Staro groblje kao omiška turistička atrakcija

Staro omiško grobljeStaro omiško groblje, koje zbog kulturno-povijesnih vrijednosti rado obilaze turisti, dobit će do sljedećeg ljeta novo ruho, jer će omiške vlasti u njegovu obnovu uložiti više od 600 tisuća kuna. Potvrđuje nam to Mijo Mimica, zamjenik gradonačelnika Omiša, navodeći kako je vlast već uložila oko 200 tisuća kuna. Staro omiško groblje nalazi se istočno od središta grada u smjeru istočnih gradskih vrata, oko crkve Gospe Snježne. Stručnjaci tvrde kako je omiško groblje jedinstveni primjer u Dalmaciji, s obzirom na tip grobnica s uklesanim natpisima, a nalaze se na otvorenome. Na njima su imena omiških obitelji koja se neposredno povezuju s poviješću grada ...

OBNAVLJAJUĆI STARINE, ULAŽE U TURISTIČKU PONUDU

Staro groblje kao omiška turistička atrakcija


Naše staro groblje rado posjećuju turisti i stoga ćemo ga obnoviti kako bi do sljedećeg ljeta bilo još ljepše, kaže dogradonačelnik Mijo Mimica


Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Foto: Joško Šupić / CROPIX
Izvor: Slobodna Dalmacija

U sjeverozapadnom dijelu groblja je crkva sv. Luke, Obnavlja se staro omiško grobljesagrađena 1618. Grobnice se nižu zgusnuto oko Gospine crkve, većinom u smjeru istok - zapad. Dio njih ima natpise s naznakom vlasnika i godine gradnje, a ponekad i grb obitelji. Starije grobnice bliže su crkvi, a najstarija datira iz 1515. godine.

Osim spomenutih grobnica postoji šest sarkofaga iz rimskog vremena, od kojih dva imaju poklopac s kosim stranama, dva poluobla i dva ravna. Na jednom od njih je uz izlizani natpis uklesana 1511. godina a drugi ima grb obitelji Dešković s natpisom.


Mimica: Groblje će biti još ljepše do sljedećega ljeta

- Naše staro groblje je jedan od značajnijih kulturno-povijesnih objekata grada koji rado posjećuju turisti i upravo stoga ćemo napraviti veliku obnovu kako bi do sljedećeg ljeta ovo mjesto bilo još ljepše - kaže Mijo Mimica.

Za sada je groblje temeljito očišćeno, postavljen je jači potporni zid, a uskoro će se postaviti žica na gornjem dijelu, kako bi se onemogućio pristup s te strane.

Naravno, pri obnovi groblja, naglašava Mimica, tražit će se mišljenje povjesničara i pomoć konzervatora kako bi sve bilo po pravilima struke.

Jedan od onih turista koji rado posjećuju ovo mjesto je Nijemac Fritz Felgentreu, 40-godišnji filolog iz Berlina.

- Već četvrtu godinu ljetujem u Omišu i mogu vam priznati da nigdje nisam vidio ovoliko povijesne ljepote na jednome mjestu. Imate prekrasnu Forticu, Mirabelu, bogati Gradski muzej i vrijednu baštinu koja ne smije biti prepuštena zaboravu i zato me veseli činjenica da su vlasti spremne uložiti u obnovu groblja - kaže Fritz.

Radovi na groblju izvodit će se postupno tijekom cijele godine pa se očekuje da bi sve trebalo biti gotovo do početka sljedeće sezone.

Povezani članci

Who's Online

We have 243 guests and one member online

  • admin