Kultura Novosti iz Dugog Rata, Omiša, Poljica i okolice. Lokalne vijesti, sport, kultura, turizam, zanimljivosti. https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste Fri, 25 May 2018 15:18:03 +0000 Joomla! - Open Source Content Management hr-hr Premijera: 'Klytaimestra' Gradskog kazališta Mali Princ Omiš https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25889-gradsko-kazaliste-mali-princ-omis-klytaimestra https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25889-gradsko-kazaliste-mali-princ-omis-klytaimestra

Željko Šunjić, fotograf portala InfoZona.hr zavirio je na generalnu probu omiškog Gradskog kazališta "Mali princ" koje će u nedjelju, 27.05.2018 u 19:30 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku premijerno izvesti predstavu, monodramu, Marijana Matkovića "Klytaimestra" u izvedbi dramske umjetnice Ivane Giove Župa. Ako ste u prilici svakako navratite u nedjelju pogledati novu monodramu nadarene dramske umjetnice i marljivo "lude" ekipe Omiškog Centra za kulturu u režiji Petra Buljevića. Fotografije Željka Šunjića s probe možete pogledati ovdje.

]]>
mladen@dugirat.com (InfoZona) Kazalište Fri, 25 May 2018 11:30:59 +0000
Klytaimestra: Premijera nove predstave Gradskog kazališta Mali Princ Omiš https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25869-klytaimestra-premijera-nove-predstave-gradskog-kazalista-mali-princ-omis https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25869-klytaimestra-premijera-nove-predstave-gradskog-kazalista-mali-princ-omis

"Zvala se Klitemnestra! Znamo: žena koja je mučki ubila svog muža Agamemnona, preljubnica zapletena u mračnu obiteljsku dramu dostojnu suvremene crne kronike provincijske štampe.
Agamemnon njen muž se netom vratio iz 10-godišnjeg rata pod Trojom kao pobjednik. Neki su govorili da ga je ubila zato što je žrtvovao njihovu malodobnu kćer Ifigeniju kao žrtvu za ratnu sreću pred polazak pod Troju, drugi su govorili da ga je ubila zato jer je doveo u njihovu kuću preljubnicu Trojanku Kasandru. Treći su je nazivali pohotnom kučkom jer je za vrijeme muževa odsustva ljubovala s Egistom iako je bila udana.
Kako bilo da bilo, činjenica jest da je Klitemnestra odlučno, bez krzmanja sjekirom ubila svog muža, a njoj su kasnije presudila vlastita djeca, Orest i Elektra, osvetivši oca. Činjenica je i to da će Klitemnestra ostati zapamćena kao žena dostojna prezira, koja nije shvaćala dužnosti žene prema slavi svog muža, prema povijesnoj časti domovine, prema moralu svoga vremena.
Možda ćete imati malo razumijevanja, jer govorimo o ženi koja je imala hrabrosti da se suprostavi silovitom povijesnom hodu sa svojim sitnim ženskim korakom, svojim snom o sreći, svojom ljubavlju prema voljenom čovjeku.
Što se, dakle, može učiniti u ovome trenutku?
Možda će netko od Vas ustati u njenu obranu, a možda će samo nijemo šutjeti jer ima tama u kojima su jedino krikovi ljudski svjetionici prema kojima se kreće izranjeno ljudsko dostojanstvo..."
  (M. Matković)

Premijera nove predstave CZK Gradskog kazališta "Mali Princ" Omiš, monodrame "Klytaimestra" Marijana Matkovića u izvedbi Ivane Giove Župa i režiji Petra Buljevića, održati će se u prostorima nekadašnjeg Glagoljaškog sjemenište na Priku, u nedjelju, 27.svibnja 2018. u 19.30 sati. Kostim u predstavi su izradile Ana Džido i Olgica Gašparić, a prijestolje je izradila Zorica Bulić. Vidimo se na premijeri..

]]>
mladen@dugirat.com (CZK Omiš) Kazalište Thu, 24 May 2018 17:08:16 +0000
GK 'Mali Princ' Omiš na državnoj smotri najboljih kazališnih ostvarenja amaterske scene https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25881-gk-mali-princ-omis-na-drzavnoj-smotri-najboljih-kazalisnih-ostvarenja-amaterske-scene https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25881-gk-mali-princ-omis-na-drzavnoj-smotri-najboljih-kazalisnih-ostvarenja-amaterske-scene

Predstava "Malena mjesta srca moga (priča o Tinu Ujeviću") gradskog kazališta "Mali Princ" Omiš koje djeluje pri Centru za kulturu Omiš proglašena je u travnju od stručnog povjerenstva kao najbolja predstava na smotri 15 amaterskih kazališta Splitsko-dalmatinske županije i kao takva osvojila četiri nagrade (nagrada za najbolju predstavu, nagrada za svjetlo ton, nagrada za sporednu mušku ulogu, nagrada za dramaturgiju) te je upućena na 58. državni kazališni festival koji se održava od 25. do 27.5. u Vodicama i Pazinu. U natjecateljskom dijelu programa bit će odigrane 23 izvrsne predstave kazališnih amatera, odabrane iscrpnom selekcijom u konkurenciji od čak 167 prijavljenih. Omiška predstava igra u subotu, 26.05. u 20:30 sati u Kulturnom centru Vodice.

]]>
mladen@dugirat.com (MB) Kazalište Thu, 24 May 2018 14:14:48 +0000
Međunarodni festival glumačkih Akademija u Splitu https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25783-medunarodni-festival-glumackih-akademija-u-splitu https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25783-medunarodni-festival-glumackih-akademija-u-splitu

Na Umjetničkoj akademiji u Splitu drugu godinu za redom održava se Međunarodni festival glumačkih Akademija, Diplomci 2018. Festival se održava u periodu od 4. do 9. svibnja 2018. godine na Sceni A (Zagrebačka 3, Split), gdje će publika imati priliku vidjeti izvedbe studenata glumačkih Akademija iz Zagreba, Osijeka, Linza te Splita. Otvorenje Festivala je u petak 4. svibnja u 20 sati (Scena A, Zagrebačka 3), a ulaz na sve predstave je slobodan.  Program festivala je u nastavku..

]]>
mladen@dugirat.com (Dalmacija Danas) Kazalište Mon, 07 May 2018 21:34:02 +0000
Dan HNK Split https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25774-dan-hnk-split https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25774-dan-hnk-split

Povodom Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split u četvrtak 3.5. s početkom u 11 sati u atriju splitskog kazališta bit će dodijeljene nagrade HNK Split. Nagrade se dodjeljuju bijenalno za najbolja umjetnička ostvarenja u predstavama HNK Split u prethodne dvije kazališne sezone, a nose imena velikih umjetnika splitskog teatra čiji su rad i život obilježili Kazalište, ali i grad u kojem ono djeluje. Dvjema izvedbama operete Spli’ski akvarel HNK Split pridružit će se obilježavanju Sudamje, proslave dana nebeskog zaštitnika Splita Sv. Dujma. Omiljena opereta Ive Tijardovića, "najspli’skija od svih predstava" čiji se rasplet događa na splitskoj Rivi upravo na fešti Sv. Dujma, na programu je splitskog teatra u petak i subotu, 5. i 6. svibnja s početkom u 20 sati.

]]>
mladen@dugirat.com (Dalmacija Danas) Kazalište Thu, 03 May 2018 03:09:45 +0000
Splićanke u Gatima https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25703-splicanke-u-gatima https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25703-splicanke-u-gatima

U nedjelju, 29. travnja 2018. u Gatima vas čekaju "Splićanke". Riječ je o predstavi Gradskog kazališta mladih Split, koje u Gatima gostuje povodom proslave blagdana sv. Jurja, zaštitnika Poljica, a u organizaciji KUU “Mosor” Gata. Predstava će se održati u mjesnom domu kulture s početkom u 19 sati. Ulaznica je 30 kuna. Cabaret "Splićanke" je omnibus od pet ispovjednih priča Splićanki ispričanih u maniri stand up komedije s pratećom pjesmom i glamuroznom plesnom točkom u koreografiji Lea Mujića. Predstava satirizira i ironizira mane današnjeg Splita i Dalmacije u kojima će se mnogi prepoznati. Pozivamo vas da se pridružite našim heroinama, poslušajte njihove priče, prepustite se pjesmi i plesu. Ostavite na trenutak mučne teme i pogledajte stvarnost kroz suze.. od smijeha. U živopisnim ulogama nastupaju Nada Kovačević, Lidija Florijan, Ana Gruica, Aneta Matulić i Mia Vladović.

]]>
mladen@dugirat.com (Gata.hr) Kazalište Sun, 29 Apr 2018 02:17:08 +0000
28. Marulićevi dani https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25672-28-marulicevi-dani https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25672-28-marulicevi-dani

Festival hrvatske drame 28. Marulićevi dani održava se u Splitu od 21. do 28. travnja 2018. s rekordnim brojem predstava. Obično ih bude deset, a izbornica Mira Muhoberac odlučila se za 12 predstava u službenoj konkurenciji. U konkurenciji za nagrade su: "Ol' smo za jedan dan" splitskog HNK, "Mirna Bosna", Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, "Črna mati zemla" i "Ono što nedostaje" Zagrebačkog kazališta mladih, "Povratak" (Eurokaz/Hrvatska kuća/ADU), "Tko pjeva zlo ne misli" i "Ciganin, ali najljepši" zagrebačkog HNK, "Tesla Anonimus" dramskog kazališta Gavella, "Ustav Republike Hrvatske" Satiričkog kazališta Kerempuh, "Ljubavni slučaj Fahrije P." Teatra &TD, "Vrzino kolo" Gradskog kazališta "Joza Ivakić", Vinkovci, i Hrvatskog kazališta Pečuh, te "Aziz" splitskog HNK, piše Slobodna Dalmacija.
Evo i nagrađenih na festivalu.

]]>
mladen@dugirat.com (Slobodna Dalmacija) Kazalište Sat, 28 Apr 2018 07:23:36 +0000
'Ribanje i ribarsko prigovaranje' i 'Priča o Tinu Ujeviću' odlaze na državnu smotru kazališnih amatera https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25681-ribanje-i-ribarsko-prigovaranje-odlazi-na-drzavnu-smotru-kazalisnih-amatera https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25681-ribanje-i-ribarsko-prigovaranje-odlazi-na-drzavnu-smotru-kazalisnih-amatera

Predstava Hvarskog pučkog kazališta "Ribanje i ribarsko prigovaranje" i predstava Gradskog kazališta "Mali princ" Omiš "Malena mjesta srca moga (Priča o Tinu Ujeviću)" najbolje su predstave Festivala hrvatskih kazališnih amatera naše županije,  održanog proteklog vikenda u Gatima, Omišu i Sinju. Hvarani tako s svojom "obnovljenom" predstavom, s Hektorovićevim stihovima, iz svoje konobe odlaze sve dalje na plovidbu, a Omišani s predstavom posvećenom Tinu Ujeviću odlaze na državnu smotru kazališnih amatera koja će se u svibnju održati u Vodicama. Žiri je imao nezahvalan i težak zadatak izabrati najbolje u nagrađenim kategorijama, no zato je publika, istina, na Priku malobrojna, mogla uživati proteklog vikenda u nizu dobrih predstava u izvedbi kazališnih amatera iz Gata, Omiša, Prološca, Kaštela, Trilja, Sinja, Hvara i Visa.

]]>
mladen@dugirat.com (MB) Kazalište Thu, 19 Apr 2018 15:46:37 +0000
58. Festival hrvatskih kazališnih amatera u Gatima i Omišu https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25639-58-festival-hrvatskih-kazalisnih-amatera-u-gatima-i-omisu https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25639-58-festival-hrvatskih-kazalisnih-amatera-u-gatima-i-omisu

58. Festival hrvatskih kazališnih amatera naše županije održat će se ovog vikenda, od četvrtka, 12.4. pa sve do nedjelje, 15.4.2018. u Omišu, Gatima i Sinju. Ulaz na sve predstave u Domu kulture u Gatima i Ilirskom sjemeništu na Priku je slobodan, a program festivala potražite u nastavku članka.

Nedjelja, 15.4.,

Gata, 14 h, Dom kulture, Amatersko kazalište Moreta, predstava "Ona, Krajica"
Omiš, 15:30 h, Ilirsko sjemenište, Dramska udruga Proložac, predstava "Potra Ikić Joku"
Gata, 17 h, Dom kulture, Amatersko kazalište Ranko Marinković - Vis, predstava "Ne motaj se gola po kući"
Omiš, 18:30 h, Ilirsko sjemenište, Hvarsko pučko kazalište, predstava "Ribanje i ribarsko prigovaranje"
Gata, 20 h, Dom kulture, KUU Mosor Gata, predstava "Žaba".

]]>
mladen@dugirat.com (MB) Kazalište Sun, 15 Apr 2018 08:32:41 +0000
Mali Marulić https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25245-mali-marulic https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25245-mali-marulic

Jedanaesti Festival hrvatske drame za djecu "Mali Marulić" održat će se u Splitu od 9. do 13. travnja 2018., a tijekom 5 dana nastupit će 8 kazališta. Izbornica Ana Prolić je između 25 prijavljenih predstava izabrala njih 10 koje će biti izvedene u natjecateljskom dijelu programa. Više o predstavama u nastavku članka. Tradicionalno, festival će uz predstave imati i popratni program slušaonice – radio drame za djecu, čitanja nagrađenih tekstova Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić te promocije novih izdanja knjiga za djecu..

]]>
mladen@dugirat.com (DD) Kazalište Tue, 10 Apr 2018 23:22:06 +0000