Planinarski križni put mladih na relaciji Solin - Poljica - Omiš

250 sudionika iz cijele Hrvatske pješačit će kroz dva dana, 12. i 13. ožujka 2016. (subota i nedjelja) skoro 50 kilometara u predivnom krajoliku  uz rijeku Jadro, najznačajnije povijesne lokalitete Hrvatske, prekrasan pogled s obronaka Mosora, tradicionalna stara Poljička mjesta na putu, srdačne domaćine, svetu misu na otvorenom - na mjestu kamenovanja sv. Arnira u Dubravi, osladiti će se planinarskom večerom uz logorsku vatru, spavati će u školama i domovima u Gornjem Sitnom i Dubravi, zoru će dočekati u divljini Mosora, suton zagledani prema otocima srednjeg Jadrana, završetak ovog planinarskog hodočašća očekuje ih na ušću Cetine, gdje će se pridružiti Omišanima na svetoj Misi, večeri s mladim domaćinima u hotelu 'Plaža' te s još nekoliko iznenađenja, a sve popraćeno molitvom, zajedništvom, pjesmom, smijehom, prijateljstvom i savladavanjem prepreka, u sebi i ispred sebe..

POBOŽNOST ZA MLADE I ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU

Izvor: DalmacijaNews

Planinarski križni put je pobožnost za mlade (i sve koji se tako osjećaju) koja se održava dva puta godišnje: korizmeni i jesenski. Traje dva dana, redovito subotu i nedjelju. Sastoji se od dvodnevnog hoda po nekom području i obilaženju četrnaest sakralnih objekata koji se tamo nalaze i kod kojih se razmatra po jedna postaja križnog puta. Hod je uvijek popraćen molitvom i žrtvom, ali i zajedništvom, pjesmom, smijehom, prijateljstvom i upornim savladavanjem prepreka. Sudionici sa sobom nose potrebnu hranu, rezervnu odjeću, obuću i stvari za nošenje u skromnim uvjetima – najčešće u lokalnim školama ili domovima.

Prvi jesenski PKP (Planinarski križni put) održao se u Poljicima i Omišu 16./17. studenog 2013. g. – s početkom u Strožancu i završetkom u Omišu - i sa spuštanjem u Orij-Jesenice radi spavanja u osnovnoj školi – Dugi Rat, Jesenice. Drugi korizmeni PKP odvio se na trasi od Kaštel Lukšića preko Kozjaka do Trogira, a drugi dan po Čiovu do Slatina i Arbanije. Treći je bio na Biokovu, a četvrti PKP smo organizirali na Hvaru u suradnji s udrugom Ekospiritus i na njemu je sudjelovalo preko 1000 mladih iz okolice Splita i Zagreba. Peti PKP odvio se na ruti Korita - Kamešnica - Ruda - Otok - Sinj 10/11. listopada 2015., a našem 6. PKP-u očekuje se oko 250 hodočasnika!

Povezani članci

Who's Online

We have 88 guests and no members online