Dugoratske jaslice

Na inicijativu don Bože Ćubelića, župnika naše župe Svetog Josipa - Dugi Rat, angažiran je mladi i nadareni dipl. kipar Srećko Mimica, koji je odmah prinuo realizaciji kiparskog projekta jaslica u kombiniranoj tehnici.
Mladi kipar Srećko Mimica živi i radi u mjestu s najviše umjetnina po stanovniku - Mimicama! Lani je završio diplomski sveučilišni studij kiparstva na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i stekao zvanje magistra kiparstva obranivši rad pod mentorstvom Kuzme Kovačića. Sudjelovao je na nizu skupnih izložbi i stručnih simpozija.
Dugoračke jaslice biti će skoro pa u prirodnoj veličini. Čine ih šest likova: mali Isus u kolijevci, Josip i Marija, te životinje magarac, ovca i vol. U izradi umjetnik nije koristio boje, već potpunu bijelinu kako bi i time dočarao čistoću tog trenutka, te jednostavnost i skromnost u kojem je Sveta Obitelj živjela.
Dugoraćke jaslice osvanuti će uskoro, početkom adventa, u Dugom Ratu. Naravno, lanjski adventski vijenac i adventske svijeće i ove godine će u vrijeme došašća krasiti dugoratski trg Svetog Josipa. Bravo za ovu inicijativu našeg dragog župnika i njegovih nebeskih i ovozemaljskih savjetnika!

Crtica o umjetniku

Srećko Mimica roden je 04.07.1991 u Splitu.

Živi i radi u mjestu s najviše umjetnina po stanovniku - Mimicama!

Završio je diplomski sveučilišni studij kiparstva na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu 2017. godine i stekao zvanje magistra kiparstva obranivši rad pod mentorstvom red. prof. Kuzme Kovačića.

2018. god. završio je jednogodišnji studij pedagoško-psihološko- didaktičko-metodičkog obrazovanja (PPDMO) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Sudjelovao je na nizu skupnih izložbi, evo nekih:

- 2009. Izložba "Čizma glavu čuva", Salon Galić, Split
- 2010. Izložba "Uznemir", Klub Kocka, Split
- 2012. Izložba studenata kiparstva Umjetničke akademije u Splitu, MKC
- 2016. Izložba studenata kiparstva Umjetničke akademije u Splitu, MKC
- 2016. Mali format, Solin
- 2017. Retrospektivna izložba, Galerija KRUG, Dom kulture, Dugi Rat
- 2017. Rad, tekst, kontekst, Stara gradska vijećnica, Split
- 2017. Izložba kiparskih radova, Galerija AZ Ilirsko Sjemenište, Priko, Omiš

Sudjelovanja na simpozijima, evo popisa nekih:

- 2009, Mimice, Hrvatska
- 2013, Mimice, Hrvatska
- 2015. Dugi Rat, Hrvatska
- 2016. Mimice, Hrvatska
- 2017. Mimice, Hrvatska
- 2018. Galerija KRUG, Dom kulture, Dugi Rat
- 2018. Via Artistika, kiparska kolonija Mimice.