Almissa Open Air 2015: Put gundevaja do Otoka ljubavi

Druga večer, simbolično u kasnim večernjim satima, Almissa Open Air ugostila je umjetnike koji su svojim djelovanjem simbolički krenuli putem gundevalja, balegara, skarabeja. Tiho, nenametljivo, izveli su i postavili svoje umjetničke radove kraj pošte na omiškoj tržnici. Slučajni prolaznici zaustavljali su se u znatiželji sudjelovati u intimnom radu umjetnika Darwina Butkovića. Umjetnik je bos šetao gradom, a potom je davao na uvid građanima prljavi otisak svog stopala na papiru. Predstavnici projekta Toward Europe Hrvoje Cokarić i njegov bliski suradnik i multimedijalni umjetnik Vanja Pagar izložili su zanimljiv rad, autohtoni izvozni proizvod - magareći izmet - sa otiskom logotipa Hrvatske turističke zajednice...  u nedjelju na utvrdi Mirabelli, te od ponedjeljka do srijede na Otoku Ljubavi, dočekati će bas umjetničke instalacije i performansi na temu neovisnosti.Umjetnosti koja je lišena profita, masovnog turizma, komercijalizacije i eksploatacije čovjeka i životinja, političkog uzurpiranja državne imovine kao javnog prostora  bit će ogledalo čovjeka koji bivstvuje i djeluje isključivo na ovoj planeti zbog potrebe -  udaha slobode..

ALMISSA OPEN AIR 2015

Put gundevaja do Otoka ljubavi

Izvor: Dalmatinski portal

Almissa Open Air 2015: Put gundevaja do Otoka ljubaviUmjetnica Julija Tomasović odložila je kraj mesnice veliku sklupturu u žici prasca koju je ispunila plišanim medvjedićima i iz koje je tekla crvena tekućina kao znak krvi, okrutnosti nad životom, terorizma nad prirodom.

Upravo demistifikacija i položaj autohotone dalmatinske vrste pred izumiranjem magaraca, pružanje izmeta kao konačne turističke ponude sa dozom zdravog humora u spoju sa nogotiskom prljavštine omiških ulica i slikom okrutne realnosti mesne industrije i istodobno nježne prirodeodaje trag neobičnih zbivanja u Omišu koji nikoga baš ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Jedan od prepoznatljivih kukaca mediteranskog bazena, a u svakom slučaju specifičan zbog svoje misije, svakako je gundevaj, balegar, kotrljan ili narodski rečeno 'govnovalj'. Kukac koji je širim masama poznat kao skarabej. To je kukac koji od izmeta napravi kuglicu koju kotrlja do svog cilja. Smatralo se da ponavlja put sunca i u kuglici nosi preporod života.

Almissa Open Air 2015: Put gundevaja do Otoka ljubaviJesu li umjetnici, koji zaista poput skarabeja uporno ne odustaju od svoje misije ogledavanja drugačije simbolične realnosti u svojim djelima, uspijeli prenijeti omiškim građanima humor masovnog zagađenja i onečišćenja?

Jesu li se građani zapitali što je zaista autohtono u njihovom životnom okruženju?

Čeka li nas možda mistično otkrovenje ovogodišnje gundevajske ideje Almisse Open Air da svoje zavaljane ličinke slobode ostavi na Otoku Ljubavi i tako proslavi neovisnost umjetnosti ili je zapravo riječ o Sizifovom uzaludnom trudu?

Almissa Open Air 2015: Put gundevaja do Otoka ljubaviOdgovor na pitanja svakako ćemo dobiti u nedjelju na utvrdi Mirabelli, te od ponedjeljka do srijede na Otoku Ljubavi, gdje će nas dočekati umjetničke instalacije i performansi na temu neovisnosti.

Umjetnosti koja je lišena profita, masovnog turizma, komercijalizacije i eksploatacije čovjeka i životinja, političkog uzurpiranja državne imovine kao javnog prostora  bit će ogledalo čovjeka koji bivstvuje i djeluje isključivo na ovoj planeti zbog potrebe -  udaha slobode.

Događaj je u nedjelju u 21 sat.

Almissa Open Air 2015: Put gundevaja do Otoka ljubavi

Povezani članci

Who's Online

We have 393 guests and one member online

  • admin