Omiški gusari bez problema se obračunali s Mlečanima

Gusarska bitka 2014. otpočela je tradicionalnom povorkom koja je od 19:30 pošteno razmrdala grad, a vrhunac se, osmu godinu zaredom, odigrao u gradskoj luci gdje su i ove godine hrabri Omišani ustali protiv nadmoćnijeg neprijatelja. Bitka je, pokazalo se i ove godine, pravi mamac kako za domaće tako i za turiste. Više od deset tisuća gledatelja stisnulo se u ponedjeljak navečer na rivu, sve pazeći da zbog krivog koraka ne završe u moru, kako bi svjedočili najspektakularnijoj manifestaciji omiškog ljeta. Omiška Gusarska bitka na dobrom je putu da postane izniman domaći brend ...

OMIŠKI SPEKTAKL

Gusarske sablje i kubure sijevale u omiškoj luci

Piše: Marin Katušić / Fosal.hr
Foto: Danica Buškain, Zorana Pastar i ostali
Izvor: Fosal.hr


Iako će organizatori naglasiti kako je bitka rekonstrukcija pomorskog sukoba iz 13. stoljeća treba biti iskren i reći kako, što godine odmiču, događanja u gradskoj luci sve manje imaju veze s povijesti.

Ove godine u ratni vrtlog između Omišana i Mlečana tako je, u tipično holivudskoj maniri, uključena i ljubavna priča. Naime, omraženi papin izaslanik Akoncije u Omiš, prema scenariju Gusarske bitke, nije došao samo pokoriti pirate već i osloboditi svoju kćer Leonardu u koju se, eto belaja, zaljubio ni manje ni više nego sin hrabrog kneza Malduka – Ivan Kačić.

Ne treba posebno naglašavati kako u povijesnim knjigama Leonardu naći nećete, ali za manifestaciju primarno zabavnog karaktera povijesna utemeljenost vjerojatno i nije od presudnog značenja.

Osim po ljubavnoj priči, ovogodišnje izdanje bitke ostat će zapamćeno i po tome što su organizatori konačno shvatili zbog koga se čitava manifestacija održava te su pripremljeni letci preko kojih su se turisti mogli upoznati s razlozima omiško-mletačkog sukoba.

gusartska bitka - Omiški gusari bez problema se obračunali s Mlečanima

Također, u Borićima je postavljen i video zid za lakše praćenje bitke dok se voditelju Darku Janešu (koji ni ove godine nije uspio zapamtiti kako se ispravno izgovara Omiš), priključila i prevoditeljica koja je turiste kroz detalje bitke vodila komentarima na engleskom jeziku.

gusartska bitka - Omiški gusari bez problema se obračunali s Mlečanima

Iako organizacijski još uvijek ima mjesta za napredak, ovogodišnja bitka svakako je korak u pravom smjeru. Svjedoče tome i tisuće turista koji su okupirali grad i stvorili gužvu kakvu bi u srcu sezone, ma koliko domaći grintali, trebali gledati i češće.

Omiška Gusarska bitka na dobrom je putu da postane izniman domaći brend. Njenu vrijednost već su prepoznali u županiji Splitsko-dalmatinskoj te Hrvatskoj turističkoj zajednici, a s nešto izdašnijim budžetom u narednim godinama Bitka ima svaku šansu da napravi novi značajan iskorak i postane uistinu nacionalno relevantna turistička manifestacija.

gusartska bitka - Omiški gusari bez problema se obračunali s Mlečanima

Povezani članci

Who's Online

We have 95 guests and no members online