – što je iscrpno prikazano u knjizi Monty Python: Autobiografija. Povodom okrugle obljetnice u Zagrebu, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) u ponedjeljak, 23. veljače, s početkom u 19,30 h, priređuje se Tribina "Monty Python i Teorija - 40 godina Letećeg cirkusa". Na znanje i ravnanje Dugopraćanima u metropoli ...

 POZIV NA TRIBINU
 
Na Tribini će teoretičar filma Nikica Gilić (predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu) i teoretičar popularne kulture Branko Kostelnik pokušati odgovoriti na pitanja zašto je humor Pajtonovaca još uvijek jednako provokativan te zašto pojedini suvremeni teoretičari (Slavoj Žižek, Terry Eagleton) u svojim djelima citiraju njihove skečeve.

U Zagrebu sepriređuje Tribina "Monty Python i Teorija - 40 godina Letećeg cirkusa"


 
Zanima nas kako to da su britanski sveučilišni profesori napisali djelo o Montyju Pythonu i filozofiji, ali i kakav je utjecaj Pajtonovaca na filmsku umjetnost, popularnu kulturu i društvo općenito.
 
Na kraju, neizostavno, razmislit ćemo i o tome – potaknuti skečom "Nogometna utakmica filozofa" - tko bi u srazu nogometnih momčadi sastavljenih od filozofskih imena dobio utakmicu: Grčka ili Njemačka? S jedne strane Sokrat, Platon, Aristotel i Arhimed, a s druge Leibniz, Hegel, Schopenhauer, Nietzsche...
 

Sudjeluju:
 
dr. sc. NIKICA GILIĆ, teoretičar filma
mr. sc. BRANKO KOSTELNIK, teoretičar popularne kulture.
voditelj i urednik: KRISTIJAN VUJIČIĆ
 
Tribina će se održati u Zagrebu, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) u ponedjeljak, 23. veljače, s početkom u 19,30 h.

Povezani članci

Who's Online

We have 433 guests and no members online