Osvrt na festival Almissa Open Air

Almissa open air III

Umjetnički spin o ritualnom žrtvovanju psa i konzumiranju pasetine privukao je, baš kako najava krvoprolića to i inače čini, mnoštvo znatiželjnika na drevnu gusarsku utvrdu. Pa su se i umjetnici okupljeni na drugoj večeri festivala "Almissa Open Air" potrudili gledateljima ne ostati dužni. A riječ je bila o samoj kremi splitske konceptualne scene kojoj su pridodani i lokalni mladi talenti suvremene umjetnosti. Da ne kažemo provokatori..  Svi radovi bit će dostupni publici još tjedan dana u omiškoj galeriji 'Onaion'. I to, da koncept bude potpun, samo jedan sat dnevno: po pasjoj vrućini, od 11 do podne ...

OMIŠKA VEČER PERFOMANSA BEZ GRANICA

ALMISSA OPEN AIR III

Almissa open air III

Čekićem 'sredili' jedino(?) svjetlo na Mirabeli, pa poslužili salatu s metalom (zar neka druga i postoji uz Magistralu?)

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Jakov Prkić / Cropix
Izvor:
Slobodna Dalmacija

Čupavi, bijeli mješanac - drugim riječima, pas - viđen je u nedjelju navečer na omiškoj Mirabeli. Ponjušio je atmosferu, podignuo nekoliko puta stražnju desnu nogu, te otišao ne zalajavši. Pametno je pseto očito shvatilo da mu nije baš uputno privlačiti pažnju. Beštije, naime, možda i ne znaju čitati novine, ali osjećaju kad nisu poželjne.

mirabela

Umjetnički spin o ritualnom žrtvovanju psa i konzumiranju pasetine privukao je, baš kako najava krvoprolića to i inače čini, mnoštvo znatiželjnika na drevnu gusarsku utvrdu. Pa su se i umjetnici okupljeni na drugoj večeri festivala "Almissa Open Air" potrudili gledateljima ne ostati dužni.

A riječ je bila o samoj kremi splitske konceptualne scene kojoj su pridodani i lokalni mladi talenti. Da ne kažemo provokatori..

Jedan od njih, nazovimo ga Božidar Katić, odveo nas je pred ponoć na vrh same Mirabele gdje je, odjeven poput junaka filma "Ljudi u crnom", čekićem razbio jedinu žarulju u kuli kojoj je, inače, zadaća da osvjetljava iznimno strme stube.

O uspjehu ovog performansa ne možemo, na žalost, suditi, možda bi tek pokoji slomljeni vrat natjerao umjetnika da progovori. Pa makar i na policiji.

Almissa open air III


Bilo je i golotinje

U nedostatku krvi i golotinja, naravno, dobro dođe. Zna to i Gildo Bavčević koji je, obazrivo pričekavši da se udalje majke s djecom, nazočnima pokazao svoj umjetnički alat.

Zbog čega je odbacio odjeću, nije nam bilo baš najjasnije - uostalom, kako reče performer Marin Baučić, sve viđeno istodobno može značiti i ništa i svašta - no dio s kovanicama, po vraćanjem i totalitarnim simbolima bio je lako shvatljiv. Premda se, tvrde organizatori, grafit "HDZ" na mjestu performansa našao posve slučajno.

Gledatelji željni konzumacije došli su, pak, na svoje tijekom izvedbe Ivana Perića koji im je - a navodno je bilo jako ukusno - ponudio salatu od povrća začinjenu metalom.

Almissa open air III

Biljkama se bavio i Vice Tomasović, koji je teško uočljivom i lako uništivom instalacijom "Homo herbal" pokušao pronaći kariku koja nedostaje. Tomasović, naime, vjeruje da je čovjek od biljke postao.

Za neke druge vjernike idealan je rad "Pobjeda" Borisa Šituma. U formi svetačke molitvene sličice na jednoj strani nalaze se stihovi klapsko / domoljubne uspješnice "Na omiškoj stini", a na drugoj fotografija prstiju koji oblikuju slovo "V" simbolizirajući pobjedu.

Jedan je prst, međutim, dopola skraćen: na ratištu ga je izgubio hrvatski branitelj koji je Šitumu i poslužio kao inspiracija za najminimalističkije, ali, prema našem sudu, i najuspjelije djelo "Almissa Open Aira".

Almissa open air III

Vedran Urličić na automobilskim je haubama ispisao riječi "početak" i "kraj", a pisanjem se, i to glagoljicom, bavio i Ivan Bura. Na staroj kamenici ostavio je poruku koja u slobodnom prijevodu znači da se Hrvatima piše isto što i Grčkoj.

Što nam je već napisano jasno je, pak, pokazao Željko Marović stavivši u lavor s morskom vodom plastični skuter na kojemu se, nasmiješen i nesvjestan nemogućnosti plovidbe, napuhao nilski konj.

Svi radovi, a među njima i instalacije Vanje Pagara, Rina Efendića, Milana Stanića i Milana Brkića, bit će dostupni publici još tjedan dana u omiškoj galeriji "Onaion".

I to, da koncept bude potpun, samo je dan sat dnevno: po pasjoj vrućini, od 11 do podne.
 

almissa open air iii

Povezani članci

Who's Online

We have 99 guests and no members online