Ni gusari nisu pokorili Pučišća

KaštelanDan poslije nakon što to nije uspjelo vaterpolistima Korenta ni Omiški gusari nisu uspjeli zauzeti i pokoriti Pučišća. U rekonstrukciji povijesne bitke otprije osam stoljeća stanovnici Pučišća, prekrasnog bračkog mjesta uz pomoć i zagovor Majke Božje, svoje vjekovne zaštitnice, uspjeli su se obraniti od nadaleko ozloglašenih napadača naoružanih do zuba, omiških gusara. Sve se to događalo u sklopu manifestacije "Druga gusarska noć", pravoga povijesno-kulturnog spektakla koji je privukao pozornost brojnih Pučišćana i njihovih turista. Kroz te događaje vodio je veliki pučiški kroničar don Andrija Ciccarelli kojega je glumio prvak Drame splitskoga HNK Čedo Martinić, pučiške gore list, piše Ivica Radić na stranicama Slobodne Dalmacije. Večeras će se i u Omišu uprizoriti rekonstrukcija Gusarske bitke ...


REKONSTRUKCIJA DOGAĐAJA OTPRIJE OSAM STOLJEĆA ODUŠEVILA PUČIŠĆANE I NJIHOVE GOSTE

Gusari nisu pokorili Pučišća

Gusarska bitka u Pučišćima

Piše: Ivica Radić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Posebnu pažnju gledatelja plijenio je top od smokve koji je, uz 13 kamenih kula, davao posljednju nadu u uspješnu obranu.

- Pokušali smo dokazati i pokazati kako povijest može biti ozbiljna, ali i zabavna. Imamo nadasve zanimljivu povijest koja svoj put može i mora pronalaziti do najšireg kruga ljudi - pojasnio je pučiški općinski načelnik Marino Kaštelan.

Na kraju je sve završilo primirjem, a do kasno u noć feštavalo se uz pjesmu, ples, iće i piće.

Povezani članci

Who's Online

We have 289 guests and no members online