Poljičani slave svog velikana kneza Žarka Dražojevića

vitezOvoga se mjeseca, točnije 15. siječnja 2008. godine navršava 500. godina od tragične pogibije poljičkog ratnika i kneza Žarka Dražojevića (1438. - 1508.) koji je kao 70-godišnji starac, hitajući u pomoć sinjskoj tvrđavi, poginuo u turskoj zasjedi iza Klisa. Žarko Dražojević je bio zapovjednik splitske konjice i proslavio se uspješnim ratnim pohodima nu dubinu turskoga teritorija. Iza Klisa, a zatimi iz svojih utvrda Nutjak i Kunjak na Cetini, godinama je uspješno odolijevao turskim napadima i štitio sa svojom močnom konjicom široko zaleđe Splita, Šibenika i Zadra. Slava njegova imena proširila se daleko izvan njegovih Poljica i Dalmacije i mletačke su ga vlasti u dva navrata proglasile vitezom ...

U povodu 500. obljetnice pogibije Poljičkog velikana

Poljička povijest ne blijedi

Piše: Davor Grgat / Slobodna Dalmacija

Žarko Dražojević je pokopan, kao prvi svjetovni velikaš kojemu je to dozvoljeno, uz velike počasti u splitskoj katedrali ispred oltara sv. Dujma, a grobna ploča ga prikazuje kao viteza u oklopu na konju (ploča se danas nalazi uz crkvicu sv. Ivana, nekadašnju Krstionicu).

Njegova žena Katarina Martinušević, iz čije obitelji vjerojatno potječe i prvi hrvatski kardinal Juraj Utješiniović-Martinušević, poklonila je u znak zahvalnosti splitskoj katedrali lijepu srebrnu pokaznicu koja se čuva u riznici katedrale.

utvrda Nutjak

Žarkovu smrt opjevao je Marko Marulić, posvetivši mu epitaf na latinskom jeziku u kojem ga naziva "slavom i cvijetom" svih dalmatinskih vojvoda. Iz obitelji Dražojević potekli su u idućim stoljećima mnogi slavni i zaslužni muževi, ratnici, vojskovođe, svećenici, pjesnici, političari..., sve do posljednjeg muškog odvjetka toga značajnog hrvatskog velikaškog roda, profesora na splitskoj realci i oduševljenog narodnjaka, grofa Jurja Dražojevića-Jelića koji je umro bez nasljednika u Splitu 1897. godine.

vitezOvu značajnu obljetnicu organiziraju Grad Omiš i Društvo Poljičana "Sv. Jure" - Priko, kojom prilikom će se u Narodnoj knjižnici Omiš, s početkom u 12 sati održati Okrugli stol, a o životu i povijesnoj ulozi Žarka Dražojevića govorit će: don. Ivan Banić, dr. Žarko Domljan, dr. Bratioslav Lučin (Marulianum), dr. Radoslav Tomić i dr. Josip Vrandečić.

Svečana misa zadušnica predviđena je u 18 sati u Katedrali sv. Dujma u Splitu, a održat će se uz počasnu stražu Poljčana i Klišana u povijesnim odorama, a misno slavlje će predvodit prepozil prvostolnog kaptola msgr. Drago Šimundža.

Povezani članci

Who's Online

We have 403 guests and no members online