Baštinu čuvaju slaveći poljičku heroinu Milu Gojsalić

Mila GojsalićDodjelom “Mile Gojsalić” za očuvanje baštine i opstojnost identiteta proslavljenom alpinistu i putopiscu Stipi Božiću, koji neumorno radi u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja brinući o ljudskim životima, u Kostanjama su završili 11. dani Mile Gojsalić, manifestacija posvećena kulturnom i gospodarskom razvoju poljičkoga kraja. Trećega i posljednjega programskog dana u zavičaj legendarne poljičke junakinje hodočastile su, po tradiciji, ponajbolje dalmatinske klape podarivši nebrojenim klapoljupcimanovi rukovet samog biserja iz bogate klapske riznice ...

TRODNEVNI UŽICI

Tradicija iz Kostanja oduševila posjetitelje

Baštinu čuvaju slaveći poljičku heroinu Milu Gojsalić

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


klape u kostanjamaI dok su “Vokalisti Salone”, “Pasika”, “Sv. Florijan”, “Furešti”, “Volosko”, “Kurjože” i “Mareta” i ovim nastupom potvrdili svoje vrijednosti, korak bliže klapskom savršenstvu učinila je mladost iz splitske klape “Mriža” i dubrovačke klape “Kaše”.

Legenda o junaštvu

Podsjetimo, prvog programskog dana organizator - KUD “Mila Gojsalić” iz Kostanja, pod uredničkom palicom Ante Mekinića - evocirao je sjećanja na dvojac poljičkih velikana: maestra Ivu Tijardovića, prigodnim koncertom opernih solista u povodu 90 godina od početka njegova kulturnog stvaralaštva, i heroinu Milu Gojsalić, scenskim uprizorenjem legende o njezinu junaštvu i žrtvi u izvođenju gotovo dvjestotinjak glumaca amatera.

Oduševljeni doživljenim bili su i novoizabrani čelni ljudi stalnih supokrovitelja ove ugledne manifestacije, župan Zlatko Ževmja i gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić.

Drugog programskog dana priređeno je deveto natjecanje za najbolji poljički soparnik, u kojemu je odlukom stručnog ocjenjivačkog suda zlatna “Poljičanka sa soparnikom” pripala Ružici i Nikoli Miličeviću iz Zvečanja, dok su se srebrom i broncom zadovoljili lvka i Tonko Beović iz Gata, te Anka Mandić Šelina iz Tugara.

Najsretniji i najzadovoljniji viđenim u tri opisana programska dana bili su mnogi Poljičani i njihovi gosti, podjednako domaći i strani.

soparnik u kostanjama

Povezani članci

Who's Online

We have 397 guests and no members online