Ksenija Prohaska kao Marlene Dietrich ponovno u HNK Split

Ksenija ProhaskaU četvrtak, 17. svibnja, s početkom u 21 sat, u foyeru splitskog Hrvatskog narodnog kazališta Ksenija Prohaska izvest će svoju monodramu Marlene Dietrich. Bit će to 320. izvedba popularne predstave koja je premijeru imala u prosincu 1999. Marlene Dietrich režirao je Ivan Leo Lemo, koji je i koautor teksta, uz Anu Tonković Dolenčić i Vlatka Broza. Od autora stilski označena kao "monoshow" Marlene Dietrich sastavljena je od 11 monologa i 13 songova kojima Prohaska, uz "živu" glasovirsku pratnju, u izvedbi pijanistice Irine Smirnove, oživljava epizode iz dramatične biografije karizmatične holivudske dive. Predstava slijedi najznačajnije epizode života velike Marlene, od berlinskih početaka, grandiozne holivudske avanture, ljubavi sa Jean Gabinom, dana na frontovima Drugog svjetskog rata, sve do posljednjih samotničkih pariških dana ...

FOYER HNK

Ksenija Prohaska kao Marlene Dietrich

Izvor: DalmacijaNews

Ideja o predstavi rodila se nakon što je Ksenija Prohaska 1991. u holivudskom, Oscarima nagrađenom, filmu Bugsy utjelovila upravo Marlene Dietrich.

Tijekom proteklih  trinaest godina, Ksenija je predstavu, osim na matičnoj sceni foyera splitskog teatra, izvodila na gostovanjima širom Hrvatske, nastupivši u skoro svim hrvatskim gradovima.

Popis inozemnih gostovanja je uistinu impresivan. Samo u Italiji Marelene Dietrich igrala je 25 puta: u Cividaleu, Goriziji, Trstu, u Mestre, Veneciji, Pescari, Lecceu, Barletti te u Rimu u Teatro dell'Orologio, čiji je osnivač poznati dramski pisac Mario Moretti.

Ksenija Prohaska

U Italiji je predstava igrana na talijanskom jeziku, a u Americi na engleskom. Tamo je Ksenija nastupala čak i na daskama kultnog off-broadwayskog kazališta La Mama, ali i u Pittsburghu i u Los Angelesu. Već je dogovoren ponovni nastup ove jeseni u Los Angelesu, gdje će Ksenija predstavu odigrati i na španjolskom.

Za predstavu "Marlene Dietrich" Ksenija Prohaska dobila je brojne nagrade, kao što su nagrada Mediteran riječkog Festivala malih scena, nagrada za najbolju glumicu na Festivalu glumca u Vinkovcima, a u Italiji je 2005. na međunarodnom kazališnom festivalu Mittelfest dobila prestižnu nagradu Adelaide Ristori.
 

marlene dietrich

Marlene Dietrich nije voljela ženske krpice, ni žensko društvo, nije ustrajala u sviranju violine, nije voljela svog muža, nije bila pristojna, nije imala velik raspon glasa, nije voljela građansko društvo, nije voljela Ameriku, nije bila dobra mama, nije bila loš prijatelj, nije bila neromantična, nije voljela Hitlera, nije bila glupa, nije voljela glupe i glupače, nije se odvikla od pušenja, ni od seksa, ni od prave dobre berlinske štrudle, nije bila loša kuharica, nije bila trijezna, nije štedila, nije umrla bogata, nije umrla mlada i lijepa ...

Povezani članci

Who's Online

We have 189 guests and no members online