Predstavljena 'Anima Delmatica' – neprocjenjivo blago hrvatske baštine

ljubo stipišić"Anima Delmatica" Ljube Stipišića, objavljena nedavno u izdanju Profila, djelo je na čijim stranicama počiva blago mnogih znanstvenih disciplina: etnologije, muzikologije, jezikoslovlja, antropologije, sociologije, medicine, teologije.. Riječ je o opsežnom etnomuzikološkom djelu koje je proizišlo iz autorova višedesetljetnog rada: od 1960. do 2000. godine zapisivao je i tonski snimao razgovore sa stanovnicima srednjodalmatinske obale, otoka te bliže unutrašnjosti. Iz tih je razgovora nastala građa od dvadesetak tisuća stranica i šest stotina audiokazeta koju je sredio, probrao i razvrstao u ovoj knjizi kako bi nama i naraštajima koji dolaze bila trajan podsjetnik na iskonske ljudske vrijednosti ...

ŽIVOTNO DJELO LJUBE STIPIŠIĆA

'Anima Delmatica' – neprocjenjivo blago hrvatske baštine

Izvori: Moderna vremena info, HRT

Teško je nabrojiti sva područja hrvatske kulture na kojima je Ljubo Stipišić ostavio trag. Iako je glazbenom stvaralaštvu posvetio čitav svoj život i najpoznatiji ostao kao „otac dalmatinske pisme“, pisao je i poeziju, kazališna djela, eseje, bavio se slikarstvom te je bio i vrstan melograf koji je velik broj melodija iz naroda otrgnuo zaboravu.

dalmacija

Upravo taj melografski rad probudio je u Stipišiću širi etnografski interes, koji je postao njegova trajna preokupacija. Tome svjedoči upravo "Anima Delmatica", koju je sâm smatrao svojim životnim djelom i u kojoj je od zaborava sačuvao neprocjenjiv komad hrvatske baštine te na čijim stranicama počiva blago mnogih znanstvenih disciplina: etnologije, muzikologije, jezikoslovlja, antropologije, sociologije, medicine, teologije…

"Baštinska anima Dalmacije, sadržaj ove knjige, svi ti drevni stihovi i rime, priče, zvuci i napjevi, molitvice, vjerovanja, dječje igre, propitalice, zaboravljene riječi (zaudobjene beside), barba Ljubina je borba protiv zaborava – osobnoga, dalmatinskoga, ljudskoga, općega estetsko-etičkoga, duhovnoga. (…) Nema sumnje da će Delmatin opus, pogotovo kad knjiga koju držimo u ruci dopre do širega čitateljstva, biti od nemjerljiva kulturološkog značaja za očuvanje baštinskih vrijednosti Dalmacije i za gradnju i očuvanje identiteta južne Hrvatske." (dr. sc. Jelka Vince Pallua)

anima delmatica"Anima Delmatica" na gotovo 1400 stranica donosi:

- 510 kazivanja o vjerovanjima
- 360 religioznih pučkih pjesama i molitava
- oko 13 000 poslovica, uzrečica, kovanica i fraza
- 166 napjeva
- rječnik s oko 8000 riječi
- likarušu (oko 1000 pučkih načina liječenja, ublažavanja simptoma, savjeta za održavanje zdravlja, najčešće ljekovitim biljkama, ali i molitvom)
- priče i dosjetke te druge fenomene pučkog života
- popise mjesta u kojima su kazivanja zapisana
- fotografije legendarnog splitskog fotoreportera Andre Damjanića ...


ljubo stipišićOstavština melografa, skladatelja, dirigenta i aranžera Ljube Stipišića Delmate, sakupljena u knjizi Anima Delmatica, neprocjenjivi je dio hrvatske baštine, životno djelo 'barba Ljube' i njegova čudesna zbirka narodnoga pripovijedanja i pjevanja, na kojoj je radio četiri desetljeća, istaknuto je na predstavljanju u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Brojni okupljeni poštovatelji pokojnoga Ljube Stipišića Delmate, među kojima je bio i predsjednik Republike Ivo Josipović, imali su priliku upoznati se s tom knjigom - izdavačkim pothvatom zagrebačke nakladničke kuće Profil, a večerašnje predstavljanje popraćeno je bogatim kulturnim programom u kojemu su dio bogate Stipišićeve baštine prenijeli Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, Mješoviti pjevački zbor KUD-a INA, ženska klapa Dišpet te muška klapa Grdelin.

Povezani članci

Who's Online

We have 290 guests and no members online