Večer Pere Gotovca otkazana u u posljednji tren

pero gotovacklape u omišuOmiš ovoga vikenda čekaju najzanimljivija razračunavanja u dvama najavljenim finalima, onom ženskom u petak i muškom dan poslije, uz izravni TV-prijenos. U elitne sadržaje 43. festivala dalmatinskih klapa trebala se ubrojiti Autorska večer maestra Pere Gotovca ovoga četvrtka na Trgu sv. Mihovila, a u programu su trebali sudjelovati klape Braciera, Ćakulone, Filip Dević (m), Jelsa i Nostalgija, te Zorica Kondža uz klavirsku pratnju Joška Banova - ali je sve otkazano! Iz direkcije Festivala ovako objašnjavaju iznenadnu izmjenu ...


UOČI ZAKLJUČNOG VIKENDA 43. FESTIVALA DALMATINSKIH KLAPA U OMIŠU, DIREKCIJA JE OTKAZALA JEDNU OD UDARNIH STAVKI PROGRAMA S OBRAZLOŽENJEM DA JE RIJEČ 0 KHM... TEHNIČKIM PROBLEMIMA


Večer Pere Gotovca otkazana u u posljednji tren

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

pero gotovacAutorska večer maestra Pere Gotovca trebala se održati ovoga četvrtka na Trgu sv. Mihovila, a u programu su trebali sudjelovati klape Braciera, Ćakulone, Filip Dević (m), Jelsa i Nostalgija, te Zorica Kondža uz klavirsku pratnju Joška Banova - ali je sve otkazano!

Iz direkcije Festivala ovako objašnjavaju iznenadnu izmjenu:

Nažalost, na 43. festivalu dalmatinskih klapa, koji je u tijeku, neće se održati Autorska večer maestra Pere Gotovca, koja je trebala biti na rasporedu u četvrtak 23. srpnja, na Trgu sv. Mihovila u Omišu.

Do promjene je došlo iz tehničkih razloga, zbog problema nastalih oko okupljanja izvođačke ekipe, koja je bila predviđena da dostojno predstavi presjek kroz opus dalmatinskih pjesama ovog istaknutog skladatelja.


Dražan Mladin: Tehnički problemi spriječili su nas u realizaciji, večer ćemo održati u Zagrebu


Žao nam je

Treba li uopće isticati, maestro Gotovac, suvremeni hrvatski skladatelj i dirigent, jedan je od najistaknutijih autora dalmatinskih pjesama koji je na festivalu u Omišu osvojio niz nagrada.

Otkazani ovogodišnji glazbeni portret istaknutog skladatelja održat će se vjerojatno tijekom godine, moguće i u Zagrebu.

Isto nam je u razgovoru potvrdio i direktor Festivala Dražan Mladin:

fdk omiš- Žao nam je zbog otkazivanja jednog tako atraktivnog programa. Festival se ovakvim večerima već godinama nastoji odužiti ljudima koji su ga obvezali. Maestro Pero Gotovac je upravo jedan od njih.

Ne trebamo posebno isticati da je Festival u Omišu najpoznatija i najvrjednija manifestacija dalmatinske klapske pjesme, na kojemu je ove godine već izvedeno 14 programa.

U poplavi svakojakih glazbenih pojavnosti čvrsto stojimo na temeljima izvornosti s velikim obvezama da organiziramo zavidan i zahtjevan klapski maraton. Najbolje je ništa ne komentirati.


Ljubav Gotovca i Omiša

Maestro Pero Gotovac, pak, komentira ovako:

- Po mojim saznanjima, iz Zagreba su Festivalu otkazale neke klape, i to je vjerojatno razlog odustajanja od moje autorske večeri. A što ja o svemu mislim, onako uopćeno, najiskrenije i bez ljutnje? Institucija Festivala dalmatinskih klapa Omiš mora producirati jednu takvu večer!

pero gotovacMoje je da kao skladatelj - nadasve blizak Festivalu i s kojim ljubujem od prve napisane pjesme i priznanja "Mase uvik smiju dica" na stihove Drage Ivaniševića, a u izvođenju riječkog Fortunala, a kojega sam svih ovih godina pj esmom i odnosom zadužio - osiguram relevantni program i reprezentativni uzorak bitan za moj skladateljski opus.

Ja sam svoje učinio još u veljači, pa imam pravo misliti da se, imajući u vidu činjenice, ipak zakasnilo.

Neovisno o nastalom problemu mislim da su se klape komercijalizirale pa se prodaju za novac direktno turističkoj ponudi, a Omiš im dođe kao ozbiljno pokriće za rejting, jer tu stječu afirmaciju s kojom se okolo prodaju

Dakle umjetnički sam odgovoran za ono što se trebalo izvesti na festivalu, a ostalo u smislu realizacije, financija... bila je festivalska obveza.

Hvala na brizi organizatora, ali ne pada mi na pamet "prodavati" skupo stečeni autoritet zamjenskim rješenjima.

Bez želje za polemikama ili "repovima", moram priznati da na koncu nisam ni znao što će pjevati Nostalgija, klapa koja je pet puta pobijedila s mojim pjesmama na "Omišu", ona ista koja je zajedno sa mnom osvojila i dva Porina, te naposljetku za koju sam preradio veliki hit "Finili su Mare bali", koji nisu uspjeli niti snimiti na CD.

Mladin: Najbolje je ništa ne komentirati...


fdk Omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 185 guests and no members online