Obilježavanje 50. obljetnice smrti Ivana Meštrovića

IVan MeštrovićPovodom obilježavanja 50. obljetnice smrti Ivana Meštrovića, Muzeji Ivana Meštrovića organiziraju izložbu 'Meštrovićeve Crikvine' te predstavljanje istoimene knjige. Izložba je otvorena u podedjeljak 16. siječnja i ostaje otvorena do 16. travnja. Riječ je o pokušaju da se prvi put sveobuhvatno i na jednom mjestu interpretira povijest sklopa Meštrovićeve Crikvine. Smješten u splitskom predjelu Meje u blizini Galerije Meštrović, sakralno-umjetnički kompleks Meštrovićeve Crikvine nastao je Meštrovićevom obnovom ruševnog utvrđenog poljoprivrednog imanja s ostatcima građevina Kaštilca Capogrosso iz 16. stoljeća ...


OBLJETNICE

Obilježavanje 50. obljetnice smrti Ivana Meštrovića

Izvor: splitculture.hr

Na temelju velikog broja sačuvane pisane, arhitektonske i fotografske dokumentacije, Šeparović Palada, kustosica Galerije Meštrović u Splitu, u knjizi "Meštrovićeve Crikvine" istražuje te detaljno prezentira i obrađuje slijed i realizaciju Meštrovićevih zamisli o temeljitom preoblikovanju toga sklopa koji je Meštrović 1939. kupio zajedno s bratom Petrom kako bi ga obnovio.

Zapadni dio kompleksa Meštrović je želio pretvoriti u izložbeni prostor svojih skulptura, dok je istočni dio kompleksa bio predviđen za stanovanje. Izgradio je trijem za smještaj gipsanih modela, te izložbenu 'glavnu dvoranu' – današnju crkvicu sv. Križa – u kojoj je izložio drvene skulpture s motivima iz života Isusa Krista - figuru 'Raspeće' iz 1916. i dvadeset osam reljefa nastalih u razdoblju od 1916. - 1950.

Kip Mile Gojsalić
Kip Poljičke heroine Mile Gojsalić u kanjonu Cetine

Atelijer Meštrović u Splitu, u čijem je sastavu i kompleks Kaštelet-Crikvine, dio je mreže muzeja i galerija kojima upravlja Fundacija Ivana Meštrovića, zajedno s Atelijerom Meštrović koji se nalazi u obiteljskoj kući i atelijeru u Zagrebu, te obiteljskom grobnicom Crkvom presvetog otkupitelja u Otavicama.

Kustosica i muzejska savjetnica memorijalno-izložbenog prostora Atelijer Meštrović u Zagrebu Ljiljana Čerina kazala je da je taj Atelier povodom 50. godišnjice smrti velikog hrvatskog kipara organizirao izložbu 'Stečevine Atelijera Meštrović 1991.-2011.' otvorenu još u studenome prošle godine, koja se tematski i konceptualno vezuje uz ostala obilježavanja te značajne obljetnice.

Ivan Meštrović

Kipar i arhitekt Ivan Meštrović (1883.-1962.) suvereno je vladao kiparskom scenom naših krajeva od početka 20. stoljeća nadalje. Rođen u Vrpolju u Slavoniji, Meštrović je djetinjstvo proveo u selu Otavicama u Dalmaciji, gdje se nalazi njegova obiteljska grobnica.

Djelati drvo i klesati kamen naučio ga je otac, da bi kasnije studirao u Beču i Parizu, gdje se sprijateljio s Augusteom Rodinom, pod čijim je utjecajem stvarao plastike s impresionističkom slikovitošću. Kasnije se okreće monumentalnosti, te je u vrijeme između dva rata isklesao čitav niz monumentalno stiliziranih likova, odbacujući sve nepotrebne pojedinosti.

Ivan Meštrović

Rad mu se odlikuje snažnim naturalizmom, emocionalno je nabijen i karakterizira ga izrazita jednostavnost. Za vrijeme Drugog svjetskog rata živio je u Velikoj Britaniji, da bi kasnije emigrirao u SAD, a od 1955. bio je profesor kiparstva na sveučilištu Notre Dame u američkoj saveznoj državi Indiani, gdje je i preminuo 16. siječnja 1962.

Grgur Ninski

Povezani članci

Who's Online

We have 306 guests and one member online

  • admin