Čudo kostanjske noći

Dani Mile Gojsalića
Čudo kostanjske noći se dogodilo. Bilo je, istina, i najavljeno, no malo tko je vjerovao da će sve, ali baš sve, što su organizatori zamislili i uspjeti. A uspjelo je do te mjere da nitko od tisuću posjetitelja, što su se stisli na improviziranoj tribini pred crkvom sv. Mihovila u Kostanjama, nije ustajao još dugo nakon što se završni pljesak stišao na prvoj večeri 10. dana Mile Gojsalić. Ljudi su, doslovno, bili šokirani. Strefio ih je teatar na otvorenom, pa ih ni sirenski zov soparnika i poljičkoga gulaša, što se krčkao na obližnjoj ledini, nije mogao odvojiti od pogleda prema pozornici na kojoj su sve do maloprije, a ponoć samo što nije bila otkucala, jaukali Turci. ‘Život u vječnosti’, scensko uprizorenje legende o Mili Gojsalića, ajmo se suzdržati od pretjerivanja, bio je spektakl! ...

10. DANI MILE GOJSALIĆ

Čudo kostanjske noći

Dani Mile Gojsalića

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

I Krešo Dolenčić bi se vjerujemo oznojio dok bi ustrojio ovu vojsku glumaca amatera, konjanika, bakljonoša, trbušnih plesačica, gutača vatre, kopljanika, sabljonoša... I svi su - a bilo ih je ravno 250 iz 11 KUD-ova! - odradili svoje bez falinge, pogotovo Ana Marija Peričić, koja je s tipičnim poljičkim prkosom, utjelovila lik Mile Gojsalića.

Dani Mile Gojsalića

Pred silom, koju je za ovu prigodu okupila i s nevjerojatnom preciznošću u samo mjesec dana utrenirala Mladenka Gruica, predsjednica KUD-a “Sveti Kliment” iz Sitna Gornjeg, Ahmed pašini Turci nisu imali šanse. Jatagani su im se, istina, sjajili, kubure prašile, a urlik, baš kao 1530. godine, širio zamosorjem. No, pored Mile, te jedinstvene djeve, i njenih Poljičana, tih ponosnih težaka, nisu mogli proći.

Dani Mile Gojsalića

Dani Mile Gojsalića

Dani Mile Gojsalića

Povezani članci

Who's Online

We have 67 guests and no members online