KUD Dalmacija Dugi Rat svečanim koncertom proslavlja prvih 50 godina rada

Bio je Dan žena u Dugom Ratu tog 8.3.1967. a i cijelo misto je bilo u cvatu! Tko god je želio radit imao je gdje. Nije tribalo odlazit iz mista već samo u njjega doći. Fabrika je primala u svih 16! A za vrijeme "nekonjukture" na tržištu samo u njih 8. Ruda je na obalu dolazila u velikim brodovima, visoke peći radile su bez prestanka, u tri smjene, je da je često dimilo nad mistom, ali su bome i dolari dolazili, hrpe dolara točnije, koje su potom odlazile u tadašnju metropolu, jer neke stvari su uvijek u svim našim domovinama uvlas iste, no "nešto" zelembaća je ostalo i u našem malom mistu. Ulagalo se tada u društvene, sportske i kulturne aktivnosti. Ali ono baš ulagalo! Nakon odrađene smjene u fabrici imalo se tada još vremena i za familiju i za sudjelovanje u sve bogatijem i aktivnijem društvenom životu našeg radničkog mista. Nije bilo mobitela, fejsbuka, kladionica i ostalih kradljivaca vremena koji nam danas daju privid nekog aktivnog društvenog života. Za ona vremena nije nam u tom pogledu bilo loše. Dapače! Imali smo više aktivnih sportskih klubova nego što ih imamo danas, skakalo se, gombalo, naganjalo krpenjaču po starom igralištu, igralo hazenu, a kasnije i rukomet, imali smo čitaonicu, legendarnog bricu, kino "Dalmacija" s jednom, a kasnije i dvije filmske projekcije. Dnevno. Pa česte kazališne predstave, vesele plesnjake, popularna mjesta za izlaske.. Točionu, Kutić, Fjaku,.. pa radničke izlete diljem cijele bivše domovine, Igre feroleguraša, sve to i još puno toga u našem radničkom mistu i Fabriku u njenom epicentru koja je sve to obilno finacirala... Bio je Dan žena u Dugom Ratu tog 8.3.1967., i ja se, naravno, ničeg te večeri ne sjećam jer još nisam bio ni u daaalekom planu mom Ćaći, običnom tvorničkom radniku, koji je tek tri godine poslije od Fabrike takoreći dobio zemlju za sagraditi si kućicu i u nju si potom dovesti svoju drugaricu.. Bio je Dan žena u Dugom Ratu tog Ljeta Gospodnjeg 1967. i radni kolektiv je odlučio osnovati novo društvo s imenom "Dalmacija" u mistu, kulturno-umjetničko društvo "Dalmacija" Dugi Rat, s ciljem kvalitetnog druženja radnika izvan radnog vremena i njegovanja naših tradicijskih običaja, izvornih i koreografiranih plesova i pjesama, posebno Dalmatinskog otočnog, obalnog i zagorskog podneblja.. Koji lijepi poklon našim drugaricama i prilika za cjelovečernja zajednička druženja!

50-i rođendan KUD "Dalmacija" Dugi Rat biti će dolično proslavljen 9.7.2017., velikim svečanim rođendanskim koncertom koji će biti održan na Poljičkom trgu u Dugom Ratu u sklopu nadolazećeg Dugoratskog ljeta, te Međunarodnim festivalom folklora također u Dugom Ratu. Ekipa iz KUD-a bi željela da svečanom koncertu nazoče i svi bivši članovi društva. Proslavlja se prvih 50 godina vašeg i našeg KUD-a!

KUD Dalmacija Dugi Rat svečanim koncertom proslavlja prvih 50 godina rada, bivši članovi uključite se u pripremu fešte

Piše: Mladen Banović
Foto: Iz bogate arhive KUD-a Dalmacija Dugi Rat

KUD Dalmacija Dugi Rat

50 godina je već prošlo od tog trenutka no Dan žena Ljeta Gospodnjeg 2017. dočekalo je samo nekoliko od naših društava i klubova iz tog i još starijih vremena. Radost stvaranja u slobodi i demokraciji mnoga je od njih zauvijek ugasila. Ali ne i naše folkloraše, ne i KUD "Dalmacija" Dugi Rat. 50 godina je iza njih. Generacije dugoraćana, omišana i drugih su prošle i obilježile rad našeg KUD-a, a mnogi od njih su još i dan danas iznimno vezani za svoj KUD i aktivno sudjeluju u njegovom radu, bilo kroz veteransku grupu ili su u upravi društva i, najvažnije, među voditeljima ansambla koji prenose sve prikupljeno kroz minule godine folklorne djelatnosti, izučavanja i njegovanja naše bogate kulturne baštine, vrijedna ostvarenja naše umjetničke produkcije, cijenjene kod uglednika folklornog stvaralaštva, a potvrđenu brojnim visokim priznanjima u Domovini i inozemstvu, na nove generacije KUD-a "DALMACIJA" Dugi Rat.

Prošlost KUD-a nije se svela samo na folklor, bila je obilježena i solističkim pjevanjem i manifestacijama poput "Mikrofon je vaš“, zborskog pjevanja, klapskog pjevanja (i to muškog, ženskog i mješovitog!), postojala je i dramske aktivnost u KUD-u, postavljale su se na scenu i dramske predstave, angažirani su i iznimni vanjski stručnjaci, neki su i dan danas usprkos poznim godinama još itekako aktivni u radu društva, plesalo se i u ritmičkim sekcijama, sviralo u zabavnom, mandolinskom i tamburaškom orkestru, a zajednički motiv je da je društvo bilo rado viđeno na mnogim pozornicama u domovini i inozemstvu, o čemu svjedoče i brojne nagrade i priznanja.

KUD Dalmacija Dugi Rat

Za ovogodišnji Dan žena nije bilo svečanog koncerta našeg KUD-a, no ne brinite, 50-i rođendan će biti dolično proslavljen 9.7.2017., velikim svečanim rođendanskim koncertom koji će biti održan na Poljičkom trgu u Dugom Ratu u sklopu nadolazećeg Dugoratskog ljeta, te Međunarodnim festivalom folklora također u Dugom Ratu.

KUD Dalmacija Dugi Rat

Ekipa iz KUD-a bi željela da svečanom koncertu nazoče i svi bivši članovi društva, pa zato i na ovaj način pozivaju sve sadašnje i bivše članove KUD-a "Dalmacija" Dugi Rat" koji bi željeli bit uključeni u ovu lijepu priču da se obvezno jave u prostorije društva u ponedjeljak, 5.6. iza 21 h ili umjetničkom voditelju osobno.

KUD Dalmacija Dugi Rat

Proslavlja se prvih 50 godina vašeg i našeg KUD-a!

KUD Dalmacija Dugi Rat

KUD Dalmacija Dugi Rat

KUD Dalmacija Dugi Rat

KUD Dalmacija Dugi Rat

Povezani članci

Who's Online

We have 346 guests and no members online