Održana izborna skupština KUD 'Dalmacija'

KUD DalmacijaU utorak, 17. veljače održana je izborna skupština KUD-a "Dalmacija" iz Dugog Rata. U friško opituranim prostorijama KUD-a (dijelo samih članova KUD-a, mahom famoznog i ponekad susjedima previše bučnog AKD-a /Atipičnog Kulturnog Društva/ odgovornog za sve "u po g(l)asa" održane lokalne momačke i djevojačke, KUD Dalmacijate rođendanske fešte folkloraša) skupili su se članovi KUD-a svih generacija, te njihovi gosti, predstavnici lokalne vlasti na čelu s bivšim načelnikom Jerkom Roglićem (novi načelnik, veliki Meštar o Dugoraćkih Maškara je još uvijek po mjesnim birtijama proslavljao osvajanje mandata...) i predstavnicima udruga. Nakon izbora radnih tijela, usvajanja Dnevnog reda, počeo je službeni dio skupštine (pod "neslužbeni" dio se ionako uvijek kontala točka "Razno" i eventualni domjenak koji ni tad nije zakazao, a koji se uvijek pokaže kao najkorisniji dio večeri, pogotovo za malobrojne pripadnike "sedme sile"). Pročitala su se izvješća o radu društva (Milivoj), pa financijsko izvješće (Srećko), pohvalilo iznimni angažman članova društva u zatvaranju financijske konstrukcije za odlazak na Festival folklora u Meksiko, itd.. a riječ je uzeo i bivši načelnik koji je iznio svoj pogled na rad društva, s osvrtom i na jedan period kada je uočena kriza u vodstvu društva. Izborom novog Upravnog odbora (8 članova + 3 N.N. koja će biti izabrana uskoro, a koji će između sebe izabrati i novog predsjednika društva) taj će problem biti prevladan. Više detalja o tijeku skupštine KUD-a moći ćete uskoro ovdje pročitati u službenom zapisniku sa skupštine (u pripremi), a dotad se u nastavku teksta upoznajte pobliže s radom Društva u proteklom periodu (2004.-2008.) ...

IZVJEŠTAJ O RADU
KULTURNO UMJETNIČKOG DRUŠTVA „DALMACIJA
ZA PERIOD 2004. – 2008.

KUD Dalmacija

Piše: Milivoj Raljević
Izvor: KUD "Dalmacija"

Godina 2004. počela je dosta burno. Društvo je napustilo nekoliko članova uprave i voditelji mlađih plesnih grupa.
 
No, u interesu Društva ostatak Uprave: Uvodić Božidar, Raljević Ante, Zelić Srećko i Lukačević Luka, te voditelj Raljević Milivoj, okupili su sve plesne grupe (dvije dječje, pripremnu i prvi ansambl) te nastavili s radom. Odredili su voditelje dječjih grupa Anđelu Popovac i Dinku Vuković. Uskoro se zakazala godišnja skupština i odabrao novi Upravni odbor.

KUD DalmacijaNapravili su se planovi rada. Folklorni ansambl je djelovao kroz četiri plesne grupe: prvi ansambl, pripremni ansambl, te dvije dječje grupe. Mješoviti orkestar djelovao je pod vodstvom Lukačević Luke kroz dvije grupe: prvi orkestar i dječji orkestar. Brojali smo oko 180 članova. Radilo se timski.

Zbog smjene generacija nije se 2004. i 2005. išlo na turneje. Odrađivali smo redovne komercijalne koncerte u Radmanovim mlinicama kao i u Baškoj Vodi. Problem s manjim brojem plesača mogao se lako prebroditi. Međutim, problem orkestra je ostao velik.

KUD Dalmacija Zbog studija i posla napustilo nas je nekoliko svirača – njih 6. Ostali smo na Luki L., Karlu L. i Leu E., a i oni su zbog specifičnosti posla u ljenjim periodima bili dosta odsutni. Iz tih razloga bili smo prisiljeni koristiti usluge profesionalnih svirača Šimića, Ivaniševića, Beškera, Bešlića, Remetina te guslara Marušića, što je Društvo dodatno financijski opterećivalo.

Folklorni ansambl je stagnirao (nije gubio na kvaliteti već na kvantiteti) do 2007. a onda se vratio velik broj starijih plesača tako da danas možemo sasvim dobro raditi.

Početkom 2008. oformili smo dvije grupe veterana. Uspješno rade jednom tjedno, a dali su i nekoliko koncerata i sudjelovali na tri smotre folklora – vrlo uspješno. Danas su te dvije grupe spojene u jednu koja broji 37 članova.

Tijekom protekle četiri godine KUD je nakon prve dvije s nešto manje aktivnosti, odradio sasvim solidno i vrlo napredno svaku sezonu:
 

godina

Ukupan broj

nastupa u godini

Broj komercijalnih nastupa

Broj   domaćih

smotri

turneje

van HR

putovanja

u HR

2004.

16

8

3

-

-

2005.

18

7

2

-

Vis

2006.

19

7

3

Portugal

V. Pisanica

2007.

22

12

1

Meksiko

 

2008.

33

21

6

Bosna i Hercegovina

Jelžabet

ukupno

108

55

15

4

3


Na svim nastupima koristili smo usluge profesionalnih svirača osim na turnejama gdje su išli naši svirači potpomognuti s jednim do dva profesionalca. Na turneji u Portugal koristili smo i usluge dvaju plesača - iz Muća, odnosno Solina.

KUD DalmacijaČesto nam se prigovara da stalno plešemo iste koreografije. No nitko ne zna da je ovaj folklorni ansambl postavio još 7 koreografija. Nažalost zbog nedovoljnog rada orkestra kao i neimanja sredstava za opremanje istih novim nošnjama te se koreografije nisu nikada izvele. Ipak tijekom 2007. i 2008. obnovili smo koreografije Zagorja i Posavine i uz pomoć Općine opremili ih novom nošnjom.

Danas možemo samostalno plesno izvesti i program do 120 minuta

Govoreći o radu KUD-a ne smijemo propustiti da smo mnogo učinili na promociji našeg mjesta i naše općine diljem Europe, pa i na tlu Amerike.

U ljeto 2006. gostovali smo na CIOFF-ovom Internacionalnom festivalu folklora u GoulpilharesuPortugal gdje smo tijekom 10 festivalskih dana prezentirali kulturnu tradiciju hrvatskog naroda, turističke ljepote našeg kraja, a posebno gastro specijalitete i stare zanate.

Posebno težište je dato na Dugi Rat. Na naš poziv predstavnici RANCHO FOLCLORIKO DE GOULPILHARES - Portugal bili su naši gosti u kolovozu 2007. godine.

U listopadu 2007. postigli smo najveći uspjeh Društva. Gostovali smo na CIOFFO-vom Internacionalnim festivalima folklora u Queretaru i GuadalajariMeksiko.

KUD DalmacijaI tu smo kao i po Europi prezentirali kulturnu tradiciju hrvatskog naroda, turističke ljepote našeg kraja, gastro specijalitete i stare zanate. Posebno težište opet je dato na Dugi Rat. Kao potvrda toga je i upućeni poziv domaćinu da nas posjeti.

I, prošlog ljeta došli su nam u goste - vrhunski Meksički ansambl GRUPO MAGISTERIAL DE DANSA del S.N.T.E. koji je održao nezaboravan koncert – usudit ćemo se reći najbolji koji je održan na proteklih 7 godina Dugoratskog ljeta.

U prosincu 2007. obilježili smo i 40-tu obljetnicu postojanja KUD-a iako neki kažu da smo i stariji ali, ne bih se kitili tuđim perjem. Na proslavi je učestvovalo preko 170 izvođača.

Istaknimo da smo i dobitnici SKUPNE NAGRADE općine Dugi Rat za 2006. godinu kao i da je naš voditelj folklornog ansambla za postignute rezultate u radu s KUD-om dobitnik OSOBNE NAGRADE općine u 2007. godini, a što je također veliko priznanje za naše Društvo.

Ove godine u svibnju ugostili smo i folklorni ansambl iz Jelžabeta kod Varaždina, a uzvratni posjet nas u Jelžabet usljedio je 5. prosinca 2008. na njihovim adventskim folklornim večerima.

Nekada je u ovom Društvu bila i vrlo dobra dalmatinska klapa. I ne samo jedna ponekad i tri. Usljedile su godine bez klape i „posuđivanja tuđih“ klapa na nastupima.

Krajem 2007. počeli smo s razgovorima o formiranju nove mlade klape. Imamo kadra. Čak smo imali i nekoliko klapskih nastupa u Meksiku a i kod kuće par pokušaja. Nedostaje nam voditelj za kojeg je potrebno minimum 2000 kn mjesečno. Nadamo se da ćemo i u tom pokušaju uspjeti.

KUD DalmacijaŠto se tiče opreme i tu je podosta problema: stari instrumenti propadaju a nove ne možemo kupiti. Propala je harmonika i trenutno sviramo na posuđenoj, takođe derutnoj, od OŠ iz Omiša, potpuno je uništen kontrabas i svira se na električnoj bas gitari ili se posuđuje. Istina da smo kupili nekoliko mandolina. I razglas koji je kupljen uz pomoć općine gubi svoju kvalitetu – oslabila mikseta i dotrajali zvučnici.

Mnogi problemi koji se pojavljuju i koji nas tište posljedice su loše financijske situacije u Društvu. Redovna godišnja dotacija od Općine u iznosu od 56.000 kuna (ili 4666,66 kn mjesečno) nisu ni približno dostatna za rad. Spašavamo se tražeći donacije i sponzorstva i mižernim zaradama na komercijalnim nastupima.

Posljednjih godina našim voditeljima nismo isplaćivali honorare. Čekali su i po 16 mjeseci. Kako bi što prikupili tako bi ima isplatili. Trenutno imamo i poveći iznos duga, kojeg se nadamo podmiriti do kraja ove godine. A, trebamo kupiti harmoniku, kontrabas. Nosimo pokidane i pokrpane opanke, treba nositi nošnju na kemijsko čišćenje, treba opremiti 5 novih koreografija narodnim nošnjama. Treba...., itd.

Ipak osim mižernih honorara od 300 – 400 kuna koje dajemo našim voditeljima naši plesači ne primaju ništa – niti piće na nastupima. Jedina nagrada im je da negdje otputuju na neki festival ili smotru, na neku turneju.

KUD DalmacijaPLANOVI ZA BUDUĆNOST

Pred nama su veliki zadaci. Uspjesi koje smo postigli postavljaju pred nas velike zahtjeve. Natrag se ne može, tj. nebi se smjelo. Zli jezici kažu da na turneje i festivale i ne moramo ići.

KUD DalmacijaA zašto onda raditi, zašto postojati? Čemu i za koga iz naftalina vaditi tradiciju i običaje naših pradjedova? Zar zaboraviti povjest i svoj identitet? Zar naš narod nije vrijedan da ga se predstavi svijetu?

Što mislite zašto turisti dolaze u Hrvatsku? Zbog toga da otkrivaju naša turistička, kulturna i povjesna bogatstva i u tome uživaju ili zbog nečeg drugog...

Nema ništa goreg i žalosnijeg nego zaboraviti svoju prošlost i svoj identitet, sramiti se sebe, toga što jesmo i odakle smo.


Zadaci koje pred sebe postavljamo mogu se svesti na:

- omasoviti sve sekcije,

- pokrenuti rad dalmatinske klape i pronaći voditelja za nju,

KUD Dalmacija- potencirati pjevanje unutar folklornog ansambla, a za što je potreban stručan voditelj. Rezultat svega bi bio dobar pjevački (folklorni i crkveni) zbor koji bi mogao i samostalno nastupati,

- pokrenuti rad dječjeg pjevačkog zbora,

- izvršiti upis u tamburaški i mandolinski orkestar, opremiti isti novim instrumentima i pronaći dobrog stručnog voditelja koji će nam omogućiti da više ne trebamo usluge profesionalaca,

- pod hitno nabaviti novu harmoniku i kontrabas,

- i dalje raditi na postavljanju novih koreografija: VRLIKA, LINÐO, BARANJA,

- opremati plesne koreografije novim nošnjama,

- i dalje nastojati da u Dugi Rat dovodimo kulturno umjetnička društva iz drugih djelova Hrvatske, a posebno iz Europe,

- priključiti se društvima iz Kaštela, Trogira i Dugopolja i njihovu međunarodnu smotru folklora dovesti i u Dugi Rat,

KUD Dalmacija- nikako zaboraviti na internacionalne festivale. Naprotiv, treba poraditi na tome da ih bude još više kako bi svijetu pokazali našu kulturnu tradiciju i baštinu, kako bi svijetu prezentirali sve prirodne ljepote Hrvatske, njene posebnosti u gastro specijalitetima i lijepim obićajima te njene velike turističke atrakcije,

- kako je u tijeku rušenje tvorničkih objekata i priprema terena za nova turistička zdanja, bliži se i kraj postojanja naše zgrade, našeg doma, našeg Plavog salona. Posebno težište treba baciti na iznalaženje rješenja, tj. novih prostorija za rad u budućnosti – većih ljepših i svrsishodnijih. I nećemo odavde izići dok to ne riješimo,

KUD Dalmacija- i ne samo naših prostorija već i prostorija jednog kulturnog objekta gdje ćemo mještanima pokazati što radimo, gdje će svoje predstave davati i drugi umjetnici. Uništenjem kino-dvorane više se nema gdje ni zapjevati, ni zaplesati, ni svirati, ni recitirati ni glumiti ni..... Skupimo se i stisnemo u hotelu ito je sve,

- kod lokalne samouprave se izboriti za bolja proračunska sredstva kako bi se planirano moglo i ostvariti.


Novoizabranom Upravnom odboru Društva unaprije čestitamo sa željom da planirane zadatke i ostvare.


KUD Dalmacija Dugi Rat

Povezani članci

Who's Online

We have 161 guests and no members online