Kad ne dime tvornički dimnjaci..

U srijedu, 13.11.2019 u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku predstavljene su novine Lane Stojićević "Kad ne dime tvornički dimnjaci – TEF" u izdanju umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon. Riječ je o autorskoj publikaciji, drugom dijelu višegodišnjeg umjetničko-istraživačkog projekta mlade šibenske umjetnice o ugasloj šibenskoj Tvornici elektroda i ferolegura (TEF). Na predstavljanju su bili prisutni i bivši radnici tvornice čija kazivanja čine važan dio novina uz koje je predstavljen i audio-rad, zvučna dokumentacija razgovora s radnicima tijekom prošlogodišnje šetnje lokalitetom ibvše tvornice, a nakon promocije novine su distribuirane posredstvom kulturno-umjetničkih institucija i ugostiteljskih objekata u Šibeniku gdje se mogu besplatno preuzeti.
Šibenska Tvornica elektroda i ferolegura – TEF, baš poput njene dugoratske "sestre" Tvornice ferolegura "Dalmacija" Dugi Rat, obilježila je živote mnogih u Šibeniku i okolici te je svojim dimnjacima desetljećima sukreirala prepoznatljiv obris grada.
Tvornički su objekti srušeni, ostao je tvornički otpad (troska i fenolne otpadne vode) koji do danas nije adekvatno zbrinut i prostor u središtu grada (305.395 m² površine) koji se prepoznaje kao velik "brownfield" turistički potencijal.
I poslije (bolje?) industrijske prošlosti i Šibenik i Dugi Rat opet dijele istu neizvjesnost realizacije (turističkog) potencijala, s tim da se Šibenik posljednjih 10-ak godina trgnuo i s niz inicijativa realiziranih sredstvima iz EU fondova odlučno i odlično krenuo u bolju post-industrijsku budućnost, svjestan opasnosti od nove prevladavajuće monokulture - turizma.
Ako govorimo o industrijskoj povijesti Dugog Rata, zanjmo da ona ne obuhvaća samo našu ugaslu Fabriku i ne tako daleku staru hidrocentralu, već i kulturu zajedničkog življenja i rada (ne zaboravimo, Fabrika je izgradila sve stambene zgrade u i dosta ostalih značajnih objekata u mjestu) za koju još samo posljednji optimisti vjeruju da se nije sasvim izgubila. No, ima li koga u Dugom Ratu poput mlade Šibenčanke Lane Stojićević da krene sustavno istraživati i prikupljati svjedočanstva još uvijek živih svjedoka i zabilježiti za buduće generacije kako se živjelo u 20 stoljeću u Dugom Ratu, nekadašnjoj općini Omiš i njenoj okolici?
Imali smo i mi "Tvorničke novine", imamo i udrugu (Tvornica) koja je u prošlosti imala neke zapažene akcije (Izložba 100 godna Tvornice, Izložba 100 godina Dugog Rata,..), a da li danas imamo mlade, stručne i zainteresirane da krenu dalje, u nove projekte prisjećanja Dugoraćana i upoznavanja mladih generacija s važnim dijelom lokalne povijesti, to tek treba saznati...

Izvori: Otvoreni likovni pogon, H-Alter
Foto (gore): Ante Baranić
Ilustracija (dolje): Goran RadoševićPortal H-Alter donosi razgovor  o ugasloj šibenskoj Tvornici s mladom šibenskom umjetnicom Lanom Stojićević. Pročitajte...

Povezani članci

Who's Online

We have 439 guests and no members online