Književna večer na Brcu

Dugoratsko ljetoPromocija knjige Ive KlarićaU srijedu, 19. kolovoza 2009. na Brcu, u starom selu Jesenice, održana je promocija knjige g. Ive Klarića "Tata, kaj je to velika nužda", na kojoj sam imala priliku uživo čut o čemu je riječ i zbog čega je promocija te knjige zavrijedila da bude u programu našeg Lita. Na kraju večeri mogu samo reć... isplatilo se ići i poslušati. Naša vrijedna Ana i g. Tičić kao pravi domaćini vrhunski su odradili ovu književnu večer - večer istinskog guštanja u lipoj riči u idiličnom okruženju. Divna, tiha večer, među starim kamenim jeseničkim kućama, okupila je ne mali broj znatiželjnika, koji su se prepustili za uho ugodnom slušanju (su)govornika. A pričalo se o knjizi Ive Klarića "Tata, kaj je to velika nužda?". O njoj nam je govorio prof. Ivan Bošnjak, a citate iz knjige, poštovani glumac Otokar Levaj ...


DUGORATSKO LJETO

Književna večer na Brcu
 
Piše: Zorana Vuković
 

Poštovani čitatelji, nije sve za svakoga pisati, ali kad se u nešto uživite, dobijete neki znak da i vi to možete !
 
U srijedu, 19.08. 2009 na Brcu, staro selo Jesenice, održana je promocija knjige g. Ive Klarića "Tata, kaj je to velika nužda" , na kojoj sam imala priliku uživo čut o čemu je riječ i zbog čega je ta knjiga zavrijedila da bude u programu Lita. Na kraju večeri mogu samo reć... isplatilo se ići i poslušati.

Promocija knjige g. Ive Klarića "Tata, kaj je to velika nužda"

Naša vrijedna Ana i g. Tičić kao pravi domaćini vrhunski su odradili ovu književnu večer - večer istinske zabave u idiličnom okruženju. Divna, tiha večer, među starim kamenim jeseničkim kućama, okupila je ne mali broj znatiželjnika, koji su se prepustili za uho ugodnom slušanju (su)govornika.
 
A pričalo se o knjizi Ive Klarića "Tata, kaj je to velika nužda?". O njoj nam je govorio prof. Ivan Bošnjak, a citate iz knjige, poštovani glumac Otokar Levaj.
 
Budući da knjiga sadrži vrlo veliki broj dijaloga, bilo je vrlo zanimljivo poslušati kako to u duetu čine dvojica sudionika, što je ovoj večeri dalo posebnu draž - meni je parilo kao da sam u kazalištu.
 
Među svim citatima posebno zanimljiv je bilo tumačenje riječi "tabloid" koja se rimuje sa "kretenoid" i tumačenje, kako je Autor došao do značenja te riječi uz pomoć Klaićevog rječnika - Za "tabloid", pod jedan - tableta, pastila. Pod dva - u Americi je to  naziv za novine koje donose senzaciju i neke napuvane vijesti..". Za "kretenoid" nalazi riječ kreten i to se koristi za onog koji boluje od kretenizma, a pod dva, idiot, izrod, glupan, blesan..  Zaključak: Tabloid je među novinama ono što je kreten među.. (Autor nije završio misao, ostavio je to nama).
 
Pri kraju je postavljeno pitanje: "Kako djeluju teblidne tablete?" - i zaključili smo da se neće puno faliti ako se kaže da "djeluju u skladu s namjerom", izazvavši smjeh nazočnih.
 
Za sam kraj priče "Tabloidi" postavio je pitanje "tko će rješavati sve naše probleme i sve europske zahtjeve kad se i mi jednog dana nađemo među tim tabloidima? ILI SE BAŠ TO TRAŽI?". Zanimljivo je ovom prilikom napisati, da je priča "Tabloidi" nastala 1985. godine, a mi smo "pred ulazak u EU" i sad je 2009. godina. Zar je potrebno išta dalje komentirati?!

Gušti koje nam je priuštila ova književna večer vrlo brzo su se približavali kraju. Nizali su se citati za citatima. Međutim moram naglasiti da u svojim satiričnim, političkim pričama, kolumnama, Ivo Klarić ima i onih koje su napisane "onda" a kao da su napisane sada, dodiruju i današnje teme "tzv. opće pismenosti" naših političara.
 
To je priča o američkoj jahti u Gružu koja je napisana 1991. godine. Jako zanimljivo. To je dijalog između američkog savjetnika za vanjsku politiku i predsjednika Busha, kada ovaj predsjednika obavještava što se događa u Hrvatskoj. I tako savjetnik obavještava Busha da je pogođena jedna stara katedrala u gradu Šibeniku, a Bush traži da savjetnik odmah uputi pomoć za popravak katedrale. 1.000, 2.000, ma nek bude 3.000 kao beskamatni kredit pa se predomisli da ipak bude  uz 5% kamata godišnje... Savjetnik izvještava Busha da je pogođena raketiranjem Bijela kuća u Zagrebu, da - baš tako mu je rekao, i da su Milošević, Jović i Kadijević jedva izvukli živu glavu, na što mu Bush kaže da bi Tuđmana trebalo hitno upozoriti. Da se predsjednik Bush dobro razumije i u dragulje, odnosno bisere, dokazao je kad ga je savjetnik izvijestio da je pogođen Dubrovnik, dragulj, biser Jadrana, na što ga Bush pitao - od koliko karata ? Jako dobra politička satira!
 
Međutim, Bush osjeti da njegovog savjetnika još nešto ipak muči - i doznaje da je pogođena njegova jahta u Gružu, s dva metka iz malokalibarske, skoro potonila, koju nije uspio izvući iz luke, na što mu Bush reče, da hitno sazove sjednicu Nacionalnog savjeta za obranu, ali da prije toga obavezno pošalje fax komadantu Šeste flote da odmah uplove u Jadran. Stvarno priča da se čovik zamisli...

Ova zanimljiva knjiga  koja sadrži priče napisane još 1985., 1989. pa sve do 2008. dokazuje da u životu i u našoj državi i onoj prije i ovoj poslije nije ništa puno bitnoga izmijenjeno, jer na kraju svake priče, gdje stoji godina 1985. ili 1989. stoji npr. P.S. - otprilike - imali li ikakve razlike osim u nekim imenicama ili je "možda šta falija"?!

Goran Mladin na promociji knjige Ive Klarića

Znam, sad se pitate, zašto se knjiga kvragu zove "Kaj je to, velika nužda"? Na kraju priče "Krajnje vrijeme" gdje Autor navodi da je "krajnje vrijeme" jedno novo vrijeme koje će u školama zamijeniti sva glagolska vremena, napisao je slijedeće:
 
"P.S. Sve što napišem najprije dam pročitati malomu. Koji put pročita do kraja, koji put ostavi... Zna koji put i zapitati, a šta to znači? I znate što mu ovaj put nije bilo jasno? Pita me: tata, kaj je to velika nužda? ... 1985.
 
Ova knjiga "nema" Sadržaja, a iz članka "Umjesto sadržaja" Autor nam je sam pročitao slijedeće: "Širokomu narodnom pučanstvu danas, osim Europe, treba i nada. Realna nada. Tako sam ja na kraju, u potrazi za realnim optimizmom, došao do zajedničkog nazivnika, to jest, do pitanja na naslovnoj stranici . Jer, kako god da shvatimo, odgovor na njega gotovo uvijek pruža veliko olakšanje ..."
 
Dragi čitatelji, da je sve moguće, da je i književna večer održana na Brcu u našim Jesenicama, doznali ste, ako ne prije, onda ovim člankom. O svim pričama o kojima je bila riječ ovu večer, uvjerite se bolje kupnjom ove knjige.

Zahvaljujem se "Tvorničarima" što su još jednom dokazali da znaju baš sva područja kulture i što su nam bar djelić te kulture donijeli na velika vrata našeg imaginarnog kazališta - a tko kaže  da moramo imati kazalište - u zgradi?!
 
Na otvorenom, molim!
 
Ponovilo se i dogodine!

Povezani članci

Who's Online

We have 318 guests and no members online