Klapska pisma između Omiša i Šibenika

U Kaštelima se, što se tiče klapske pjesme, puno toga "zakuhalo", vokalna su tijela izišla iz tradicionalnog poimanja stvari, okrenula se, makar poštujući melos, izazovnijim glazbenim formama, žanrovima, prihvatila su estradne izazove i sve ono što uz to ide. O kolikom se otklonu radi i kako mu postaviti ograničenja, Igor Brešan je za Slobodnu Dalmaciju malo proćakulao s Vladanom Vuletinom, umjetničkim ravnateljem kaštelanskih Večeri dalmatinske pisme ...

Vladan Vuletin, umjetnički ravnatelj Večeri dalmatinske pisme

Klapska pisma između Omiša i Šibenika


Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija
Link:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Kultura/tabid/81/articleType/ArticleView/articleId/60435/Default.aspx

Novine nikako nisu zaprijetile tradicionalnoj dalmatinskoj pjesmi, zbog toga što smo od početka imali na umu da je riječ o svojevrsnom alternativnom ili drukčijem pristupu klapskom izričaju, koji nimalo ne ugrožava folklorno naslijeđe o kojemu s uspjehom skrbi Omiški festival klapa.

Vladan Vuletin, umjetnički ravnatelj Večeri dalmatinske pisme

Ideja je izniknula iz baze, budući da su same klape tražile nove puteve, jer neke vide sebe u tradicionalnom poimanju stvari, a neke, koje su ih očito apsolvirale, traže nove staze u obradama suvremenih pjesama mediteranskog ozračja.

Premda poput "Omiša" imamo Večer novih skladbi, ona se sadržajno bitno razlikuje od susjedstva. Ove godine bit će izvedeno 35 novih obrada i 16 novih skladbi.

Povezani članci

Who's Online

We have 205 guests and no members online