Bogat program 19. Ivanjskih večeri u Slimenu

Od 18. lipnja pa sve do 17. srpnja 2022. odvijat će se 19. Ivanjske večeri u Slimenu. U tom će se periodu bilježiti niz uprizorenja na različitim autohtonim lokacijama pitoresknog sela u omiškom zaleđu. Naravno, Ivanjska večer - Baklje svetog Ivana - održati će se i ovw godine u Dugom Ratu u okviru Dugoratskog ljeta, u malo izmjenjenom formatu nego dosad.
Koncert klarinetista i gostiju u izvedbi Osnovne glazbene škole 'Lovro pl. Matačić' iz Omiša otvoriti će 19. Ivanjskih večeri u Slimenu u subotu, 18.06.2022., natavljajući trend utjelovljenja klasične glazbe u mjestu.
Devetnaesta večer dalmatinskih klapa nosi pečat sve veće prepoznatljivosti, ne samo u Dalmaciji, nego diljem Lijepe Naše, pa i izvan granica. Nedjeljna večer uz klape: Fioret iz Tučepa, Kapric iz Zadra, Krunik iz Kučina, Mirabela CZK iz Omiša, Morbin iz Donjeg Humca, Mriža iz Splita, Munita iz Zadra, Neverin iz Kaštel Lukšića, Pasika iz Kostanja i Sinj iz Sinja, pod umjetničkim vodstvom profesora Jasminka Šetke, garantira osobit i glazbeni i ambijentalni doživljaj. Programom će koordinirati radijska voditeljica Ines Nosić.
Programsko putovanje vodi ka pučkoj zabavi uz tradicijska jela 23 lipnja 2022., uoči sv. Ivana, zaštitnika Slimena, 'Ivanjski cvitnjaci', a potom, 26. lipnja u jutarnjim satima, prvi put kao novina, održat će se radionica za djecu (i odrasle) 'Putevima slimenskim... - čovjek s čovjekom duhovno i umjetnički'. Voditeljice radionice Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan, akademske višestruko nagrađivane umjetnice, stižu iz Zagreba.
Istog dana, u nedjelju, 26. lipnja, uz samu rijeku Cetinu, prostoru koji sam po sebi nosi mir, ali i zove na uživanje i opuštanje, za sva čula teći će Cetina osobitim tonovima darivanja ljudskog glasovnog i instrumentalnog monumenta stvarnim vrijednostima postojanja. 'Misliš li teći, budi Cetina' ovogodišnji je naziv događanja koji već sedmu godinu organizira profesorica, dramska umjetnica i književnica Zvjezdana Čagalj, rođ.Utrobičić koja, s mišlju da umjetnost može promijeniti svijet na bolje povezuje umjetnosti dramskom poveznicom u jednu cjelinu..

Izvor: KUD Slime, Dalmatinski portal

'Jer svaka umjetnost ljubitelju daje nešto, ali, poput ljudi, povezujući se i podržavajući međusobno, još su snažnije i svaki poklonik bilo koje od njih nađe 'ono nešto' za sebe', kaže.

U glazbenom dijelu ove godine sudjeluju Helena Mamich, sopranistica, književnica, s boravkom u Njemačkoj, koju će pratiti na klavijaturama magistra glazbe, Omišanka Leona Tomasović. Ilija Utrobičić, vrsni guitarist sa slimenskim korijenima, također će unijeti sebe u cijelu priču.

Glumica HNK Split Silvana Stanić i autorica Zvjezdana Čagalj povezat će stihovima duše nazočnih, a kao i svake godine, poseban pečat cijeloj priči dat će likovni umjetnici slikajući na licu mjesta slimenske motive: Joško Čizmić, Zdravko Cota, Snježana Divenčić Mratinić, Cvjetana Bazina Periša, Nada Vučičić, Jadranka Hlupić Dujmušič, Aida Bijedić Vidošević, Slavica Oka Pažanin i Radmila Pinterić.

Umjetnici svoje radove ostavljaju mjestu, na čemu su im organizatori osobito zahvalni.

Kraj 'Ivanjskih večeri' zasladit će dvije komedije. CZK Omiš i gradski teatar 'Mali princ' 29. lipnja uprizoruju autorski projekt Mate Tavrića, Marijana Grbavca i Ivane Giove Župa 'Sve ministrove laži', a 17. srpnja, na zatvaranju 19. Ivanjskih večeri, Zlatousti iz Makarske prikazat će komediju 'Vile nas nosale', za koju tekst i režiju potpisuje Davor Šegota.

Valja istaknuti predan i vrijedan rad organizatora, članova KUD-a Slime, bez kojih bi ljeto ondje bilo puno siromašnije.

ivanjske večeri Slime 2022.

Ivanjske večeri na Slimenu kulturna su manifestacija inicijalno nastala organizacijom večeri dalmatinskih klapa, sad već davne 2002. godine, da bi s vremenom rasla i uključivala razna druga događanja.

Postignut je značajan broj ostvarenja na različitim izričajnim područjima. Tako je kroz ovih osamnaest godina, pored redovitih, već tradicionalnih klapskih druženja, zabilježen i čitav niz drugih događanja: koncerti klasične glazbe, koncerti crkvenih zborova, putopisne reportaže i prezentacije, izložbe slika i fotografija, promocije knjiga, glazbeno poetske večeri, baletne točke, točke umjetničkog plesa, filmska projekcija te izrada milenijske fotografije kada je ustanovljena večer kojoj je težnja tradicionalnu kulturu i običaje prezentirati kao turistički zanimljiv događaj.

Sastavni dio manifestacije sačinjavaju i dramska ostvarenja s obradom raznih tema - od tradicionalnih do suvremenih. S vremenom su u programskom dijelu napravljeni određeni iskoraci, kada se dio programa počeo održavati na novim lokacijama, što je u konačnici pojačalo organizacijski potencijal i postavilo nove standarde u provedbi programa.

Povezani članci

Who's Online

We have 259 guests and no members online