Kazalište: 'Oli smo za jedan dan' Marka Uvodića

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će u petak, 22.12. izvesti dramu “Oli smo za jedan dan” Marka Uvodića. Povod predstavi je 140. obljetnica rođenja i 70 godina od smrti ovog kultnog splitskog autora koji je ovjekovječio duh grada, a čijim su se novelama nadahnuli mnogi njegovi nasljednici - ne samo pisci i kroničari nego i redatelji i dramaturzi. Autor ove kazališne adaptacije je glumac i redatelj Trpimir Jurkić koji je izjavio: “Pokušat ćemo u formi pričanja priča, kroz jedanaest Uvodićevih novela, fragmentima istrgnutim s crte vremena, kroz krhotine lica i događaja dozvati istinu jednoga grada", piše Jutarnji List.

Izvor: Jutarnji List, Slobodna Dalmacija

Sudski činovnik Marko Uvodić (1877.-1947.) oduševljeno se bavio pisanjem čitavoga života i u svojim “Librima” i na stranicama raznih novina - od Novog doba do Jutarnjeg lista. Ostavio je impresivan broj novela, ne računajući reportaže, bilješke, pa čak i pokoju kazališnu kritiku.

Napisao je gotovo 250 novela, oslikavajući u njima svoj grad i sugrađane od najcrnje sirotinje koja je po Varošu i Getu j životarila u prizemljima bez prozora, grijući se rakijom I (“rakije misto kapota”) i dolazila do bijedne zarade čisteći životinjska crijeva u klaonici ili prebirući po smeću, do sitnih prezaduženih činovnika i napokon mnogih interesantnih likova koji su prošli kroz njegovu sudnicu.

Novele, katkad na brzinu pisane zbog kratkih rokova u novinama, nisu ujednačene kvalitete. Mnoge su osrednje, nejasnog stila između reportaže i pripovijesti, mnogo je u njima ponavljanja i jednakih opisa siromaških kužina i konoba. Ali, u drugima opet Uvodić u dvije-tri riječi uspijeva plastično oslikati i ugođaj, i ljudski karakter i kuću.

Anatolij Kudrjavcev nazvao je Uvodića svojevrsnim predstavnikom splitskog verizma i latentnim dramskim piscem. Osim za čitanje, njegove novele kao da su stvorene i za daljnju nadogradnju, za scenski život, pa su doživjele niz kazališnih, televizijskih i radijskih uprizorenja.

Povezani članci

Who's Online

We have 83 guests and no members online