Izložba stripa: 'Majstori baluna' Julija Jelaske

U ponedjeljak, 4.11.2019. u galeriji KRUG u Dugom Ratu, prostoru Poljičke udruge KRUG - Dugi Rat, otvara se izložba stripa autora Julija Jelaske - "Majstori baluna".
Vidimo se opet u Krugu, u društvu umjetnika i boema, ovaj put uz izložbu stripa koji, kako sada stvari stoje, neće uskoro izaći na svim prodajnim mjestima Tiska, niti  u strip ediciji Slobodne Dalmacije poput nezaboravnog "Nippera", ali eto moći će se "pročitati", odnosno razgledati, u Dugom Ratu gdje se u ponedjeljak sprema "red carpet" i svjetska premijera. Neznamo hoće li doći Kolinda Grabar-Kitarović, Ivan Gudelj, Zdravko Mamić, Luka Modrić i ostala svita majstora baluna, možda i ne dođu, ali zato Vi obvezno svratite na novu dozu devete umjetnosti i na ugodno druženje njenih poklonika koje bi se moglo uz čašicu razgovora i kuse poljičkog soparnika nastaviti do duboko u studenu dugoratsku noć...

UZ IZLOŽBA STRIPA: 'MAJSTORI BALUNA' JULIJA JELASKE

Julije Jelaska

Strip kao životni poziv

Piše: Zdravko Cota

Od pamtivijeka poznato je da se čovjek u komunikaciji sa svojom sredinom najprije izražavao rječju, a odmah zatim i slikom (crtežom). U početku pojedinim simbolima i pojedinačnim crtežima, a zatim narativnim scenama. Takve primjere nalazimo u "Knjizi mrtvih" (Egipat), Colonni Traiani (Rim, Trajanov pohod na Daciju). U ranom srednjem vijeku pojavljuju se iluminirani codexi, a vrlo su znakoviti i pluteji Sv.Nediljice iz Zadra (prizori iz Kristova života). Srednji vijek obilježen je Bibliom pauperum (Biblija siromašnih) jer veći dio stanovništva bijaše siromašan i nepismen. William Hogarth smatra se osobom koja je uobličila formu stripa (društvena kritika londonskog života u 18.st.)

Sve su to preteče stripa kakvog danas poznajemo, koji se počeo formirati u 19.st. od različitih ilustratora. 1840.god. pojavljuju se karikature u nizu, u smislu prepričavanja anegdote, a tada nastaju i tzv. "oblačići" u kojima se ispisuje tekst. Tri godine poslije u britanskom magazinu "Punch", satirične ilustracije nazivaju se "cartoons" (umjetničke skice).

Kao oblik masovnog medija strip nastaje početkom 20. stoljeća u SAD, u dnevnim novinama. Jedan najznačajnijih crtača je Hal Foster, autor kultnog "Princa Valianta". Slijede mnogi svjetski majstori poput: Lee Falka (Phantom), Franka Hampsona (Dan Dare), Benito Jacovitti (Coco Bill), i td.

U Hrvatskoj prvo ime svakako je Andrija MAUROVIĆ, koji je ujedno i autor prvog hrvatskog stripa "Vjerenica mača", a njegov "Stari mačak" jedan je od najprepoznatljivijih likova u povijesti hrvatskog stripa.

1950. godine javlja se grupa autora oko humorističkog lista "Kerempuh": W. i N. Neugeberger, B.Dovniković, O.Reisinger, I.Bednjanec, Jules Radilović... 1954.god. starta "Plavi vijesnik", kultni časopis i promotor stranih i domaćih strip-crtača.

Na ovom web mjestu osvrnuo bih se i na sintagmu "strip je forma za propale slikare" (a odnosila se i na našeg doajena Andriju Maurovića, koji  ALU u Zagrebu napušta nakon godinu dana). Mislim da je bliža istini ova "da se stripom bavit lako, crtao bi ga svatko".

Zna to dobro i autor ove večerašnje izložbe, Zadranin Julije Jelaska, strip-crtač i karikaturist koji je uvršten u Wikipediju kao jedan od 30-ak najznačajnijih strip-crtača Hrvatske.

Pred crtača stripa (pogotovo kompleksnog-povijesnog sadržaja) stavlja se gomila zahtjeva: autentičnost scenografije, kostimografije, besprijekorno poznavanje anatomije, prepoznatljivost likova iz svake perspektive... itd.. itd.

Svoju dugoratsku izložbu Jelaska je naslovio: "MAJSTORI BALUNA", koja je sadržajem koncipirana dijelom na Smojinu Velom mistu, dijelom na arhivskoj dokumentaciji o stvaranju našeg najslavnijeg kluba splitskog Ajduka.

Konačno, poznato je se ideja o osnutku "fuzbalskog" kluba rodila među splitskim studentima u praškoj pivnici "U Fleku", ali mnogi zaboravljaju, da je klub utemeljen u Zadru, aktom Carskog namjesništva, 13. veljače 1911. u Providurovoj palači!.

Eto nam poveznice Zadranina Julija Jelaske sa Splitom, u kojem je neko vrijeme proveo osnovnoškolac, a zatim i kao učenik Škole za primijenjene umjetnosti. Upravo tu se i formira kao strip-crtač, ali i kao karikaturist.

Moje poznanstvo s Jelaskom seže unatrag 20-ak godina kada zajedno (3 godine) slikasmo portrete na Calalargi (on i karikature).

Summa summarum, Julije se opredijelio za strip u kojem (kao slikarskom mediju) pronalazi sebe. Tome u prilog ide i dugoratska prezentacija, a ja mu na tom putu želim puno uspjeha i napredovanja!
                                                             

     Zdravko Cota, prof.
            


NAPOMENA:   Julije determinira svoj strip "ne o Hajduku kao klubu, nego Ajduku ka' klubu naroda".
 

Julije Jelaska

Crtica o umjetniku

Piše: Nenad Barinić, Blog Večernjeg lista

Julije Jelaska (Zadar, 5. ožujka 1969.) poznati je hrvatski slikar i grafičar, grafički i web dizajner, strip crtač, karikaturist i ilustrator. Objavljivao u više od 40-tak novinskih časopisa, magazina dnevnih listova i mjesečnih biltena, periodika, kao i u raznim internetskim izdanjima. Nalazi se među prva četiri hrvatska autora koji se bave digitalnim stripom (Jelaska, Barinić, Listeš, Talijančić) za australski Cloud 9 Comics.

Svoje prve stripove izradio je još kao osnovnoškolac, vježbajući crtanje prema omiljenim junacima Zagoru, Mister No-u, Princu Valiantu, Rip Kirbyju, Fantomu i Mandraku Mađioničaru, a prve prave stripove nacrtao je još kao srednjoškolac na “Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn” u Splitu, u razdoblju od 1983. do 1987. godine.

Već se 1988. godine, kao suradnik – ilustrator novine “Narodni list”,(od 28.08.1988.) okušao uz ilustraciju i karikaturu i kao strip crtač, te mu iste godine njegov prvi profesionalni strip “Sanjarenje” izlazi prvo u novosadskom “Mini Strip Zabavniku”, a kasnije i 31.12.1988. u novogodišnjem broju zadarske novine “Narodni list”. Iste 1988. godine Julije Jelaska se sa svojim stripovima pojavljuje na jakom i profesionalnom likovnom “Salonu stripa” u Vinkovcima. Tu su stripovi “Sanjarenje”, “Što je Autor htio reći”, “Galeb i ja”...

Pročitajte više ...
 

Julije Jelaska

Julije Jelaska