Splitsko ljeto: Eshilova Orestija u Gornjem Sitnom

Eshilova “Orestija”, najbolja hrvatska kazališna predstava u 2018. po sudu žirija Nagrade hrvatskog glumišta, na programu je 65. Splitskog ljeta u srijedu i četvrtak, 17. i 18. srpnja. Eshilova “Orestija”, nazvana po Orestu, Klitemnestrinom i Agamemnonovu sinu, trilogija je koja prati posljednji ciklus u nizu krvnih osveta unutar obitelji Atrida. Sve ovoljetne izvedbe na ambijentalnoj pozornici na Mosoru, pokraj Sitnog Gornjeg započinju u 20:30 sati. Važna napomena za publiku: zbog nemogućnosti parkiranja pokraj lokacije izvedbe prijevoz je moguć isključivo posebnim autobusima koji će kretati sa splitske stanice u Sukoišanskoj ulici u 18:30 h.
Predstava je u režiji renomiranog makedonskog redatelja Dejana Projkovskog bila premijerno izvedena prošle godine u sklopu 64. Splitskog ljeta na kojem je dobila nagradu Judita kao najbolja festivalska dramska predstava. “U Sitno Gornje, prostor drevne Poljičke republike, skladno se uklopila dvije i pol tisuće godina stara Eshilova tragedija, povezujući na sadržajnoj i misaonoj razini davno minula vremena s današnjicom”, pisalo je između ostalog u prošlogodišnjem obrazloženju žirija Judite.

Izvor: Dalmacija Danas

Kao protagonisti i ove će godine nastupiti Ksenija Prohaska kao Klitemnestra, Siniša Popović u ulozi Agamemnona, Goran Marković kao Egist, Marjan Nejašmić Banić kao Korovođa, Mijo Jurišić u ulozi Oresta, Petra Kovačić Pavlina bit će Elektra, a Anastasija Jankovska tumačit će ulogu Kasandre. Predstava se igra u prijevodu Bratoljuba Klaića, dramaturšku je obradu izvršio Jasen Boko, scenografiju potpisuje Valentin Svetozarev, kostime je osmislio Mladen Radovniković, a originalnu glazbu eminentni makedonski glazbenik Goran Trajkovski.

Dijelove trilogije čine tragedije “Agamemnom”, “Žrtva na grobu” i “Eumenide”. Nakon povratka kući mikenskog kralja Agamemnona, heroja pobjedničkog Trojanskog rata, njegova žena Klitemnestra ubija ga da bi osvetila njihovu kćer Ifigeniju, koju je Agamemnon žrtvovao prije odlaska u rat, kao i radi štete koju je rat nanio mikenskoj zajednici. U drugom dijelu Orest ubojstvom majke Klitemnestre osvećuje oca, nakon čega u završnom dijelu trilogije stupa pred atensku porotu koja mu sudi zbog tog ubojstva.

Povezani članci

Who's Online

We have 391 guests and one member online

  • admin