Kambelovčani osvojili Omiš

Festival dalmatinskih klapa OmišZa normalna čovjeka, lijepa ženska je lijepa ženska, zar ne? Manje je bitno je li plava ili crnka. Zašto baš sad, u osvrtu na muško finale 43. festivala dalmatinskih klapa, o nečemu što i nije neka mudrost? Zato jer smo se nakon defilea pistom, pardon, trgom Sv. Mihovila dvanaest sudionica finala, nama što su žene drage, trebali podijeliti oko jednog uistinu banalnog kriterija: plavuša ili crnka, rekoh? Odnosno, za silinu Pivača KUD-a Cambi u napjevu “Primaliće moj zeleno” (prvonagrađeni po publici i prosudbenom vijeću) ili profinjenost Adriona s “Neću da te kunem” (drugonagrađeni po prosudbenom vijeću). Dva su načina pjevanja u pitanju, dva timbra, makar su i jedni i drugi  nastojali dokazati da je ponekad čak i boja kose relativna, što je jasno ali nebitno ...

FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ

Trijumf Pivača KUD-a Cambi

Snaga Pivača KUD-a Cambi bila je presudna u razračunavanju s makarskim Adrionom

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Dva su načina pjevanja u pitanju, dva timbra, makar su i jedni i drugi kroz alternativne napjeve “Sušna zikva na škoju” (piano) odnosno “Kad smo digli crjenu kapu” (forte) nastojali dokazati da je ponekad čak i boja kose relativna, što je jasno ali nebitno. Bilo kako bilo, za Adrion se zna da je i kad se probudi dobra klapa, a Kaštelanima je baš ovo bilo potrebno za predstojeće liderstvo koje su tako preuzeli od Šufita.

Pivači Kud-a Cambi


Pustimo uspomene

Kvalitetno stabilnije finale zbog “povratkaJelse ili Subrenuma više je nego zadovoljilo no osobno razočarenje mi je loš plasman Tragosa u sredini ljestvice, baš kao i podbačaj Pinguentuma, jer ovo je bila jedinstvena prigoda pjevačima iz Buzeta. Nisu vratili uloženo, ali je zato to učinio i čini Grdelin (bronca prosudbenog vijeća).

Srebru i bronci iz publike nije baš za vjerovati, no Pasikama, (otvoreni vokali sa ruralnim šarmom) iz Kostanja nisam toliko sklon koliko uvjeren da čega se uhvati njihov voditelj, pedantni i dosljedni Jasminko Šetka, bar u broncu pretvara.

Slično vrijedi i za radišnog i emotivnog Juricu Boškovića (Jelsa). Vidjelo se to i po nekompaktnoj Bracieri, koju je “do jučer” vodio. Vinčace i Cantus su bili objektivno na repu događanja, a Puntari (trećeplasirani po publici) pokazali su koliko mogu, zapravo puno.

Nama što od uspomena živimo, jer sve prošlo je naprosto nedostižno i neponovljivo, sadašnjost je prosječna, a na budućnost ni ne pomišljamo jer je neizvjesna, napose u recesijskim vremenima. U Omišu srećom tako ne misle, na vedrom nebu jednostavno prepoznaju novu zvijezdu (a obično ne griješe!) i zato imaju prava na dugovječnost.

Povezani članci

Who's Online

We have 160 guests and no members online