S 'Joskanom' na Hvar na tradicionalnu procesiju 'Za križen'

Za križenS izletničkim brodom "Joskan" zainteresirani se mogu ovog velikog četvrtka uputiti na Hvar na tradicionalnu procesiju "Za križen". Polazak je sa mula Omiške gradske luke za Jelsu na veliki četvrtak, 5. travnja u 15 sati. Nakon cjelonoćne tradicionalne i jedinstvene procesije koja se već nekoliko stoljeća svaki veliki četvrtak organizira na otoku Hvaru, povratak u Omiš je predviđen na veliki petak ujutro, odmah po završetku procesije, oko 8:30 sati. Karte možete rezervirati pozivom na kontakt mobitele 091 526 2887 i 091 579 2625. Cijena karte je 120 kn, a kupuju se na brodu pola sata uoči isplovljavanja. Procesija "Za križen" je jedinstveni obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara, koji se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća ...

O procesiji "Za Križen"

za križenProcesija je iznimna i po svom trajanju, tijekom 8 sati prođe se 25 kilometara(!) i po naglašenom pasionskom sadržaju, a pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan.

Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri. Prvi pismeni zapis o procesiji datira od 16. veljače 1658. godine.

2009. godine ova tradicija procesije Za križen upisana je na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Povezani članci

Who's Online

We have 271 guests and one member online

  • admin