Kostanje: 17. Dani Mile Gojsalić: Smotra dalmatinskih klapa u spomen na Jakšu

Dani Mile Gojsalić u Kostanjama tradicionalna je manifestacija koja za cilj ima očuvanje i promociju poljičke baštine i načina života. Manifestacija traje dva tematska dana. U ovom prvom, u petak 12.07.2019. održala se 15. Večer soparnika u sklopu kojeg su se veliki i mali meštri i meštrovice od soparnika natjecali za "Zlatnu poljičanku sa soparnikom". Kao i još nekoiliko puta dosad poljički soparnik u Kostanjama je najbolje pripremila Davorka Luce Zeljković iz Gornjeg Doca. Čestitam! Posebno bi istakli 3. po redu natjecanje učenika poljičkih osnovnih škola u spremanju soparnika, u kojem, nažalost, nisu sudjelovali naši mladi sumještani, učenici OŠ Jesenice. Gdje je zapelo, tko nije imao volje organizirati izlet naše djece u Kostanje, nije sad ni važno. Optimisti smo, biti će bolje - dogodine! Valjda...  U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi Društva za očuvanjei promociju kulturne baštine Košuta, KUD "Pleter" iz Dugopolja, Goran Mikas - solista i glazbenik, te dječji zbor HKUD-a "Kostanje". Nakon službenog dijela programa, na ledini su se prisutni zabavili uz poljičke delicije i glazbu uživo.

U subotu, 13.07.2019. u 21.00 h moći ćete pogledati i poslušati tradicionalnu smotru dalmatinskih klapa. Ove godine smotra je posvećena nedavno preminulom doajenu dalmatinske pisme Jakši Fiamengu. Odabir klapa i pjesama zadovoljit će i najizbirljivije klapske sladokusce. U ovoj večeri biti će dodjeljena i tradicionalna nagrada "Mile Gojsalić". Ove godine ona ide u ruke g. Jakovu Radovčiću. Vidimo se u Kostanjama.

Kostanje: 17. Dani Mile Gojsalić

Izvor: KUD Mile Gojsalić


17. izdanje tradicionalne kulturno-zabavne manifestacije Dani Mile Gojsalić ne čuva samo spomen na legendarnu poljičku junakinju rodom iz Kostanja nego svojim programskim sadržajem njeguje tradicije i dobre poljičke običaje, pa tako prvog programskog dana, u petak 12. srpnja s početkom u 18.00 sati u Večeri soparnika iznova sudjeluju učenici osnovnih škola s područja Poljica, ali i oni iskusni meštri o' soparnika (Svečano otvorenje manifestacije je u 21.00 sat), a sutradan u subotu 13. srpnja u istome terminu čak 10 renomiranih dalmatinskih klapa prigodnim koncertnim programom prisjetit će se svima nama zajedničkog prijatelja, književnika i akademika, Jakše Fiamenga i njegova neumrlog djela.

Naravno, sve ovo ma kako lijepo bilo zamišljeno ne bi imalo osobitog smisla bez vas, poštovana publiko, pa svima kojima je do poljičke tradicije i dobrih poljičkih običaja još uvijek stalo, a napose zaljubljenicima u soparnik i našu folklornu baštinu, te poštovateljima lika i djela dragoga Jakše, ovoga petka i subote preporučujemo Kostanje.

Povezani članci

Who's Online

We have 229 guests and no members online