Drama 'Ostavljam te' na sceni HNK Split

"Ostavljam te!" rečenica je kojom drama započinje. Jack i Gillian, narcisoidni sveučilišni profesor i od njega starija iskusna i mudra supruga intelektualka, u braku su punih 30 godina. Nakon što joj on objavi svoju odluku da se rastanu započinje prava inventura njihova odnosa. Gillian je, naime, čitavo to vrijeme vodila Knjigu dana, odnosno dnevnik njihovih intimnih odnosa. Predstava koja započinje kao psihološka drama prelazi u komediju da bi u jednom trenutku postala i reality show. Kućna biblioteka se rastvara i pretvara u televizijski studio s voditeljicom, glazbenicima.. Publika u dvorani postaje televizijski auditorij koji na zapovijed aplaudira nesreći glavnih junaka. Ostavljam te premijerno je izvedena u HNK Zadar u prosincu prošle godine doživjevši jednoglasne pohvale kritike, prije svega maestralnoj igri prokušanog glumačkog para Ančić-Liverić, i odličan prijem publike. Izvedba na velikoj sceni splitskog HNK u petak 24. ožujka započinje u 19:30 sati..

KAZALIŠTE

Ostavljam te!

Izvor: HNK Split, DalmacijaDanas

Drama Edwarda Albeeja (1928 – 2016) praizvedena je 1987 u Beču, da bi u režiji samog autora izvedena 1992. u Sjedinjenim Državama. Nemilosrdne ritualne igre bračnog para intelektualaca donekle slijede matricu dobro poznatu iz njegove mnogo ranije glasovite drame "Tko se boji Virginije Woolf". Hvaljen, izvođen i nagrađivan autor za tri je svoje drame dobio Pulitzerovu nagradu, a među brojnim nagradama i priznanjima ističe se i posebna nagrada Tony za životno djelo koju je dobio 2005.

Drama Ostavljam te u hnk split

Njegova se djela smatraju iskrenim i dubinskim propitivanjem stanja suvremenog čovjeka. U ranoj svojoj fazi majstorska je američka varijanta teatra apsurda, da bi se u nešto kasnijim svojim djelima posvetio istraživanju psihologije sazrijevanja, bračnih i seksualnih odnosa. Mlađi američki dramatičari pridaju mu velike zasluge kao autoru koji je postavio osnove post-ratnom američkom kazalištu.

Povezani članci

Who's Online

We have 141 guests and no members online